Pizzatészta
A pizzatésztához a vizet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a lisztet a dagasztógép üstjében összedolgozzuk, addig, amíg egy sima, feszes tésztát nem kapunk, kb. 10 perc alatt.
Közben hozzáadunk 1 evőkanál olívaolajat is. Ezután egy dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba rakjuk 5 evőkanál olívaolaj kíséretében, és berakjuk a hűtőbe 24 órára.
Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1 óra alatt, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét, majd hat egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen kivirgoljuk, azaz tésztalabdákat formázunk belőle, és letakarva így is kelesztjük 30 percen keresztül.
Gombakrém
Közben elkészítjük a gombakrémet, amihez egy gyorsforralóban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd mikor felolvadt, beledobjuk a durvára vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfű lehúzott leveleit és sózzuk.
Magasabb lángra kapcsolva, néha kevergetve alaposan megpirítjuk. Ezután felöntjük a borral, beleöntjük a darabolt paradicsomot és jól összeforraljuk. 3-4 perc alatt elpároljuk a bor alkoholtartalmát.
Felaprítjuk a gombákat, egy-egy shiitake gombát kihagyunk, ezeket vékony szeletekre vágjuk és félrerakjuk felhasználásig.
A többi gombát apró kockákra vágjuk és az alapba dobjuk, elkeverjük, megszórjuk fűszerpaprikával, és kb. 20 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük.
Ezután kiveszünk egy kevés levet az alapból, egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a raguba. Összerottyantjuk, majd botmixerrel kissé leturmixoljuk, de maradhatnak benne kisebb darabok.
Tésztanyújtás és a gombakrémes pizza összeállítása
A tésztalabdákat egy búzadarával megszórt felületre dobjuk. Közepükbe egy kis mélyedést nyomunk a kezünkkel, és elkezdjük körbe mozgatni a tésztát, miközben finoman kifelé húzogatjuk.
Mikor kinyújtottuk, a tetejére kenünk a gombakrémből, tépkedünk rá mozzarellát, reszelünk rá parmezánt, majd a shiitake szeletekből ráteszünk párat és egy pizzalapáttal, határozott mozdulattal alányúlunk.
A lapáton kicsit még kihúzgáljuk, a széleit megcsipkedjük, így mehet be a 300 fokos, vagy ha neked csak 250 fokra melegíthető a sütőd, akkor abba, egy pizzakőre, amit a sütővel együtt melegítettünk fel.
Kb. 8 perc alatt készre sütjük, de érdemes folyamatosan figyelni.
Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk a pizzákat.