Pizza

Gombakrémespizza

Gombakrémes pizza
gombakrémes-pizza

Hozzávalók
500 ml
víz
2 g
friss élesztő
20 g
cukor
15 g
850 g
00-ás pizzaliszt
6 ek
olívaolaj
A gombakrémhez
200 g
vaj
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
8 szál
kakukkfű
100 ml
fehérbor
150 ml
darabolt paradicsom
(konzerv)
300 g
shiitake gomba
300 g
csiperkegomba
300 g
laskagomba
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
liszt
Az összeállításhoz
6 ek
búzadara
(vagy kukoricadara)
400 g
vizes mozzarella
120 g
parmezán
18 db
friss bazsalikomlevél

Elkészítés

Pizzatészta

  • A pizzatésztához a vizet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a lisztet a dagasztógép üstjében összedolgozzuk, addig, amíg egy sima, feszes tésztát nem kapunk, kb. 10 perc alatt.

  • Közben hozzáadunk 1 evőkanál olívaolajat is. Ezután egy dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba rakjuk 5 evőkanál olívaolaj kíséretében, és berakjuk a hűtőbe 24 órára.

  • Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1 óra alatt, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét, majd hat egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen kivirgoljuk, azaz tésztalabdákat formázunk belőle, és letakarva így is kelesztjük 30 percen keresztül.

Gombakrém

  • Közben elkészítjük a gombakrémet, amihez egy gyorsforralóban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd mikor felolvadt, beledobjuk a durvára vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfű lehúzott leveleit és sózzuk. 

  • Magasabb lángra kapcsolva, néha kevergetve alaposan megpirítjuk. Ezután felöntjük a borral, beleöntjük a darabolt paradicsomot és jól összeforraljuk. 3-4 perc alatt elpároljuk a bor alkoholtartalmát.

  • Felaprítjuk a gombákat, egy-egy shiitake gombát kihagyunk, ezeket vékony szeletekre vágjuk és félrerakjuk felhasználásig.

  • A többi gombát apró kockákra vágjuk és az alapba dobjuk, elkeverjük, megszórjuk fűszerpaprikával, és kb. 20 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük. 

  • Ezután kiveszünk egy kevés levet az alapból, egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a raguba. Összerottyantjuk, majd botmixerrel kissé leturmixoljuk, de maradhatnak benne kisebb darabok. 

Tésztanyújtás és a gombakrémes pizza összeállítása

  • A tésztalabdákat egy búzadarával megszórt felületre dobjuk. Közepükbe egy kis mélyedést nyomunk a kezünkkel, és elkezdjük körbe mozgatni a tésztát, miközben finoman kifelé húzogatjuk.

  • Mikor kinyújtottuk, a tetejére kenünk a gombakrémből, tépkedünk rá mozzarellát, reszelünk rá parmezánt, majd a shiitake szeletekből ráteszünk párat és egy pizzalapáttal, határozott mozdulattal alányúlunk.

  • A lapáton kicsit még kihúzgáljuk, a széleit megcsipkedjük, így mehet be a 300 fokos, vagy ha neked csak 250 fokra melegíthető a sütőd, akkor abba, egy pizzakőre, amit a sütővel együtt melegítettünk fel.

  • Kb. 8 perc alatt készre sütjük, de érdemes folyamatosan figyelni.

  • Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk a pizzákat.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A gombakrém számomra egy nagyon ikonikus gyerekkori étel, amit édesanyám nagyon sokszor készített nekünk. Általában egy félbevágott sajtos kiflire került, amit aztán megszórtunk sajttal és megsütöttük melegszendvicsnek. Ezt a gombakrémet hoztam most el ebben a receptben, viszont nem kiflire kenve, hanem az egyik kedvenc pizzatészta receptemre pakolva, ami 24 órán át szundizott a hűtőben, hogy igazán kipihent legyen a sütésre.

pictogram

Vega

A gombakrémes pizza tökéletes választás egy nyári baráti estére, ahol nem kell hús ahhoz, hogy mindenki elégedetten sóhajtson az első harapás után. A ropogós szélű, belül légiesen puha tészta, a mély ízű gombakrém és az olvadó sajt kombinációja garantáltan elvarázsol mindenkit.

Hozzávalók

6 darab kb. 24 cm átmérőjű pizzához:
500 ml
víz
2 g
friss élesztő
20 g
cukor
15 g
850 g
00-ás pizzaliszt
6 ek
olívaolaj
A gombakrémhez
200 g
vaj
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
8 szál
kakukkfű
100 ml
fehérbor
150 ml
darabolt paradicsom
(konzerv)
300 g
shiitake gomba
300 g
csiperkegomba
300 g
laskagomba
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
liszt
Az összeállításhoz
6 ek
búzadara
(vagy kukoricadara)
400 g
vizes mozzarella
120 g
parmezán
18 db
friss bazsalikomlevél

Elkészítés

Pizzatészta

  • A pizzatésztához a vizet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a lisztet a dagasztógép üstjében összedolgozzuk, addig, amíg egy sima, feszes tésztát nem kapunk, kb. 10 perc alatt.

  • Közben hozzáadunk 1 evőkanál olívaolajat is. Ezután egy dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba rakjuk 5 evőkanál olívaolaj kíséretében, és berakjuk a hűtőbe 24 órára.

  • Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1 óra alatt, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét, majd hat egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen kivirgoljuk, azaz tésztalabdákat formázunk belőle, és letakarva így is kelesztjük 30 percen keresztül.

Gombakrém

  • Közben elkészítjük a gombakrémet, amihez egy gyorsforralóban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd mikor felolvadt, beledobjuk a durvára vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfű lehúzott leveleit és sózzuk. 

  • Magasabb lángra kapcsolva, néha kevergetve alaposan megpirítjuk. Ezután felöntjük a borral, beleöntjük a darabolt paradicsomot és jól összeforraljuk. 3-4 perc alatt elpároljuk a bor alkoholtartalmát.

  • Felaprítjuk a gombákat, egy-egy shiitake gombát kihagyunk, ezeket vékony szeletekre vágjuk és félrerakjuk felhasználásig.

  • A többi gombát apró kockákra vágjuk és az alapba dobjuk, elkeverjük, megszórjuk fűszerpaprikával, és kb. 20 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük. 

  • Ezután kiveszünk egy kevés levet az alapból, egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a raguba. Összerottyantjuk, majd botmixerrel kissé leturmixoljuk, de maradhatnak benne kisebb darabok. 

Tésztanyújtás és a gombakrémes pizza összeállítása

  • A tésztalabdákat egy búzadarával megszórt felületre dobjuk. Közepükbe egy kis mélyedést nyomunk a kezünkkel, és elkezdjük körbe mozgatni a tésztát, miközben finoman kifelé húzogatjuk.

  • Mikor kinyújtottuk, a tetejére kenünk a gombakrémből, tépkedünk rá mozzarellát, reszelünk rá parmezánt, majd a shiitake szeletekből ráteszünk párat és egy pizzalapáttal, határozott mozdulattal alányúlunk.

  • A lapáton kicsit még kihúzgáljuk, a széleit megcsipkedjük, így mehet be a 300 fokos, vagy ha neked csak 250 fokra melegíthető a sütőd, akkor abba, egy pizzakőre, amit a sütővel együtt melegítettünk fel.

  • Kb. 8 perc alatt készre sütjük, de érdemes folyamatosan figyelni.

  • Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk a pizzákat.

gombakremes-pizza-5
Gombakrémes pizza (Fotó: Street Kitchen)

Tippek a tökéletes pizzáért:

És akkor most jöhetnek a kis extrák, amiket érdemes tudni, ha komolyan gondolod a pizzázást: a só mindig később kerüljön a tésztába, ne közvetlenül az élesztő mellé, különben lassítja vagy megöli a kelést. A hideg érlelés nemcsak ízt fejleszt, de jobb textúrát is ad – belül lyukacsosabb, kívül ropogósabb lesz a végeredmény. A cukor nem édesít, hanem az élesztő kajája, ettől indul be szépen a folyamat. És ha tényleg durva pizzamániás vagy, nézz utána a „poolish” vagy „biga” előtésztás módszereknek is – de ez már haladó szint.

A legfontosabb viszont: ne stresszelj. A pizza öröm. Ha elsőre nem tökéletes, akkor is megeszitek, mert frissen sült kenyérszerű tészta van alatta, olvadt sajt a tetején, és közben az egész konyha pizzázószagú. Ennél többet nem is kell kívánni egy nyári estére.

A gombakrém:

Van az a pont, amikor a hummusz már unalmas, a padlizsánkrém túl nyári, a vaj meg... hát, csak vaj. Ilyenkor jön képbe a gombakrém: sűrű, mély ízű, krémes és annyira umamis, hogy instant gasztronómiai ölelés. Kenheted pirítósra, pizzára, grillezett zöldségek mellé, vagy csak simán kanalazhatod egy üveg bor társaságában. Igen, ennyire jó.

Kóstoláskor lehet még finomítani: ha kell egy kis sav, jöhet pár csepp balzsamecet vagy citromlé. Egy kis szójaszósz még mélyebbé teheti az ízeket. Hűlés után üvegbe töltve a hűtőben pár napig eláll – de valójában ennyi ideig sosem tart.

És akkor pár apró trükk, hogy mindig hibátlan legyen: ne sajnáld az időt a pirításra, mert az hozza ki a legmélyebb ízeket. Ha rusztikusabb textúrát akarsz, dobj hozzá egy kis pirított diót vagy napraforgómagot. A barna csiperke karakteresebb, mint a fehér – ha teheted, válaszd azt. Füstölt sóval vagy egy csipet füstölt paprikával még mélyebb irányba viheted el az ízvilágot. És mindig csinálj belőle dupla adagot. Hidd el, szükséged lesz rá.

Ha tetszett a Gombakrémes pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept