A grillezett csirkemellhez először elkészítjük a pácot: egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a borsot, az apróra vágott fokhagymát, citromlevet, apróra vágott bazsalikomot, rozmaringot és kakukkfüvet. A csirkemelleket 3-4 darabra vágjuk, majd beledobjuk a pácba 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.
A grillt felmelegítjük, és megpróbáljuk 180-200 fok között tartani a hőmérsékletét.
A paprikákat átkenjük olajjal, rádobjuk a forró grillrácsra, és minden oldalukat szinte feketére grillezzük. A paradicsomokat kettévágjuk és szintén kicsit beolajozzuk, majd a lila hagymát és az egész fokhagymát is kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé a grillrácsra rakjuk. 8-10 perc után megfordítjuk, és még pár percig a másik oldalukat is grillezzük.

Miután megsültek a paradicsomok, levesszük őket a grillről, majd ha kész vannak a paprikák, a hagyma és a fokhagyma is, azokat is levesszük, és félretesszük hűlni egy kicsit.
A csirkemelleket kivesszük a pácból, és a grillen mindkét oldalukat megsütjük, oldalanként 5-8 perc alatt.
Mikor már kissé kihűltek a paradicsomok, lehúzzuk a héjukat, és egy tálba dobjuk a paradicsomhúst. Mehet mellé a rusztikusabbra vágott lila hagyma is. A fokhagymagerezdek krémesebb belsejét kiszedjük, kicsit összevágjuk, ezt is a paradicsomhoz adjuk, végül jöhet mellé a fekete héjától megfosztott paprikahús is, amit előtte csíkokra vágunk egy vágódeszkán. Mehet a tálba a passata, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, balzsamecet és egy csipet cukor.
A grillezett lecsót a csirkemellszeletekkel tálaljuk.
- előkészítési idő: 30 perc + 120 perc pácolás
- elkészítési idő: 35 perc
- összesen: 185 perc
