A Gundel-fánk tésztájához első lépésként langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót és a felfutott élesztős tejet, majd először alacsony fordulaton dagasztjuk 5 percig. Utána jöhet hozzá a vaj és a rum, további 5 percig dagasztjuk, majd folpackkal letakarva 30 percig kelesztjük meleg helyen.
Közben el tudjuk készíteni a diótölteléket, amihez minden alapanyagot egy gyorsforralóban összefőzünk a forrástól számított 1 percig, majd kihűtjük és habzsákba töltjük.
A csokoládéöntethez szintén egy gyorsforralóban, folyamatos keverés mellett felfőzzük az összes alapanyagot. Forralni nem kell, csak addig melegítsük, amíg teljesen homogén öntetet kapunk.
A megkelt fánktésztát 65 g-os darabokra osztjuk és kis bucikat formázunk belőle, mintha zsemlét készítenénk. Egy tepsire sorakoztatjuk őket, lefedjük konyharuhával és következik a második kelesztés, ami újabb kb. 20 percet vesz igénybe.
Az olajat 165-170 fokra melegítjük és kisütjük benne a fánkokat. (Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba, nehogy nagyon visszahűtse az olajat.) Először fedő alatt sütjük 2 percig, utána pedig, ha megfordítottuk, már fedő nélkül folytatjuk a sütést szintén 2 percig. Egy sütőrácson lecsepegtetjük és várunk vele, hogy egy kissé meghűljön.
Végül belenyomjuk a Gundel-fánkok közepébe a diótölteléket, tányérra tesszük, megszórjuk porcukorral és jól nyakon öntjük a meleg csokiöntettel.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Kelesztési idő: 50 perc
- Sütési idő: 8 perc