Fantasztikus desszertek

Gundel-fánk

Gundel-fánk

Hozzávalók
220 ml
tej
25 g
friss élesztő
60 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
3 db
tojássárgája
1 csipet
45 g
puha vaj
2 ek
rum
bő olaj a sütéshez
A diótöltelékhez
120 g
kristálycukor
180 g
darált dió
2 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
A csokiöntethez
200 ml
tej
120 g
60%-os étcsokoládé
60 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
3 ek
kakaópor
10 g
vaj
2 ek
rum
A tetejére
1 ek
porcukor
200 ml
habtejszín

Elkészítés

A Gundel-fánk tésztájához első lépésként langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót és a felfutott élesztős tejet, majd először alacsony fordulaton dagasztjuk 5 percig. Utána jöhet hozzá a vaj és a rum, további 5 percig dagasztjuk, majd folpackkal letakarva 30 percig kelesztjük meleg helyen. 

Közben el tudjuk készíteni a diótölteléket, amihez minden alapanyagot egy gyorsforralóban összefőzünk a forrástól számított 1 percig, majd kihűtjük és habzsákba töltjük. 

A csokoládéöntethez szintén egy gyorsforralóban, folyamatos keverés mellett felfőzzük az összes alapanyagot. Forralni nem kell, csak addig melegítsük, amíg teljesen homogén öntetet kapunk.

A megkelt fánktésztát 65 g-os darabokra osztjuk és kis bucikat formázunk belőle, mintha zsemlét készítenénk. Egy tepsire sorakoztatjuk őket, lefedjük konyharuhával és következik a második kelesztés, ami újabb kb. 20 percet vesz igénybe. 

Az olajat 165-170 fokra melegítjük és kisütjük benne a fánkokat. (Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba, nehogy nagyon visszahűtse az olajat.) Először fedő alatt sütjük 2 percig, utána pedig, ha megfordítottuk, már fedő nélkül folytatjuk a sütést szintén 2 percig. Egy sütőrácson lecsepegtetjük és várunk vele, hogy egy kissé meghűljön. 

Végül belenyomjuk a Gundel-fánkok közepébe a diótölteléket, tányérra tesszük, megszórjuk porcukorral és jól nyakon öntjük a meleg csokiöntettel.

gundel-fank
Gundel-fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési idő: 50 perc
  • Sütési idő: 8 perc

Fullos fánkokért nem kell a szomszádba mennetek, hiszen otthon is elkészíthetitek őket. Ezeket a recepteket mindenképp csekkoljátok, ha farsangi finomságokra vágytok:

Créme brulée fánk

Csokis tiramisu-fánk

Sajtkrémmel töltött fánk

www.streetkitchen.hu

Fánkra fel! Hazánk egyik leghíresebb desszertjét, a Gundel-palacsintát fánkosítottuk, az eredmény pedig nagyon funky lett… 🙂

Hozzávalók

15 db fánkhoz
220 ml
tej
25 g
friss élesztő
60 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
3 db
tojássárgája
1 csipet
45 g
puha vaj
2 ek
rum
bő olaj a sütéshez
A diótöltelékhez
120 g
kristálycukor
180 g
darált dió
2 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
A csokiöntethez
200 ml
tej
120 g
60%-os étcsokoládé
60 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
3 ek
kakaópor
10 g
vaj
2 ek
rum
A tetejére
1 ek
porcukor
200 ml
habtejszín

A Gundel-fánk tésztájához első lépésként langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót és a felfutott élesztős tejet, majd először alacsony fordulaton dagasztjuk 5 percig. Utána jöhet hozzá a vaj és a rum, további 5 percig dagasztjuk, majd folpackkal letakarva 30 percig kelesztjük meleg helyen. 

Közben el tudjuk készíteni a diótölteléket, amihez minden alapanyagot egy gyorsforralóban összefőzünk a forrástól számított 1 percig, majd kihűtjük és habzsákba töltjük. 

A csokoládéöntethez szintén egy gyorsforralóban, folyamatos keverés mellett felfőzzük az összes alapanyagot. Forralni nem kell, csak addig melegítsük, amíg teljesen homogén öntetet kapunk.

A megkelt fánktésztát 65 g-os darabokra osztjuk és kis bucikat formázunk belőle, mintha zsemlét készítenénk. Egy tepsire sorakoztatjuk őket, lefedjük konyharuhával és következik a második kelesztés, ami újabb kb. 20 percet vesz igénybe. 

Az olajat 165-170 fokra melegítjük és kisütjük benne a fánkokat. (Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba, nehogy nagyon visszahűtse az olajat.) Először fedő alatt sütjük 2 percig, utána pedig, ha megfordítottuk, már fedő nélkül folytatjuk a sütést szintén 2 percig. Egy sütőrácson lecsepegtetjük és várunk vele, hogy egy kissé meghűljön. 

Végül belenyomjuk a Gundel-fánkok közepébe a diótölteléket, tányérra tesszük, megszórjuk porcukorral és jól nyakon öntjük a meleg csokiöntettel.

gundel-fank
Gundel-fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési idő: 50 perc
  • Sütési idő: 8 perc

Fullos fánkokért nem kell a szomszádba mennetek, hiszen otthon is elkészíthetitek őket. Ezeket a recepteket mindenképp csekkoljátok, ha farsangi finomságokra vágytok:

Créme brulée fánk

Csokis tiramisu-fánk

Sajtkrémmel töltött fánk

Ha tetszett a Gundel-fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept