Fantasztikus desszertek

Gundel-palacsinta

Gundel-palacsinta

Hozzávalók
A palacsintatésztához
2 db
tojás
145 g
finomliszt
30 g
porcukor
1 csipet
350 ml
tej
200 ml
szódavíz
1 ek
étolaj
A töltelékhez
200 g
durvára vágott dió
200 g
kristálycukor
190 ml
víz
1
citrom reszelt héja
1
narancs reszelt héja
60 g
mazsola
200 g
darált dió
Hozzávalók az öntethez
100 g
kb. 60-70 %-os étcsoki
3 db
tojássárgája
30 g
vaj
250 ml
tej
70 g
kristálycukor
20 g
kakaópor
5
evőkanál rum
2
teáskanál vaníliakivonat
100 ml
tejszín

Elkészítés

A Gundel-palacsinta elkészítésének első lépéseként a palacsinta tésztájának a hozzávalóit egy magasabb falú tálba öntjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. A palacsintatésztát 24 cm átmérőjű palacsintasütőben enyhén olajozva kisütjük. Ebből a mennyiségből kb. 8-10 db palacsinta süthető meg.

A töltelékhez a durvára vágott diót közepes hőmérsékleten megpirítjuk egy száraz serpenyőben, ebből 2 evőkanálnyit félrerakunk. Egy lábasba tesszük a cukrot, a vizet, belereszeljük a citrom és a narancs héját is, majd beleszórjuk a mazsolát, a kétféle diót (a daráltat és a lepirítottat), és a tejszínt is. Pár perc alatt, közepes-magas hőfokon, egy diókrémet főzünk belőle.

A palacsintákat megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t kihagyunk, majd feltekerjük őket. Levágjuk a végeit, hogy csinosabbak legyenek (itt én még félbevágtam őket a tálalás miatt, de ez nem szükséges).

A csokiöntet hozzávalóit egy kisebb lábosban felmelegítjük folyamatos keverés közben (max. 80 fokig, mert különben a tojásból rántotta lesz), majd homogénre turmixoljuk és átszűrjük, hogy szép selymes legyen.

A palacsintákat az öntettel meglocsolva és a félretett pirított dióval megszórva tálaljuk.

gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát, nem véletlen, hogy ennek a pofonegyszerű kajának millió és egy verziója létezik. Mindegy, hogy sós vagy édes, kevés jobb dolog létezik a frissen sült palacsintánál, ami bőséges töltelékkel verhetetlen. Mutatunk pár receptet, amit érdemes kipróbálnotok:

Amerikai palacsinta maradék sütőtökpüréből

Spenótos vega hortobágyi palacsinta

Gyümölcsös túrókrémes és avokádós-cottage cheese-es palacsinta

www.streetkitchen.hu

Ha valaki szereti a diós sütiket, akkor az tuti, hogy nagy Gundel-palacsinta-rajongó. Ha a te családodban is van legalább egy ilyen ember, itt az alkalom, hogy elkészítsd neki ezt a klasszikus receptet!

Hozzávalók

8 - 10 db palacsintához
A palacsintatésztához
2 db
tojás
145 g
finomliszt
30 g
porcukor
1 csipet
350 ml
tej
200 ml
szódavíz
1 ek
étolaj
A töltelékhez
200 g
durvára vágott dió
200 g
kristálycukor
190 ml
víz
1
citrom reszelt héja
1
narancs reszelt héja
60 g
mazsola
200 g
darált dió
Hozzávalók az öntethez
100 g
kb. 60-70 %-os étcsoki
3 db
tojássárgája
30 g
vaj
250 ml
tej
70 g
kristálycukor
20 g
kakaópor
5
evőkanál rum
2
teáskanál vaníliakivonat
100 ml
tejszín

A Gundel-palacsinta elkészítésének első lépéseként a palacsinta tésztájának a hozzávalóit egy magasabb falú tálba öntjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. A palacsintatésztát 24 cm átmérőjű palacsintasütőben enyhén olajozva kisütjük. Ebből a mennyiségből kb. 8-10 db palacsinta süthető meg.

A töltelékhez a durvára vágott diót közepes hőmérsékleten megpirítjuk egy száraz serpenyőben, ebből 2 evőkanálnyit félrerakunk. Egy lábasba tesszük a cukrot, a vizet, belereszeljük a citrom és a narancs héját is, majd beleszórjuk a mazsolát, a kétféle diót (a daráltat és a lepirítottat), és a tejszínt is. Pár perc alatt, közepes-magas hőfokon, egy diókrémet főzünk belőle.

A palacsintákat megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t kihagyunk, majd feltekerjük őket. Levágjuk a végeit, hogy csinosabbak legyenek (itt én még félbevágtam őket a tálalás miatt, de ez nem szükséges).

A csokiöntet hozzávalóit egy kisebb lábosban felmelegítjük folyamatos keverés közben (max. 80 fokig, mert különben a tojásból rántotta lesz), majd homogénre turmixoljuk és átszűrjük, hogy szép selymes legyen.

A palacsintákat az öntettel meglocsolva és a félretett pirított dióval megszórva tálaljuk.

gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát, nem véletlen, hogy ennek a pofonegyszerű kajának millió és egy verziója létezik. Mindegy, hogy sós vagy édes, kevés jobb dolog létezik a frissen sült palacsintánál, ami bőséges töltelékkel verhetetlen. Mutatunk pár receptet, amit érdemes kipróbálnotok:

Amerikai palacsinta maradék sütőtökpüréből

Spenótos vega hortobágyi palacsinta

Gyümölcsös túrókrémes és avokádós-cottage cheese-es palacsinta

Ha tetszett a Gundel-palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept