Tészták

Hagymás-szalonnásnokedli

Hagymás-szalonnás nokedli

Hozzávalók
A sült szalonnához
1 mk
sertészsír
200 g
kenyérszalonna
A szószhoz
3 ek
szalonnazsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 mk
őrölt fűszerpaprika
350 g
tejföl
A nokedlihez
300 g
finomliszt
1 db
tojás
250 ml
víz
1 mk

Elkészítés

Sült szalonna és hagyma:

A hagymás-szalonnás nokedli elkészítéséhez a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az apró, kb. 0,5 cm-es kockákra vágott szalonnát és közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd a szalonnakockákat átkanalazzuk egy kis tálba. A szalonnazsírból leöntünk egy keveset, de még véletlenül se a kukában landoljon, mert a későbbiekben akár kenyérre kenve, egy kis hagymával szuper szendvics lehet belőle, vagy főzéshez is nyugodtan elhasználhatjuk.

A megmaradt szalonnazsíron, közepes hőfokon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Kicsit lesózzuk, hogy levet engedjen, és akár 7-9 percig is dinszteljük, hogy jó puha legyen. Megszórjuk a fűszerpaprikával és félrehúzzuk. 

Nokedli:

A nokedlihez feltesszük a bő, enyhén sós vizet melegedni, hogy amikor kész a galuskatészta, máris tudjuk szaggatni. A nokedlihez egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet és a sót, majd amikor forr a víz, egy nokedliszaggató segítségével kiszaggatjuk a tésztát. 2 perc főzés után leszűrjük és átmossuk. 

A korábban félretett hagymás alapot ismét felmelegítjük és hozzákeverjük a tejfölt, majd ezt a galuskához keverjük a kisült szalonna felével. Egy süthető formába tesszük az ételt és 230 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük. Tálaláskor megszórjuk a pirult szalonna másik felével.

hagymas-szalonnas-nokedli
Hagymás-szalonnás nokedli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Sütési idő: 15-20 perc

Még több szalonnás recept:

A tökéletes serpenyős túrós csusza

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

Joghurt szalonnával

www.streetkitchen.hu

Timi kolléganőm nagy vegetáriánus hírében áll, de meglepő módon ennek az egyszerű, de nagyszerű ételnek még ő sem tudott ellenállni, és bizony 10 percre elfeledte, hogy nem eszik húst. Sőt, még haza is vitt belőle magának! Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom erről az ételről.

Hozzávalók

2 főre
A sült szalonnához
1 mk
sertészsír
200 g
kenyérszalonna
A szószhoz
3 ek
szalonnazsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 mk
őrölt fűszerpaprika
350 g
tejföl
A nokedlihez
300 g
finomliszt
1 db
tojás
250 ml
víz
1 mk

Sült szalonna és hagyma:

A hagymás-szalonnás nokedli elkészítéséhez a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az apró, kb. 0,5 cm-es kockákra vágott szalonnát és közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd a szalonnakockákat átkanalazzuk egy kis tálba. A szalonnazsírból leöntünk egy keveset, de még véletlenül se a kukában landoljon, mert a későbbiekben akár kenyérre kenve, egy kis hagymával szuper szendvics lehet belőle, vagy főzéshez is nyugodtan elhasználhatjuk.

A megmaradt szalonnazsíron, közepes hőfokon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Kicsit lesózzuk, hogy levet engedjen, és akár 7-9 percig is dinszteljük, hogy jó puha legyen. Megszórjuk a fűszerpaprikával és félrehúzzuk. 

Nokedli:

A nokedlihez feltesszük a bő, enyhén sós vizet melegedni, hogy amikor kész a galuskatészta, máris tudjuk szaggatni. A nokedlihez egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet és a sót, majd amikor forr a víz, egy nokedliszaggató segítségével kiszaggatjuk a tésztát. 2 perc főzés után leszűrjük és átmossuk. 

A korábban félretett hagymás alapot ismét felmelegítjük és hozzákeverjük a tejfölt, majd ezt a galuskához keverjük a kisült szalonna felével. Egy süthető formába tesszük az ételt és 230 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük. Tálaláskor megszórjuk a pirult szalonna másik felével.

hagymas-szalonnas-nokedli
Hagymás-szalonnás nokedli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Sütési idő: 15-20 perc

Még több szalonnás recept:

A tökéletes serpenyős túrós csusza

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

Joghurt szalonnával

Ha tetszett a Hagymás-szalonnás nokedli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept