A hagyományos forgácsfánk elkészítését azzal kezdjük, hogy a tésztához a lisztet, a tojássárgájákat, a vajat, a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy keverőtálba mérjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 30 percre lefóliázva a hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy derelyevágóval kb. 3 cm széles és 8-10 cm hosszú csíkokat vágunk belőle, amiknek a közepén egy metszést ejtünk. Ezen a vágáson átbújtatjuk a tészta egyik végét, így kapjuk meg a jellegzetes „csavart” formát. A forgácsfánkokat 180 fokosra melegített bő olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, némi baracklekvár kíséretében.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetési idő: 20 perc