Hozzávalók
- 520 g finomliszt + 1 ek a formázáshoz
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 1 ek vaníliaaroma
- 2 tk rumaroma
- 150 ml tej
- 80 g kristálycukor
- 40 g friss élesztő
- 110 g szoba-hőmérsékletű vaj
- ½ db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 6 db tojássárgája
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
- 1 üveg baracklekvár (450 g-os kiszerelés)
Koszorúfánk
Hozzávalók
- 520 g finomliszt + 1 ek a formázáshoz
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 1 ek vaníliaaroma
- 2 tk rumaroma
- 150 ml tej
- 80 g kristálycukor
- 40 g friss élesztő
- 110 g szoba-hőmérsékletű vaj
- ½ db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 6 db tojássárgája
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
- 1 üveg baracklekvár (450 g-os kiszerelés)
A koszorúfánk első lépéseként a dagasztótálba tesszük a lisztet, a vaníliás cukrot, a vanília- és a rumaromát, a tejet, a kristálycukrot, az élesztőt, a vajat, a narancs és citrom héját, az egész tojásokat és a tojások sárgáját is. Kézzel vagy dagasztógép segítségével 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A koszorúfánk megformázása:
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. 50 g-os kis tésztadarabokat vágunk le belőle, amikből kb. 30 cm-es kis hurkákat sodrunk. Ezeknek a végeit keresztezzük úgy, hogy fölül egy kört kapjunk, a maradék tészta pedig lelógjon a kör aljából. Ezeket a lelógó tésztadarabokat szorosan a kör köré hurkoljuk úgy, hogy egy mutatós kis koszorút kapjunk. A tészták végeit összenyomkodjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 15-20 percet hagyjuk kelni.
Bő olajat melegítünk egy széles lábasban vagy serpenyőben, és a kb. 160 fokos olajban, oldalanként kb. 1 perc alatt megsütjük a fánkokat. Fontos, hogy a fánkok fölső, kerek oldalát tegyük be először az olajba, és a sütés első 15 másodpercében egy fedővel fedjük le, hogy a keletkezett gőzben szépen megemelkedjenek a fánkok. Miután megsült az egyik oldal, megfordítjuk és a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük. A kész koszorúfánkot porcukorral megszórva, lekvárral együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Kelesztési idő: 80 perc
Ha tetszett a koszorúfánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!