Alapreceptek

Háromfélenudli+atökéletesalaprecept

Háromféle nudli + a tökéletes alaprecept

Hozzávalók
A nudlihoz
400 g
krumpli
(lehetőleg C vagy B típusú)
130 g
liszt
szerecsendió
1 db
tojássárgája
25 g
vaj
A paradicsomos-mozzarellás verzióhoz
olívaolaj
2 adag
előfőzött nudli
400 g
paradicsom
só, bors
1 mk
szárított oregánó
1 mk
szárított kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
1 marék
fekete olajbogyó
125 g
mozzarella
A szalonnás Nudli & Cheese-hez
100 g
szalonna
olaj
200 g
edami vagy trappista sajt
1 púpozott tk
keményítő
300 ml
tej
só, bors
2 adag
előfőzött nudli
2 - 3 ek
zsemlemorzsa
A mákos guba nudlihoz
70 g
szemes mák
(nem darált)
250 ml
tej
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 tk
porcukor
1 db
citrom héja
A vaníliasodóhoz
1 púpozott ek
porcukor
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 csapott ek
keményítő
500 ml
tej
3 db
tojássárgája

Elkészítés

Az alaprecept

A nudlihoz a krumplit héjastul mikróba dobjuk, és 10-12 perc alatt teljesen puhára főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, majd egy krumplinyomóval egy nyújtódeszkára vagy egy teljesen tiszta konyhai munkalapra terítjük, és megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl. Rászórjuk a liszt 80%-át, reszelünk rá egy kevés szerecsendiót, enyhén sózzuk, rádobjuk a tojássárgáját, majd minél kevesebb mozdulattal összegyúrjuk. A lényeg, hogy egy nem ragadós, közepesen lágy, formázható tésztát kapjunk. Ha ehhez még kell egy kis liszt, akkor hozzáadjuk, és még egyszer átdolgozzuk. A kész tésztát 5-6 részre vágjuk, és minden részt egy alaposan lisztezett felületen vékony hengerré sodrunk. Egy késsel másfél-két centis darabokra vagdossuk, és minden darabot erősen lenyomva nudlivá sodrunk, még mindig lisztes felületen. Nyugi, pár próba után simán fog menni!

Egy nagyobb fazékban sós vizet melegítünk. Nem szabad lobogva forrnia, éppen csak gyöngyözzön, ekkor jöhetnek bele a nudlik szépen egyszerre. Az első 2 percben tilos kevergetni, és utána is csak óvatosan egyszer-egyszer. Összesen 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük, és egy jó darab vajjal vagy 2 evőkanál olajjal átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze.

Paradicsomos-mozzarellás verzió

Ehhez a konfigurációhoz serpenyőt hevítünk, 3 evőkanál olajat nyomunk bele, rányomjuk a nudlit, rázogatva jól körbepirítjuk, majd félretesszük. A még forró serpenyőbe ismét nyomunk 3 evőkanál olajat, rádobjuk a kisebb kockákra vágott paradicsomot, és magas lángon elkezdjük pirítani. Közben sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, szeletekre vágott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá 100 ml vizet és még 2 evőkanál olajat. Pár percig rázogatjuk, villával kicsit összenyomkodjuk a szottyadó paradicsomot és a végén beleszórjuk a karikára vágott olajbogyót is. Rádobjuk a nudlit, átkeverjük, kézzel rátépkedjük a mozzarellát, és az egészet bevágjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeverésen. 10 perc alatt ráolvad a sajt, és kész is van. 

Szalonnás nudli & cheese

A szalonnát kis kockára vágjuk, és egy forró serpenyőbe dobjuk. Közepes lángon ropogósra pirítjuk egy kevés olajon, majd kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a keményítővel, majd rábobjuk a zsírra. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve az egészet szép krémesre forraljuk. Beleforgatjuk az előfőzött nudlit, megszórjuk a ropogós szalonnával és meghintjük zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 

Mákos guba nudli

A szemes (vagy darált) mákot egy lábasba dobjuk, szárazon addig hevítjük, míg illatozni kezd, majd felöntjük 250 ml tejjel. Hozzáadunk egy zacskó vaníliás cukrot, egy teáskanál porcukrot, és egészen kis lángon hagyjuk párolódni 10 percig, míg a mákszemek beszívják a tejet, majd félrerakjuk.

A vaníliasodóhoz egy gyorsforralóba 1 nagy evőkanál porcukrot és egy zacskó vaníliás cukrot teszünk, hozzádobunk egy csapott evőkanál keményítőt, és az egészet simára keverük 100 ml hideg tejjel és a három tojássárgájával. Hozzáadunk még 400 ml tejet, és közepes lángon, folyamatosan keverve óvatosan besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd, egészen kicsire vesszük a lángot, nehogy csomóssá váljon a mártásunk. Ha kész, az előfőzött nudlikat összekeverjük a mákkal, ráreszeljük egy citrom héját, rálocsoljuk a vaníliasodót, és az egészet bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. 

www.streetkitchen.hu

Zé megint beszökött a stúdióba, és forgatott egy videót egyedül. :D De oké, megbocsátunk neki, mert megcsinálta a tökéletes nudli alapreceptjét, és összedobott belőle 3 tuti kaját, úgyhogy csekkoljátok! ;)

Hozzávalók

2 főre
A nudlihoz
400 g
krumpli
(lehetőleg C vagy B típusú)
130 g
liszt
szerecsendió
1 db
tojássárgája
25 g
vaj
A paradicsomos-mozzarellás verzióhoz
olívaolaj
2 adag
előfőzött nudli
400 g
paradicsom
só, bors
1 mk
szárított oregánó
1 mk
szárított kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
1 marék
fekete olajbogyó
125 g
mozzarella
A szalonnás Nudli & Cheese-hez
100 g
szalonna
olaj
200 g
edami vagy trappista sajt
1 púpozott tk
keményítő
300 ml
tej
só, bors
2 adag
előfőzött nudli
2 - 3 ek
zsemlemorzsa
A mákos guba nudlihoz
70 g
szemes mák
(nem darált)
250 ml
tej
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 tk
porcukor
1 db
citrom héja
A vaníliasodóhoz
1 púpozott ek
porcukor
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 csapott ek
keményítő
500 ml
tej
3 db
tojássárgája

Az alaprecept

A nudlihoz a krumplit héjastul mikróba dobjuk, és 10-12 perc alatt teljesen puhára főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, majd egy krumplinyomóval egy nyújtódeszkára vagy egy teljesen tiszta konyhai munkalapra terítjük, és megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl. Rászórjuk a liszt 80%-át, reszelünk rá egy kevés szerecsendiót, enyhén sózzuk, rádobjuk a tojássárgáját, majd minél kevesebb mozdulattal összegyúrjuk. A lényeg, hogy egy nem ragadós, közepesen lágy, formázható tésztát kapjunk. Ha ehhez még kell egy kis liszt, akkor hozzáadjuk, és még egyszer átdolgozzuk. A kész tésztát 5-6 részre vágjuk, és minden részt egy alaposan lisztezett felületen vékony hengerré sodrunk. Egy késsel másfél-két centis darabokra vagdossuk, és minden darabot erősen lenyomva nudlivá sodrunk, még mindig lisztes felületen. Nyugi, pár próba után simán fog menni!

Egy nagyobb fazékban sós vizet melegítünk. Nem szabad lobogva forrnia, éppen csak gyöngyözzön, ekkor jöhetnek bele a nudlik szépen egyszerre. Az első 2 percben tilos kevergetni, és utána is csak óvatosan egyszer-egyszer. Összesen 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük, és egy jó darab vajjal vagy 2 evőkanál olajjal átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze.

Paradicsomos-mozzarellás verzió

Ehhez a konfigurációhoz serpenyőt hevítünk, 3 evőkanál olajat nyomunk bele, rányomjuk a nudlit, rázogatva jól körbepirítjuk, majd félretesszük. A még forró serpenyőbe ismét nyomunk 3 evőkanál olajat, rádobjuk a kisebb kockákra vágott paradicsomot, és magas lángon elkezdjük pirítani. Közben sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, szeletekre vágott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá 100 ml vizet és még 2 evőkanál olajat. Pár percig rázogatjuk, villával kicsit összenyomkodjuk a szottyadó paradicsomot és a végén beleszórjuk a karikára vágott olajbogyót is. Rádobjuk a nudlit, átkeverjük, kézzel rátépkedjük a mozzarellát, és az egészet bevágjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeverésen. 10 perc alatt ráolvad a sajt, és kész is van. 

Szalonnás nudli & cheese

A szalonnát kis kockára vágjuk, és egy forró serpenyőbe dobjuk. Közepes lángon ropogósra pirítjuk egy kevés olajon, majd kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a keményítővel, majd rábobjuk a zsírra. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve az egészet szép krémesre forraljuk. Beleforgatjuk az előfőzött nudlit, megszórjuk a ropogós szalonnával és meghintjük zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 

Mákos guba nudli

A szemes (vagy darált) mákot egy lábasba dobjuk, szárazon addig hevítjük, míg illatozni kezd, majd felöntjük 250 ml tejjel. Hozzáadunk egy zacskó vaníliás cukrot, egy teáskanál porcukrot, és egészen kis lángon hagyjuk párolódni 10 percig, míg a mákszemek beszívják a tejet, majd félrerakjuk.

A vaníliasodóhoz egy gyorsforralóba 1 nagy evőkanál porcukrot és egy zacskó vaníliás cukrot teszünk, hozzádobunk egy csapott evőkanál keményítőt, és az egészet simára keverük 100 ml hideg tejjel és a három tojássárgájával. Hozzáadunk még 400 ml tejet, és közepes lángon, folyamatosan keverve óvatosan besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd, egészen kicsire vesszük a lángot, nehogy csomóssá váljon a mártásunk. Ha kész, az előfőzött nudlikat összekeverjük a mákkal, ráreszeljük egy citrom héját, rálocsoljuk a vaníliasodót, és az egészet bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. 

Ha tetszett a háromféle nudli + a tökéletes alaprecept receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése