Az elkészítést azzal kezdjük, hogy a burgonyát felcikkezzük és sós vízben, közepes lángon puhára főzzük, majd mikor megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet és tálalásig a vízben hagyjuk.
A húsgombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet.
Jöhet bele a fűszerpaprika, sózzuk borsozzuk, beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a morzsát is. Az egészet összegyúrjuk és 18 darab egyforma gombócot formázuk.
A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és az apró kockákra vágott paprikával és angolzellerrel együtt elkezdjük megpirítani egy nagy serpenyőben az olajon.
Mikor üvegesre pirultak a zöldségek, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és egyből utána jöhet a polpa és a paradicsompüré is.
Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is, és közepes lángon felforraljuk.
Ha az ízek rendben vannak, belerakunk a mártásba 10 darab gombócot, és lefedve készre pároljuk.
A többi gombócot pedig egy kisebb, kiolajozott tepsibe pakoljuk, és lefolpackozva lefagyasztjuk későbbi felhasználásra. A gombócok kb. 15 perc alatt megfőnek a mártásban.
Ezután a mártást egy kis vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kiforraljuk, és már tálalhatjuk is a főtt burgonya társaságában.
Húsgombócparadicsommártással,főttburgonyával
Ne az édeskés, agyoncukrozott menzás verzióra gondoljatok! Ez a húsgombóc egy fűszeresebb paradicsomszószban lubickol, és ugyanolyan jól működik főtt burgonyával, mint rizzsel.
A húsgombóc paradicsommártással az igazi? Ha te is ezen a véleményen vagy, akkor ezt a Lajos-féle klasszikust imádni fogod! Minden benne van, amit ettől a fogástól el lehet várni: puha, szaftos gombócok, ízes paradicsomszósz, és az a fajta házias hangulat, ami az első falattól kezdve az otthon ízét idézi meg.
Hozzávalók
A húsgombóchoz
A mártáshoz
Elkészítés
Az elkészítést azzal kezdjük, hogy a burgonyát felcikkezzük és sós vízben, közepes lángon puhára főzzük, majd mikor megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet és tálalásig a vízben hagyjuk.
A húsgombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet.
Jöhet bele a fűszerpaprika, sózzuk borsozzuk, beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a morzsát is. Az egészet összegyúrjuk és 18 darab egyforma gombócot formázuk.
A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és az apró kockákra vágott paprikával és angolzellerrel együtt elkezdjük megpirítani egy nagy serpenyőben az olajon.
Mikor üvegesre pirultak a zöldségek, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és egyből utána jöhet a polpa és a paradicsompüré is.
Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is, és közepes lángon felforraljuk.
Ha az ízek rendben vannak, belerakunk a mártásba 10 darab gombócot, és lefedve készre pároljuk.
A többi gombócot pedig egy kisebb, kiolajozott tepsibe pakoljuk, és lefolpackozva lefagyasztjuk későbbi felhasználásra. A gombócok kb. 15 perc alatt megfőnek a mártásban.
Ezután a mártást egy kis vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kiforraljuk, és már tálalhatjuk is a főtt burgonya társaságában.

Még több ízes szafttengerben úszó húsgolyó vár az oldalunkon:
Ha tetszett a Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!