Húsételek

Húsgombócparadicsommártással,főttburgonyával

Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonyával
husgomboc-paradicsommartasban

Hozzávalók
800 g
burgonya
(tisztított súly)
A húsgombóchoz
500 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 csokor
petrezselyem
1 tk
fűszerpaprika
bors
2 db
tojás
80 g
panko morzsa
A mártáshoz
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
0.5 db
tv-paprika
(80 g/db)
0.5 szál
angolzeller
(50 g/szál)
2 ek
étolaj
0.5 tk
fűszerpaprika
300 g
polpa paradicsomkonzerv
1 ek
paradicsompüré
200 ml
víz
bors
1 csipet
kristálycukor
1 ek
finomliszt

Elkészítés
  1. Az elkészítést azzal kezdjük, hogy a burgonyát felcikkezzük és sós vízben, közepes lángon puhára főzzük, majd mikor megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet és tálalásig a vízben hagyjuk. 

  2. A húsgombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet.

  3. Jöhet bele a fűszerpaprika, sózzuk borsozzuk, beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a morzsát is. Az egészet összegyúrjuk és 18 darab egyforma gombócot formázuk. 

  4. A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és az apró kockákra vágott paprikával és angolzellerrel együtt elkezdjük megpirítani egy nagy serpenyőben az olajon. 

  5. Mikor üvegesre pirultak a zöldségek, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és egyből utána jöhet a polpa és a paradicsompüré is.

  6. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is, és közepes lángon felforraljuk.

  7. Ha az ízek rendben vannak, belerakunk a mártásba 10 darab gombócot, és lefedve készre pároljuk.

  8. A többi gombócot pedig egy kisebb, kiolajozott tepsibe pakoljuk, és lefolpackozva lefagyasztjuk későbbi felhasználásra. A gombócok kb. 15 perc alatt megfőnek a mártásban.

  9. Ezután a mártást egy kis vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kiforraljuk, és már tálalhatjuk is a főtt burgonya társaságában.

www.streetkitchen.hu

Ne az édeskés, agyoncukrozott menzás verzióra gondoljatok! Ez a húsgombóc egy fűszeresebb paradicsomszószban lubickol, és ugyanolyan jól működik főtt burgonyával, mint rizzsel.

A húsgombóc paradicsommártással az igazi? Ha te is ezen a véleményen vagy, akkor ezt a Lajos-féle klasszikust imádni fogod! Minden benne van, amit ettől a fogástól el lehet várni: puha, szaftos gombócok, ízes paradicsomszósz, és az a fajta házias hangulat, ami az első falattól kezdve az otthon ízét idézi meg.

Hozzávalók

2 főre
800 g
burgonya
(tisztított súly)
A húsgombóchoz
500 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 csokor
petrezselyem
1 tk
fűszerpaprika
bors
2 db
tojás
80 g
panko morzsa
A mártáshoz
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
0.5 db
tv-paprika
(80 g/db)
0.5 szál
angolzeller
(50 g/szál)
2 ek
étolaj
0.5 tk
fűszerpaprika
300 g
polpa paradicsomkonzerv
1 ek
paradicsompüré
200 ml
víz
bors
1 csipet
kristálycukor
1 ek
finomliszt

Elkészítés

  1. Az elkészítést azzal kezdjük, hogy a burgonyát felcikkezzük és sós vízben, közepes lángon puhára főzzük, majd mikor megpuhult, lekapcsoljuk a tűzhelyet és tálalásig a vízben hagyjuk. 

  2. A húsgombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet.

  3. Jöhet bele a fűszerpaprika, sózzuk borsozzuk, beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a morzsát is. Az egészet összegyúrjuk és 18 darab egyforma gombócot formázuk. 

  4. A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és az apró kockákra vágott paprikával és angolzellerrel együtt elkezdjük megpirítani egy nagy serpenyőben az olajon. 

  5. Mikor üvegesre pirultak a zöldségek, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és egyből utána jöhet a polpa és a paradicsompüré is.

  6. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is, és közepes lángon felforraljuk.

  7. Ha az ízek rendben vannak, belerakunk a mártásba 10 darab gombócot, és lefedve készre pároljuk.

  8. A többi gombócot pedig egy kisebb, kiolajozott tepsibe pakoljuk, és lefolpackozva lefagyasztjuk későbbi felhasználásra. A gombócok kb. 15 perc alatt megfőnek a mártásban.

  9. Ezután a mártást egy kis vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kiforraljuk, és már tálalhatjuk is a főtt burgonya társaságában.

Ha tetszett a Húsgombóc paradicsommártással, főtt burgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept