Brutális kaják

Olaszhúsgombóczsályásaszaltszilva-mártással

Olasz húsgombóc zsályás aszaltszilva-mártással

Hozzávalók
A húsgombóchoz
250 g
darált sertés
250 g
darált marha
só, bors
2 gerezd
zúzott fokhagyma
1 csokor
friss petrezselyem
30 g
reszelt parmezán
1 db
tojás
2 ek
panko morzsa
2 ek
olaj
A mártáshoz
2 fej
salottahagyma
1 kis csokor
friss zsálya
100 g
aszalt szilva
100 ml
vörösbor
1 ek
méz
1 tk
balzsamecet
200 ml
víz
A polentához
500 ml
tej
400 ml
alaplé
200 g
kukoricadara
szerecsendió
só, bors
30 g
parmezán
30 g
vaj
70 g
vaj

Elkészítés

A húsgombóchoz összekeverjük az olaj kivételével az összes hozzávalót, és hagyjuk 10 percet állni. Ezután egy sütőbe tehető serpenyőben az összes oldalát körbepirítjuk az olajon, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. 

Kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt szafton üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát a mártáshoz. Erre jöhet az apróra vágott zsálya, amit picit lepirítunk. Ezután rárakjuk az apróra vágott szilvát, majd jöhet a vörösbor. Ha a nagy része elpárolgott, felöntjük a vízzel, és addig rotyogtatjuk, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet, a végén pedig a hideg vajat, majd átmelegítjük benne a húsgolyókat. 

A polentához felforraljuk az alaplevet, beleöntjük a tejet, majd a kukoricadarát, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az egész. A végén hozzáadjuk a vajat, a parmezánt, a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk. A polentát a húsgolyóval és a mártással tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Én nagyon-nagyon szeretem a vajban pirított zsályát. Elveszi azt az erőteljes ízt a pirítás során, és igazán frissítő lesz ez a zöld fűszer az ételekben. Most ennek a húsgolyós mártásnak az alapja, amit polentával tálaltam.

Hozzávalók

4 főre
A húsgombóchoz
250 g
darált sertés
250 g
darált marha
só, bors
2 gerezd
zúzott fokhagyma
1 csokor
friss petrezselyem
30 g
reszelt parmezán
1 db
tojás
2 ek
panko morzsa
2 ek
olaj
A mártáshoz
2 fej
salottahagyma
1 kis csokor
friss zsálya
100 g
aszalt szilva
100 ml
vörösbor
1 ek
méz
1 tk
balzsamecet
200 ml
víz
A polentához
500 ml
tej
400 ml
alaplé
200 g
kukoricadara
szerecsendió
só, bors
30 g
parmezán
30 g
vaj
70 g
vaj

A húsgombóchoz összekeverjük az olaj kivételével az összes hozzávalót, és hagyjuk 10 percet állni. Ezután egy sütőbe tehető serpenyőben az összes oldalát körbepirítjuk az olajon, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. 

Kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt szafton üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát a mártáshoz. Erre jöhet az apróra vágott zsálya, amit picit lepirítunk. Ezután rárakjuk az apróra vágott szilvát, majd jöhet a vörösbor. Ha a nagy része elpárolgott, felöntjük a vízzel, és addig rotyogtatjuk, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet, a végén pedig a hideg vajat, majd átmelegítjük benne a húsgolyókat. 

A polentához felforraljuk az alaplevet, beleöntjük a tejet, majd a kukoricadarát, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az egész. A végén hozzáadjuk a vajat, a parmezánt, a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk. A polentát a húsgolyóval és a mártással tálaljuk.

Ha tetszett az Olasz húsgombóc zsályás aszaltszilva-mártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept