Húsvét

Húsvétisonkásrakotttészta

Húsvéti sonkás rakott tészta
Húsvéti sonkás rakott tészta recept

Hozzávalók
400 g
főtt húsvéti sonka
2 ek
étolaj
50 g
vaj
50 g
finomliszt
700 ml
tej
bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
500 g
penne
300 g
trappista sajt

Elkészítés
  1. A sonkát vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben erős lángon megpirítjuk az olajon, majd félretesszük.

  2. Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, majd fél perc pirítás után felöntjük a tejjel.

  3. Sózzuk, borsozzuk beleszórjuk a szerecsendiót és folyamatosan kevergetve sűrű besamel mártást főzünk belőle. 

  4. A pennét enyhén sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a lepirított sonkával és a besamellel.

  5. Az egészet egy 20 x 30 cm-es sütőtálba simítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.


www.streetkitchen.hu

Ha maradt egy kis húsvéti sonka, de már eleged van a főtt tojás, torma és sonka szentháromságból, dobd össze ezt a rakott tésztát!

A húsvéti sonkás rakott tészta elkészítéséhez választhatsz akár pennét, fusillit vagy szélesmetéltet is – a lényeg, hogy jól felszívja a szaftot. Egy kevés mustár vagy tormakrém feldobja az egész fogást, szóval bátran keverj egy kanállal a szószhoz. Ha van otthon egy marék borsó vagy spenót, azt is simán belecsempészheted, hogy kicsit zöldebb legyen a történet. Hűtőben 2-3 napig eláll, újramelegítve is finom, sőt, egy éjszaka után még jobban összeérnek az ízek. Tökéletes maradékmentés, de annyira jó, hogy az év más szakaszaiban is simán el lehet sütni.

Hozzávalók

4 főre
400 g
főtt húsvéti sonka
2 ek
étolaj
50 g
vaj
50 g
finomliszt
700 ml
tej
bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
500 g
penne
300 g
trappista sajt

Elkészítés

  1. A sonkát vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben erős lángon megpirítjuk az olajon, majd félretesszük.

  2. Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, majd fél perc pirítás után felöntjük a tejjel.

  3. Sózzuk, borsozzuk beleszórjuk a szerecsendiót és folyamatosan kevergetve sűrű besamel mártást főzünk belőle. 

  4. A pennét enyhén sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a lepirított sonkával és a besamellel.

  5. Az egészet egy 20 x 30 cm-es sütőtálba simítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.


Húsvéti sonkás rakott tészta recept
Húsvéti sonkás rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)

Ez a rakott tészta nemcsak a húsvéti maradékok újraértelmezése, hanem egy tuti biztos, laktató kaja, amit mindenki szeret. Gyors, egyszerű, tele ízzel – és még a hűtő is fellélegzik tőle. Ha legközelebb marad egy kis sonka, már tudod, mihez nyúlj!

A húsvéti sonkás rakott tészta receptjén kívül akad még más maradékmentő kajánk is!

Citromos süti maradék tojásfehérjéből

Máglyarakás szikkadt kalácsból

Húsvéti maradékmentő batyu

Ha tetszett a Húsvéti sonkás rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept