Ázsiai kaják

Illatos-omlóskacsa

Illatos-omlós kacsa

Hozzávalók
3 db
csillagánizs
1 ek
egész köménymag
1 tk
szegfűszeg
1 ek
szecsuáni bors
2 db
bőrös pecsenyekacsamell
0.5 szál
póréhagyma
5
cm gyömbér
1 tk
1 tk
fehér bors
1 ek
mirin
2 ek
szójaszósz
1 ek
szezámolaj
1 tk
kukoricakeményítő
A szecsuani fűszersóhoz
2 ek
2 ek
A panírhoz
2 ek
finomliszt
2 ek
kukoricakeményítő
1 ek
étolaj
1 tk
szójaszósz
2 ek
víz
bő olaj a sütéshez

Elkészítés

Egy száraz wokba beletördeljük a csillagánizst, hozzáteszünk a köménymagot, a szecsuani borsot és a szegfűszeget, majd közepes lángon illatosra pirítjuk. Ezután mozsárba téve apróra törjük őket a fűszerpáchoz.

A kacsamellet a húsánál kicsit beirdaljuk és egy tálba tesszük. A gyömbért szeletekre, a póréhagymát pedig 3 cm-es darabokra vágjuk, majd hozzátesszük a kacsamellhez. Ezt követően rászórjuk a morzsolt fűszerpácot, a fehér borsot és a sót. Jöhetnek a nedves fűszerek: beleöntjük a mirint, a szójaszószt és a szezámolajat. Kesztyűt veszünk fel és alaposan átdörzsöljük a fűszerekkel a kacsát. Letakarva, hűtőben 1 órán keresztül pácoljuk, de ha több időnk van, akkor akár 3-4 órát is állhat, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Amíg pácolódik a húsunk, 3 evőkanálnyi szecsuani borsot alacsony lángon elkezdünk pirítani. Lassan pirítjuk, hogy nehogy odaégjen, majd amikor már illatozik, hozzáöntjük a sót és még fél percig kevergetve pirítjuk. A mixet ezután átöntjük a mozsárba és finomra törjük – ez lesz a befejező fűszerünk a kacsához.

Mindeközben bekeverhetjük a nedves panírt is a ropogós kacsához (ha hosszabban akarjuk pácolni, akkor ezt a lépés ráér a sütés előtt megcsinálni). Ehhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, az olajat és a szójaszószt, és lassan adagolva hozzáöntjük a vizet is. Egy görögjoghurt-szerű állagot kell, hogy kapjunk a végén.

Amikor letelt a pácolási idő, hőálló tányérba helyezzük a kacsát bőrével lefelé és ráöntjük a fűszeres páclevet. Egy edényben vizet forralunk, ráhelyezzük a bambuszgőzölőt (vagy ahhoz hasonló gőzölőkosarat), majd belehelyezzük a kacsát és 30 perc alatt félkészre gőzöljük.

A félkészre gőzölt kacsát kivesszük, kicsit lehűtjük és egy konyhai törlővel felitatjuk a felszínéről a vizet. Egy vékony réteg nedves panírt kenünk a kacsamell mindkét oldalára. Fazékban bő olajat melegítünk, majd ha elérte a kb. 170 fokot, beletesszük a kacsamelleket sülni, bőrös felükkel felfelé. Amikor kezd aranysárgává válni a külső réteg, kivesszük, kicsit lehűtjük, felitatjuk róla az olajat, és újra magas lángon sütjük kb. fél percig a tökéletesen ropogós végeredményért. 

Tálalás

Mártogatósnak leszűrhetjük a gőzölt kacsa fűszerlevét, ezt utána felforraljuk és vízben elkevert keményítővel besűrítjük.

Az így kapott ropogós illatos-omlós kacsát szeletekre vágjuk, megszórjuk a szecsuani borsos fűszersóval és melléhelyezzük a fűszeres szószt. Csalamádéval fogyasztva tökéletes párosítás.

illatos-omlos-kacsa-4
Illatos-omlós kacsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: pácolástól függően 1-4 óra
  • Elkészítés: 1 óra

Még több ázsiai kaja:

Darált marhahúsos gőzölt wonton

Sörös csirke

Surimi pad thai

www.streetkitchen.hu

Íme egy kívül ropogós, belül puha illatos-omlós kacsa, amit az autentikus kínai receptek inspiráltak.

Hozzávalók

2 főre
3 db
csillagánizs
1 ek
egész köménymag
1 tk
szegfűszeg
1 ek
szecsuáni bors
2 db
bőrös pecsenyekacsamell
0.5 szál
póréhagyma
5
cm gyömbér
1 tk
1 tk
fehér bors
1 ek
mirin
2 ek
szójaszósz
1 ek
szezámolaj
1 tk
kukoricakeményítő
A szecsuani fűszersóhoz
2 ek
2 ek
A panírhoz
2 ek
finomliszt
2 ek
kukoricakeményítő
1 ek
étolaj
1 tk
szójaszósz
2 ek
víz
bő olaj a sütéshez

Egy száraz wokba beletördeljük a csillagánizst, hozzáteszünk a köménymagot, a szecsuani borsot és a szegfűszeget, majd közepes lángon illatosra pirítjuk. Ezután mozsárba téve apróra törjük őket a fűszerpáchoz.

A kacsamellet a húsánál kicsit beirdaljuk és egy tálba tesszük. A gyömbért szeletekre, a póréhagymát pedig 3 cm-es darabokra vágjuk, majd hozzátesszük a kacsamellhez. Ezt követően rászórjuk a morzsolt fűszerpácot, a fehér borsot és a sót. Jöhetnek a nedves fűszerek: beleöntjük a mirint, a szójaszószt és a szezámolajat. Kesztyűt veszünk fel és alaposan átdörzsöljük a fűszerekkel a kacsát. Letakarva, hűtőben 1 órán keresztül pácoljuk, de ha több időnk van, akkor akár 3-4 órát is állhat, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Amíg pácolódik a húsunk, 3 evőkanálnyi szecsuani borsot alacsony lángon elkezdünk pirítani. Lassan pirítjuk, hogy nehogy odaégjen, majd amikor már illatozik, hozzáöntjük a sót és még fél percig kevergetve pirítjuk. A mixet ezután átöntjük a mozsárba és finomra törjük – ez lesz a befejező fűszerünk a kacsához.

Mindeközben bekeverhetjük a nedves panírt is a ropogós kacsához (ha hosszabban akarjuk pácolni, akkor ezt a lépés ráér a sütés előtt megcsinálni). Ehhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, az olajat és a szójaszószt, és lassan adagolva hozzáöntjük a vizet is. Egy görögjoghurt-szerű állagot kell, hogy kapjunk a végén.

Amikor letelt a pácolási idő, hőálló tányérba helyezzük a kacsát bőrével lefelé és ráöntjük a fűszeres páclevet. Egy edényben vizet forralunk, ráhelyezzük a bambuszgőzölőt (vagy ahhoz hasonló gőzölőkosarat), majd belehelyezzük a kacsát és 30 perc alatt félkészre gőzöljük.

A félkészre gőzölt kacsát kivesszük, kicsit lehűtjük és egy konyhai törlővel felitatjuk a felszínéről a vizet. Egy vékony réteg nedves panírt kenünk a kacsamell mindkét oldalára. Fazékban bő olajat melegítünk, majd ha elérte a kb. 170 fokot, beletesszük a kacsamelleket sülni, bőrös felükkel felfelé. Amikor kezd aranysárgává válni a külső réteg, kivesszük, kicsit lehűtjük, felitatjuk róla az olajat, és újra magas lángon sütjük kb. fél percig a tökéletesen ropogós végeredményért. 

Tálalás

Mártogatósnak leszűrhetjük a gőzölt kacsa fűszerlevét, ezt utána felforraljuk és vízben elkevert keményítővel besűrítjük.

Az így kapott ropogós illatos-omlós kacsát szeletekre vágjuk, megszórjuk a szecsuani borsos fűszersóval és melléhelyezzük a fűszeres szószt. Csalamádéval fogyasztva tökéletes párosítás.

illatos-omlos-kacsa-4
Illatos-omlós kacsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: pácolástól függően 1-4 óra
  • Elkészítés: 1 óra

Még több ázsiai kaja:

Darált marhahúsos gőzölt wonton

Sörös csirke

Surimi pad thai

Ha tetszett az Illatos-omlós kacsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept