Pékség

Írszódáskenyér

Ír szódás kenyér

Hozzávalók
fél ek zabpehely
250 g
liszt
250 g
teljes kiőrlésű liszt
1 tk
1 tk
szódabikarbóna
50 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
300 ml
író

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kenyér száraz hozzávalóit: a liszteket, sót, szódabikarnónát. Majd egy másik edényben az írót, tojást és az olvasztott vajat. A két egyveleget alaposan összekeverjük (úgy, hogy az írós keverékből hagyunk egy evőkanálnyit) és nagyjából egy cipó alakú kenyeret formázunk belőle, amit egy tepsire rakunk.

Felül egy picit bevágjuk a tetejét kereszt alakban és lekenjük a megmaradt íróval. Megszórjuk a zabpehellyel és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Az egész kenyér nagyon rusztikus lesz, egyáltalán nem egyenletes a felülete és valószínű, hogy a sütés végére kicsit megreped, de ilyennek kell lennie. A héja iszonyú ropogós a belseje pedig omlós az író miatt. Zacskóban akár 3-4 napig is eláll.

www.streetkitchen.hu

Egy jó kis házi kovászos kenyérnél nincs jobb, de amikor nincs sok időnk, akkor tökéletes ez a szódás kenyér: az írótól olyan extra puha lesz, hogy tényleg napokig eláll! Ha akarjátok csak teljes kiőrlésű lisztből is csinálhatjátok, mert egyáltalán nem lehet elrontani! :P

Hozzávalók

1 fél kg-os cipóhoz
fél ek zabpehely
250 g
liszt
250 g
teljes kiőrlésű liszt
1 tk
1 tk
szódabikarbóna
50 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
300 ml
író

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kenyér száraz hozzávalóit: a liszteket, sót, szódabikarnónát. Majd egy másik edényben az írót, tojást és az olvasztott vajat. A két egyveleget alaposan összekeverjük (úgy, hogy az írós keverékből hagyunk egy evőkanálnyit) és nagyjából egy cipó alakú kenyeret formázunk belőle, amit egy tepsire rakunk.

Felül egy picit bevágjuk a tetejét kereszt alakban és lekenjük a megmaradt íróval. Megszórjuk a zabpehellyel és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Az egész kenyér nagyon rusztikus lesz, egyáltalán nem egyenletes a felülete és valószínű, hogy a sütés végére kicsit megreped, de ilyennek kell lennie. A héja iszonyú ropogós a belseje pedig omlós az író miatt. Zacskóban akár 3-4 napig is eláll.

Ha tetszett az ír szódás kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése