Street Kitchen

Joghurtos-tárkonyoskaralábélevesfokhagymáskrutonnal

Joghurtos-tárkonyos karalábéleves fokhagymás krutonnal

Hozzávalók
A leveshez
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
300 g
karalábé
400 ml
víz
1 mk
szárított tárkony
200 ml
görög joghurt
0.5 db
citrom
A krutonhoz
3 szelet
toastkenyér
1 gerezd
fokhagyma
2 ek
extraszűz olívaolaj
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem
50 g
vaj

Elkészítés

A joghurtos-tárkonyos karalábéleveshez egy fazékban közepes lángon felmelegítjük a vajat, és lepirítjuk benne a vékony szeletekre vágott vörös- és fokhagymát. Utána jöhet hozzá a megtisztított és 1 cm-es kockára vágott karalábé, és kb. 5 percig pirítjuk vele. (Jobban elő tudjuk csalogatni a zöldség cukortartalmát, ha nemcsak főzzük, hanem kissé megpirítjuk.) Ha ezzel megvagyunk, jöhet hozzá a víz, a tárkony és a só. Addig főzzük, míg a karalábé teljesen megpuhul, majd botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük. 

A joghurtot egy keverőtálban a leves egyharmadával kikeverjük, azaz hőkiegyenlítjük. Erre azért van szükség, hogy ne csapódjon ki a joghurt. Ha megvagyunk, vissza is önthetjük a fazékba keveréket a többi leveshez, még 3 percig forraljuk és a citrom levével ízesítjük. 

A leveshez betétként fokhagymás krutont készítünk. Ehhez a toastkenyeret 0,5 cm-es kockákra vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt  pirosra, ropogósra sütjük. Közben a fokhagymát lereszeljük és elkeverjük az olívaolajjal. Ezt fogjuk ráönteni a megpirult kenyérre, majd 1 perce még visszahelyezzük a tepsit a sütőbe. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen, keseredjen meg. A kész levest tányérba merjük, a tetejét pedig megszórjuk aprított petrezselyemmel és a fokhagymás krutonnal. 

joghurtos-tarkonyos-karalabeleves-fokhagymas-krutonnal
Joghurtos-tárkonyos karalábéleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Imádod a leveseket? A joghurtos-tárkonyos karalábéleves után csekkold ezeket is!

Kapros uborkaleves

Tárkonyos vöröslencse-leves

Mindenmentes currys cukkinikrémleves magos sajtropogóssal

www.streetkitchen.hu

Az egyik kedvenc zöldségem a friss karalábé. Kissé édeskés ízéhez kiválóan passzol, ha egy cseppet savanykás ízjegyeket párosítunk hozzá. Mi ezt görög joghurttal és egy kevés citromlével oldottuk meg. Ebben a krémlevesben az a prádés, hogy melegen és hidegen is tökéletesen is működik.

Hozzávalók

2 főre
A leveshez
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
300 g
karalábé
400 ml
víz
1 mk
szárított tárkony
200 ml
görög joghurt
0.5 db
citrom
A krutonhoz
3 szelet
toastkenyér
1 gerezd
fokhagyma
2 ek
extraszűz olívaolaj
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem
50 g
vaj

A joghurtos-tárkonyos karalábéleveshez egy fazékban közepes lángon felmelegítjük a vajat, és lepirítjuk benne a vékony szeletekre vágott vörös- és fokhagymát. Utána jöhet hozzá a megtisztított és 1 cm-es kockára vágott karalábé, és kb. 5 percig pirítjuk vele. (Jobban elő tudjuk csalogatni a zöldség cukortartalmát, ha nemcsak főzzük, hanem kissé megpirítjuk.) Ha ezzel megvagyunk, jöhet hozzá a víz, a tárkony és a só. Addig főzzük, míg a karalábé teljesen megpuhul, majd botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük. 

A joghurtot egy keverőtálban a leves egyharmadával kikeverjük, azaz hőkiegyenlítjük. Erre azért van szükség, hogy ne csapódjon ki a joghurt. Ha megvagyunk, vissza is önthetjük a fazékba keveréket a többi leveshez, még 3 percig forraljuk és a citrom levével ízesítjük. 

A leveshez betétként fokhagymás krutont készítünk. Ehhez a toastkenyeret 0,5 cm-es kockákra vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt  pirosra, ropogósra sütjük. Közben a fokhagymát lereszeljük és elkeverjük az olívaolajjal. Ezt fogjuk ráönteni a megpirult kenyérre, majd 1 perce még visszahelyezzük a tepsit a sütőbe. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen, keseredjen meg. A kész levest tányérba merjük, a tetejét pedig megszórjuk aprított petrezselyemmel és a fokhagymás krutonnal. 

joghurtos-tarkonyos-karalabeleves-fokhagymas-krutonnal
Joghurtos-tárkonyos karalábéleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Imádod a leveseket? A joghurtos-tárkonyos karalábéleves után csekkold ezeket is!

Kapros uborkaleves

Tárkonyos vöröslencse-leves

Mindenmentes currys cukkinikrémleves magos sajtropogóssal

Ha tetszett a Joghurtos-tárkonyos karalábéleves fokhagymás krutonnal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept