Kacsamell receptek

Kacsamellpároltalmáslilakáposztával,sajtoskölesfelfújttal

Kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal
Kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal

Hozzávalók
800 g
lila káposzta
2 ek
étolaj
bors
2 tk
őrölt borókabogyó
2 tk
őrölt fűszerkömény
3 db
alma
500 ml
vörösbor
A felfújthoz
200 g
köles
0.5 csokor
petrezselyem
150 g
kéksajt
120 g
krémsajt
bors
1 db
tojás
2 ek
finomliszt
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
2 ek
vaj
1 ek
méz
1 tk
chiliszósz
bors
4 gerezd
fokhagyma

Elkészítés
  1. A párolt káposztához vékonyra vágjuk a lila káposztát, és olajon elkezdjük pirítani egy lábasban. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket is, majd mehet a lábasba a vékony csíkokra vágott alma, és felöntjük a vörösborral. 10 percig főzzük  fedő nélkül, hogy elpárologjon az alkoholtartalma, majd lefedve további 30 percig.

  2. A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, majd elkeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és a többi hozzávalóval. Egy 18x10 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belerakjuk a masszát, elegyengetjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

  3. Közben a kacsa bőrét bevagdossuk, majd hideg serpenyőbe dobjuk és közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját, egészen addig, amíg a bőre szép aranybarna lesz és ropogós. Ekkor kikeverjük az olvasztott vajat a mézzel, a chiliszósszal, sóval és borssal. A kacsa mellé dobunk 4 gerezd fokhagymát, ekkor megfordítjuk a húsokat és nyakon öntjük a vajas-mézes-csípős keverékkel. Kicsit meglocsolgatjuk a húsokat a habzó fűszeres vajjal, majd bedobjuk 8 percre a sütőbe a kölesfelfújt mellé. 

  4. A kész kacsamellet felszeleteljük, majd egy szelet kölesfelfújttal és a párolt káposztával tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Klasszikusan ünnepi ízek modern, könnyed tálalásban. A ropogósra sült kacsamell a méztől és a chiliszósztól kap enyhe pikánsságot, amit szépen kerekít a vaj és a fokhagyma aromája. Mellé a borókás-köményes, vörösborral párolt lila káposzta és az édeskés alma mély, gazdag illatokat hoz a tányérra. A selymes kölesfelfújt pedig levegős, sajtos kontrasztot ad – így a fogás egyszerre komfortos, elegáns és tökéletesen harmonikus.

A kacsamell párolt almás lila káposztával azok közé az ételek közé tartozik, amelyekkel könnyedén ünnepi hangulatot varázsolhatsz az asztalra. A ropogós bőr, a szaftos hús és a gyümölcsös-savanykás káposzta együtt olyan klasszikus ízkombinációt hoz, amit nehéz nem szeretni: letisztult, elegáns, igazi villantós karácsonyi fogás.

Hozzávalók

2 főre
800 g
lila káposzta
2 ek
étolaj
bors
2 tk
őrölt borókabogyó
2 tk
őrölt fűszerkömény
3 db
alma
500 ml
vörösbor
A felfújthoz
200 g
köles
0.5 csokor
petrezselyem
150 g
kéksajt
120 g
krémsajt
bors
1 db
tojás
2 ek
finomliszt
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
2 ek
vaj
1 ek
méz
1 tk
chiliszósz
bors
4 gerezd
fokhagyma

Elkészítés

  1. A párolt káposztához vékonyra vágjuk a lila káposztát, és olajon elkezdjük pirítani egy lábasban. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket is, majd mehet a lábasba a vékony csíkokra vágott alma, és felöntjük a vörösborral. 10 percig főzzük  fedő nélkül, hogy elpárologjon az alkoholtartalma, majd lefedve további 30 percig.

  2. A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, majd elkeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és a többi hozzávalóval. Egy 18x10 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belerakjuk a masszát, elegyengetjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

  3. Közben a kacsa bőrét bevagdossuk, majd hideg serpenyőbe dobjuk és közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját, egészen addig, amíg a bőre szép aranybarna lesz és ropogós. Ekkor kikeverjük az olvasztott vajat a mézzel, a chiliszósszal, sóval és borssal. A kacsa mellé dobunk 4 gerezd fokhagymát, ekkor megfordítjuk a húsokat és nyakon öntjük a vajas-mézes-csípős keverékkel. Kicsit meglocsolgatjuk a húsokat a habzó fűszeres vajjal, majd bedobjuk 8 percre a sütőbe a kölesfelfújt mellé. 

  4. A kész kacsamellet felszeleteljük, majd egy szelet kölesfelfújttal és a párolt káposztával tálaljuk.

Kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal
Kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal (Fotó: Street Kitchen)

A kacsamell mellett a köret is megérdemli a méltatást: a sajtos kölesfelfújt igazi meglepetés, mert nemcsak szimplán jól működik a kacsa mellett, hanem tökéletesen kiemeli az ízét. Könnyű, levegős, és messze nem az a „jó lesz köretnek” kategória — inkább olyan elem, ami miatt külön emlékezetes lesz az egész fogás.

Ha idén valami tényleg finomat szeretnél, ami látványra és ízre is odateszi magát, és sok időbe sem telik az elkészítése, ez a kombó remek választás.

A kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal nem az egyetlen villantós karácsonyi receptünk! Itt van még három, hogy legyen miből válogatni!

Karácsonyi vegán francia hagymaleves

Extra húsos, savanyú káposztás karácsonyi töltött káposzta

Brutális karácsonyi mázas sonka

Ha tetszett a kacsamell párolt almás lila káposztával, sajtos kölesfelfújttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése