Brutális kaják

Brutáliskarácsonyimázassonka

Brutális karácsonyi mázas sonka

Hozzávalók
A sonkához
1 - 2 kg
sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
4 púpozott ek
barna cukor
3 db
rúd fahéj
5 - 6 szem
szegfűszeg
3 szem
csillagánizs
1 db
gyömbér szeletekre vágva
2 ek
sok őrölt bors
2 db
narancs félbe vágva
4 db
mandarin félbe vágva
2 ág
rozmaring
5 db
babérlevél
2 l
alaplé vagy víz
 A mázhoz
30 dkg
baracklekvár
2 - 3 ek
kanál balzsamecet
1 db
narancs leve és héja
1 - 1.5 kg
burgonya
1.5 - 2 dl
jó minőségű tejszín
1.5 - 2 dl
tej
15 - 20 dkg
kecskesajt
A francia rakott burgonyához

Elkészítés
 
IMG_6265.jpg
Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.
IMG_6416.jpg
Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét. Majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be. Ezután süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.
IMG_6403.jpg
Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjükHa a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.
IMG_6419.jpg

www.streetkitchen.hu

Ha unjátok már a klasszikus, páneurópai szentesti fogásokat, akkor érdemes figyelni, mert egy olyan brutálisan finom, és ráadásul különleges ételt készítettem el nektek, amitől garantálom, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját, sőt, még a Jézuska is jóváhagyja! 

Hozzávalók

4 főre
A sonkához
1 - 2 kg
sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
4 púpozott ek
barna cukor
3 db
rúd fahéj
5 - 6 szem
szegfűszeg
3 szem
csillagánizs
1 db
gyömbér szeletekre vágva
2 ek
sok őrölt bors
2 db
narancs félbe vágva
4 db
mandarin félbe vágva
2 ág
rozmaring
5 db
babérlevél
2 l
alaplé vagy víz
 A mázhoz
30 dkg
baracklekvár
2 - 3 ek
kanál balzsamecet
1 db
narancs leve és héja
1 - 1.5 kg
burgonya
1.5 - 2 dl
jó minőségű tejszín
1.5 - 2 dl
tej
15 - 20 dkg
kecskesajt
A francia rakott burgonyához
 
IMG_6265.jpg
Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.
IMG_6416.jpg
Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét. Majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be. Ezután süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.
IMG_6403.jpg
Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjükHa a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.
IMG_6419.jpg

Ha tetszett a Brutális karácsonyi mázas sonka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept