A püréhez a zellert és a krumplit kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk és megfőzzük a tej és a tejszín keverékében. Főzés közben sózzuk, és miután megpuhult, leszűrjük, de a levéből egy keveset félreteszünk – ezzel tudjuk majd szükség esetén lazítani a pürét. A vajjal együtt leturmixoljuk a megpuhult zöldségeket, és hozzákeverjük a vaníliát.
A répákat kb. 7 cm-es hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, átkeverjük, majd sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral borított tepsire fektetve betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre.
A kandírozott dióhoz a vízből és a cukorból egy szirupot készítünk, beledobjuk a diót, 1-2 percig főzzük, majd kivesszük a szirupból, szintén egy sütőpapírral borított tepsire tesszük, és miután megsült a répa, betesszük a 180 fokos hőmérsékletűre csökkentett sütőbe kb. 5 percre.
A szárzellert felszeleteljük és beáztatjuk a balzsamecet és a méz keverékébe.
A kacsa elkészítése
A kacsát megtisztítjuk, a bőrénél beirdaljuk a húsig, sózzuk, borsozzuk, majd bőrével lefelé betesszük a hideg serpenyőbe és közepes hőfokon kezdjük el sütni. A bőr vastagságától és a pirulástól függően 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és erős hőfokon oldalanként 1-2 perc alatt körbepirítjuk. Mellédobjuk a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, és berakjuk a 180 fokos sütőbe a 3-4 percre. Persze, ha vastagabb kacsamellel dolgoztok, vagy jobban átsütve szeretitek, akkor a sütési időt növelhetitek 8-10 percre is akár. Végül tányérra szedjük a pürét, mellé tesszük a felszeletelt kacsamellet, ráhelyezzük a répát, a diót és a zellert, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük az ételt.

- Elkészítési idő: 60 perc