Brutális kaják

Kacsamellvaníliás-zellereskrumplipürével

Kacsamell vaníliás-zelleres krumplipürével

Hozzávalók
A marinált szárzellerhez
A püréhez
1 db
zeller
(400 g/db)
1 db
krumpli
(150 g/db)
500 ml
tej
0.5 tk
vaníliaőrlemény
Az égetett répához
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
30 ml
étolaj
só, bors
A kandírozott dióhoz
200 ml
víz
200 g
kristálycukor
150 g
dió
1 szál
szárzeller
50 ml
fehér balzsamecet
1 tk
méz
A kacsához
2 db
kacsamell
(kb. 400 g/db)
só, bors
2 ág
rozmaring
4 gerezd
fokhagyma
A tálaláshoz
0.5 csokor
friss petrezselyem
250 ml
tejszín
50 g
vaj

Elkészítés

A püréhez a zellert és a krumplit kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk és megfőzzük a tej és a tejszín keverékében. Főzés közben sózzuk, és miután megpuhult, leszűrjük, de a levéből egy keveset félreteszünk – ezzel tudjuk majd szükség esetén lazítani a pürét. A vajjal együtt leturmixoljuk a megpuhult zöldségeket, és hozzákeverjük a vaníliát. 

A répákat kb. 7 cm-es hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, átkeverjük, majd sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral borított tepsire fektetve betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre. 

A kandírozott dióhoz a vízből és a cukorból egy szirupot készítünk, beledobjuk a diót, 1-2 percig főzzük, majd kivesszük a szirupból, szintén egy sütőpapírral borított tepsire tesszük, és miután megsült a répa, betesszük a 180 fokos hőmérsékletűre csökkentett sütőbe kb. 5 percre. 

A szárzellert felszeleteljük és beáztatjuk a balzsamecet és a méz keverékébe. 

A kacsa elkészítése

A kacsát megtisztítjuk, a bőrénél beirdaljuk a húsig, sózzuk, borsozzuk, majd bőrével lefelé betesszük a hideg serpenyőbe és közepes hőfokon kezdjük el sütni. A bőr vastagságától és a pirulástól függően 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és erős hőfokon oldalanként 1-2 perc alatt körbepirítjuk. Mellédobjuk a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, és berakjuk a 180 fokos sütőbe a 3-4 percre. Persze, ha vastagabb kacsamellel dolgoztok, vagy jobban átsütve szeretitek, akkor a sütési időt növelhetitek 8-10 percre is akár.  Végül tányérra szedjük a pürét, mellé tesszük a felszeletelt kacsamellet, ráhelyezzük a répát, a diót és a zellert, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük az ételt. 

kacsamell-vanilias-zelleres-krumplipurevel
Kacsamell vaníliás-zelleres krumplipürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Ha vendégeket vársz, és valami különleges fogással szeretnéd lenyűgözni őket, akkor a kacsamell vaníliás-zelleres pürével már önmagában is telitalálat. De hogy még több variáció közül választhass, próbáld ki hozzá ezeket a recepteket is:

Sonkás pogácsa

Vegán burgundi ragu

Kakaós-túrós kevert

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha furcsán is hangzik a vanília a pürében, azért próbáld csak ki! Hidd el, semmi desszerthatása nem lesz a dolognak. Éppen csak annyira csavar az ételen, amennyire kell. A többi elemmel kiegészítve pedig egy igazi villantós vacsorát rittyenthetsz viszonylag gyorsan. Pláne, ha a mosogatást nem számoljuk bele.

Hozzávalók

2 főre
A marinált szárzellerhez
A püréhez
1 db
zeller
(400 g/db)
1 db
krumpli
(150 g/db)
500 ml
tej
0.5 tk
vaníliaőrlemény
Az égetett répához
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
30 ml
étolaj
só, bors
A kandírozott dióhoz
200 ml
víz
200 g
kristálycukor
150 g
dió
1 szál
szárzeller
50 ml
fehér balzsamecet
1 tk
méz
A kacsához
2 db
kacsamell
(kb. 400 g/db)
só, bors
2 ág
rozmaring
4 gerezd
fokhagyma
A tálaláshoz
0.5 csokor
friss petrezselyem
250 ml
tejszín
50 g
vaj

A püréhez a zellert és a krumplit kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk és megfőzzük a tej és a tejszín keverékében. Főzés közben sózzuk, és miután megpuhult, leszűrjük, de a levéből egy keveset félreteszünk – ezzel tudjuk majd szükség esetén lazítani a pürét. A vajjal együtt leturmixoljuk a megpuhult zöldségeket, és hozzákeverjük a vaníliát. 

A répákat kb. 7 cm-es hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, átkeverjük, majd sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral borított tepsire fektetve betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre. 

A kandírozott dióhoz a vízből és a cukorból egy szirupot készítünk, beledobjuk a diót, 1-2 percig főzzük, majd kivesszük a szirupból, szintén egy sütőpapírral borított tepsire tesszük, és miután megsült a répa, betesszük a 180 fokos hőmérsékletűre csökkentett sütőbe kb. 5 percre. 

A szárzellert felszeleteljük és beáztatjuk a balzsamecet és a méz keverékébe. 

A kacsa elkészítése

A kacsát megtisztítjuk, a bőrénél beirdaljuk a húsig, sózzuk, borsozzuk, majd bőrével lefelé betesszük a hideg serpenyőbe és közepes hőfokon kezdjük el sütni. A bőr vastagságától és a pirulástól függően 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és erős hőfokon oldalanként 1-2 perc alatt körbepirítjuk. Mellédobjuk a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, és berakjuk a 180 fokos sütőbe a 3-4 percre. Persze, ha vastagabb kacsamellel dolgoztok, vagy jobban átsütve szeretitek, akkor a sütési időt növelhetitek 8-10 percre is akár.  Végül tányérra szedjük a pürét, mellé tesszük a felszeletelt kacsamellet, ráhelyezzük a répát, a diót és a zellert, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük az ételt. 

kacsamell-vanilias-zelleres-krumplipurevel
Kacsamell vaníliás-zelleres krumplipürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Ha vendégeket vársz, és valami különleges fogással szeretnéd lenyűgözni őket, akkor a kacsamell vaníliás-zelleres pürével már önmagában is telitalálat. De hogy még több variáció közül választhass, próbáld ki hozzá ezeket a recepteket is:

Sonkás pogácsa

Vegán burgundi ragu

Kakaós-túrós kevert

Ha tetszett a Kacsamell vaníliás-zelleres krumplipürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept