Húsételek

Kacsamellesrizottózöldspárgával

Kacsamelles rizottó zöldspárgával

Hozzávalók
20 g
vaj
0.5 db
pecsenye kacsamell
2 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
bors
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 bögre
csészényi (kb. 25 dkg) rizottó rizs, pl arborio
150 ml
száraz fehárbor
1 l
zöldségalaplé
300 g
zöldspárga
1 db
citrom frissen reszelt héja
0.5 db
citrom leve
paremzán ízlés szeint

Elkészítés

A kacsamellről leszedjük a bőrt és felkockázzuk. Forró serpenyőben közepes lángon kisütjük belőle a zsírt, majd a pörcöket kiszedjük és félretesszük. A zsír felét leöntjük. A kacsahúst felszeleteltjük és a forró serpenyőben lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és durvára vágott fokhagymát és petrezselymet adunk hozzá. 2-3 perc pirítás után a húst kiszedjük és félretesszük.

A serpenyőbe visszaöntjük a maradék kacsazsírt és puhára pároljuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a rizst és ezt is opálosra pirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne barnuljon meg. Felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg felveszik a rizsszemek a folyadékot. A forró zöldségalaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, minden adag után addig kevergetjük, amíg a rizs magába szívja a folyadékot.

spargas_rizotto_1.jpg

A második adag alaplé után hozzáadjuk a rizottóhoz a feldarabolt zöldspárga szárakat, a spárga fejét félretesszük. Folytatjuk a folyadék adagolását és a kevergetés, közben sózzuk, borsozzuk, belereszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét is. A végén beledobjuk a vajat és utoljára összeforgatjuk. Hozzáadjuk a kacsamellet és tálaláskor a spárga fejeket is, amiket előtte egy kevés vajon egy másik serpenyőben lepirítunk. Már csak a pörc hiányzik és néhány paremzán forgács, amit szintén rászórunk.

img_1069_1.jpg

www.streetkitchen.hu

A rizottó nem egyszerűen csak egy zöldségekkel összekevert rizs, ahogy azt nálunk sokan gondolják: egy különlegesen krémes és finom ételről van szó, aminek a lényege, hogy speckó rizottó rizsből készül - itthon többnyire a mezei szupermarketekben is kapható arborio fajtából. Próbáljátok ki ezt a kacsamelles verziót, ha pedig spárgát már nem találtok, akkor zúzzatok bele bármilyen szezonális zöldséget amit szerettek!

Hozzávalók

1
20 g
vaj
0.5 db
pecsenye kacsamell
2 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
bors
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 bögre
csészényi (kb. 25 dkg) rizottó rizs, pl arborio
150 ml
száraz fehárbor
1 l
zöldségalaplé
300 g
zöldspárga
1 db
citrom frissen reszelt héja
0.5 db
citrom leve
paremzán ízlés szeint

A kacsamellről leszedjük a bőrt és felkockázzuk. Forró serpenyőben közepes lángon kisütjük belőle a zsírt, majd a pörcöket kiszedjük és félretesszük. A zsír felét leöntjük. A kacsahúst felszeleteltjük és a forró serpenyőben lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és durvára vágott fokhagymát és petrezselymet adunk hozzá. 2-3 perc pirítás után a húst kiszedjük és félretesszük.

A serpenyőbe visszaöntjük a maradék kacsazsírt és puhára pároljuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a rizst és ezt is opálosra pirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne barnuljon meg. Felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg felveszik a rizsszemek a folyadékot. A forró zöldségalaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, minden adag után addig kevergetjük, amíg a rizs magába szívja a folyadékot.

spargas_rizotto_1.jpg

A második adag alaplé után hozzáadjuk a rizottóhoz a feldarabolt zöldspárga szárakat, a spárga fejét félretesszük. Folytatjuk a folyadék adagolását és a kevergetés, közben sózzuk, borsozzuk, belereszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét is. A végén beledobjuk a vajat és utoljára összeforgatjuk. Hozzáadjuk a kacsamellet és tálaláskor a spárga fejeket is, amiket előtte egy kevés vajon egy másik serpenyőben lepirítunk. Már csak a pörc hiányzik és néhány paremzán forgács, amit szintén rászórunk.

img_1069_1.jpg

Ha tetszett a Kacsamelles rizottó zöldspárgával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept