A kalácshoz a tej felét langyosra melegítjük, és a cukor felével egy tálban összekeverjük a friss élesztővel, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
Közben egy konyhai robotgép üstjébe belemérjük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a sót, végül a maradék tejet és cukrot is.
A dagasztókar segítségével bedagasztjuk a tésztát. Egy pici olajjal kikenünk egy nagy edényt és beletesszük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a fahéjat, majd ezt a tölteléket kettéosztjuk a két kalácshoz, és félretesszük.
Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, majd ezt a két gombócot még háromfelé osztjuk.
Egyesével ugyanakkora vékony, kör alakot nyújtunk belőle. Az elsőt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a töltelékkel. Ráhelyezzük a második kinyújtott tésztát, és ezt is megkenjük, majd a harmadik tésztával fejezzük be. Erre már nem kerül töltelék.
A kör közepére egy poharat teszünk és 12 egyforma részre vágjuk, majd a két egymás melletti tésztát megfogjuk és egymással ellentétes irányba háromszor megcsavarjuk kifelé, és a végét összenyomjuk. Megcsináljuk ezt az egész kalácson. Majd a második kalácsot is ugyanígy elkészítjük.
Letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig.
175 fokos, előmelegített sütőben 25 percig aranybarnára sütjük.
Amíg sül a kalács, egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, és szirupot készítünk.
118 fokon levesszük és kétszer megkenjük vele a kalácsot, hogy szép fényes legyen.
Kakaósnapraforgókalács
Nemcsak szép, de brutál foszlós és finom is! Az asztal éke lesz, ha elkészíted!
A kakaós napraforgó kalács nemcsak jól néz ki, hanem pont olyan, amilyennek egy kelt tésztának lennie kell: puha, foszlós és illatos. A kakaós töltelék sűrű, selymes és bőséges, a napraforgó forma pedig egy kis extra varázst ad az egésznek. Ha eddig azt hitted, a kalácssütés macera, ez a recept megmutatja, mennyire nem az!
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A kalácshoz a tej felét langyosra melegítjük, és a cukor felével egy tálban összekeverjük a friss élesztővel, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
Közben egy konyhai robotgép üstjébe belemérjük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a sót, végül a maradék tejet és cukrot is.
A dagasztókar segítségével bedagasztjuk a tésztát. Egy pici olajjal kikenünk egy nagy edényt és beletesszük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a fahéjat, majd ezt a tölteléket kettéosztjuk a két kalácshoz, és félretesszük.
Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, majd ezt a két gombócot még háromfelé osztjuk.
Egyesével ugyanakkora vékony, kör alakot nyújtunk belőle. Az elsőt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a töltelékkel. Ráhelyezzük a második kinyújtott tésztát, és ezt is megkenjük, majd a harmadik tésztával fejezzük be. Erre már nem kerül töltelék.
A kör közepére egy poharat teszünk és 12 egyforma részre vágjuk, majd a két egymás melletti tésztát megfogjuk és egymással ellentétes irányba háromszor megcsavarjuk kifelé, és a végét összenyomjuk. Megcsináljuk ezt az egész kalácson. Majd a második kalácsot is ugyanígy elkészítjük.
Letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig.
175 fokos, előmelegített sütőben 25 percig aranybarnára sütjük.
Amíg sül a kalács, egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, és szirupot készítünk.
118 fokon levesszük és kétszer megkenjük vele a kalácsot, hogy szép fényes legyen.

Tipp: ha a széleit egyenlő méretűre szeretnétek, egy nagyobb tányért rátéve körbe lehet vágni, és a maradék tésztát külön kisütni.
Igazi sztárja lehet egy ünnepi reggelinek vagy baráti brunchnak. A kalácsot érdemes frissen, langyosan tálalni, de másnap is fantasztikus egy bögre tej vagy habos kakaó mellé.
A kakaós kalács mellé jól jönne valami kortyolnivaló is? Mutatunk pár italt, ami tökéletesen passzol ehhez a foszlós csodához:
Ha tetszett a Kakaós napraforgó kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!