Fantasztikus desszertek

Kakaósnapraforgókalács

Kakaós napraforgó kalács
kakaos-napraforgo-kalacs

Hozzávalók
250 ml
tej
120 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
550 g
finomliszt
100 g
vaj
2 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
200 g
vaj
140 g
porcukor
130 g
kakaópor
2 tk
fahéj
A tetejére
100 g
víz
100 g
kristálycukor

Elkészítés
  1. A kalácshoz a tej felét langyosra melegítjük, és a cukor felével egy tálban összekeverjük a friss élesztővel, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.

  2. Közben egy konyhai robotgép üstjébe belemérjük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a sót, végül a maradék tejet és cukrot is.

  3. A dagasztókar segítségével bedagasztjuk a tésztát. Egy pici olajjal kikenünk egy nagy edényt és beletesszük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

  4. Addig elkészítjük a tölteléket. Megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a fahéjat, majd ezt a tölteléket kettéosztjuk a két kalácshoz, és félretesszük.

  5. Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, majd ezt a két gombócot még háromfelé osztjuk.

  6. Egyesével ugyanakkora vékony, kör alakot nyújtunk belőle. Az elsőt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a töltelékkel. Ráhelyezzük a második kinyújtott tésztát, és ezt is megkenjük, majd a harmadik tésztával fejezzük be. Erre már nem kerül töltelék. 

  7. A kör közepére egy poharat teszünk és 12 egyforma részre vágjuk, majd a két egymás melletti tésztát megfogjuk és egymással ellentétes irányba háromszor megcsavarjuk kifelé, és a végét összenyomjuk. Megcsináljuk ezt az egész kalácson. Majd a második kalácsot is ugyanígy elkészítjük.

  8. Letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig.

  9. 175 fokos, előmelegített sütőben 25 percig aranybarnára sütjük. 

  10. Amíg sül a kalács, egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, és szirupot készítünk.

  11. 118 fokon levesszük és kétszer megkenjük vele a kalácsot, hogy szép fényes legyen.

www.streetkitchen.hu

Nemcsak szép, de brutál foszlós és finom is! Az asztal éke lesz, ha elkészíted!

A kakaós napraforgó kalács nemcsak jól néz ki, hanem pont olyan, amilyennek egy kelt tésztának lennie kell: puha, foszlós és illatos. A kakaós töltelék sűrű, selymes és bőséges, a napraforgó forma pedig egy kis extra varázst ad az egésznek. Ha eddig azt hitted, a kalácssütés macera, ez a recept megmutatja, mennyire nem az!

Hozzávalók

2 darab kalácshoz
250 ml
tej
120 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
550 g
finomliszt
100 g
vaj
2 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
200 g
vaj
140 g
porcukor
130 g
kakaópor
2 tk
fahéj
A tetejére
100 g
víz
100 g
kristálycukor

Elkészítés

  1. A kalácshoz a tej felét langyosra melegítjük, és a cukor felével egy tálban összekeverjük a friss élesztővel, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.

  2. Közben egy konyhai robotgép üstjébe belemérjük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a sót, végül a maradék tejet és cukrot is.

  3. A dagasztókar segítségével bedagasztjuk a tésztát. Egy pici olajjal kikenünk egy nagy edényt és beletesszük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

  4. Addig elkészítjük a tölteléket. Megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a fahéjat, majd ezt a tölteléket kettéosztjuk a két kalácshoz, és félretesszük.

  5. Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, majd ezt a két gombócot még háromfelé osztjuk.

  6. Egyesével ugyanakkora vékony, kör alakot nyújtunk belőle. Az elsőt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a töltelékkel. Ráhelyezzük a második kinyújtott tésztát, és ezt is megkenjük, majd a harmadik tésztával fejezzük be. Erre már nem kerül töltelék. 

  7. A kör közepére egy poharat teszünk és 12 egyforma részre vágjuk, majd a két egymás melletti tésztát megfogjuk és egymással ellentétes irányba háromszor megcsavarjuk kifelé, és a végét összenyomjuk. Megcsináljuk ezt az egész kalácson. Majd a második kalácsot is ugyanígy elkészítjük.

  8. Letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig.

  9. 175 fokos, előmelegített sütőben 25 percig aranybarnára sütjük. 

  10. Amíg sül a kalács, egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, és szirupot készítünk.

  11. 118 fokon levesszük és kétszer megkenjük vele a kalácsot, hogy szép fényes legyen.

kakaos-napraforgo-kalacs-4
(Fotó: Street Kitchen)

Tipp: ha a széleit egyenlő méretűre szeretnétek, egy nagyobb tányért rátéve körbe lehet vágni, és a maradék tésztát külön kisütni.

Igazi sztárja lehet egy ünnepi reggelinek vagy baráti brunchnak. A kalácsot érdemes frissen, langyosan tálalni, de másnap is fantasztikus egy bögre tej vagy habos kakaó mellé.

A kakaós kalács mellé jól jönne valami kortyolnivaló is? Mutatunk pár italt, ami tökéletesen passzol ehhez a foszlós csodához:

Matcha latte

Karamellás tej

Vaníliás-fehércsokis jegeskávé

Ha tetszett a Kakaós napraforgó kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept