Fantasztikus desszertek

Kalocsairétes

Kalocsai rétes
Kalocsai rétes

Hozzávalók
2 db
tojás
250 ml
tej
200 g
finomliszt
150 ml
szódavíz
1 csipet
1 ek
étolaj
kevés olaj a sütéshez
A meggyes töltelékhez (3 db palacsintához)
200 g
magozott meggy
1.5 ek
kristálycukor
0.5 mk
fahéj
0.5 ek
étkezési keményítő
Az almás töltelékhez (3 db palacsintához)
1 db
alma
1 ek
kristálycukor
0.5 mk
fahéj
0.5 tk
citromlé
1 ek
zsemlemorzsa
A túrós töltelékhez (3 db palacsintához)
150 g
túró
1 db
tojás
1.5 ek
porcukor
1 ek
búzadara
1 db
citrom reszelt héja
A réteshez
1 csomag
réteslap
(200 g-os kiszerelés)
30 g
olvasztott vaj
A kenéshez
1 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés
  1. A palacsintatésztához a tojásokat simára keverjük a tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a szódavizet, a sót és az olajat. Egy palacsintasütőben, kevés olajon vékony palacsintákat sütünk – összesen 9 darabot.

  2. A meggyes töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, hozzáöntjük, és pár perc alatt besűrítjük.

  3. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kristálycukorral, fahéjjal és citromlével ízesítve, kevés zsemlemorzsával, egy serpenyőben, közepes lángon lepirítjuk.

  4. A túrót összekeverjük a tojással, a porcukorral, a búzadarával és a reszelt citromhéjjal.

  5. Ezután betöltjük a palacsintákat: 3 db-ot meggyel, 3 db-ot almával, 3 db-ot túróval – majd mindegyiket szorosan feltekerjük.

  6. Leterítünk két réteslapot, hogy fedjék egymást, majd megkenjük olvasztott vajjal és ráhelyezzük a második két lapot is. A palacsinták két szélét levághatjuk, és akár el is majszolhatjuk, így könnyebb lesz vele dolgoznunk. Piramis formában rárakjuk a palacsintákat, figyeljünk, hogy 3 íz kerüljön mindig egymás mellé, kettő alulra, egy rá, és így rakjuk sorba, hogy egy hosszú palacsintarudat kapjunk a réteslapon. Majd szorosan feltekerjük és a két szélét lehajtjuk.

  7. A rudat sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Ez a kalocsai rétes egy valódi szörnyeteg, de egyszer mindenképp el kell készíteni. Nevezhetnénk bakancslistás giga rétesnek is. :D

Hozzávalók

1 adag
2 db
tojás
250 ml
tej
200 g
finomliszt
150 ml
szódavíz
1 csipet
1 ek
étolaj
kevés olaj a sütéshez
A meggyes töltelékhez (3 db palacsintához)
200 g
magozott meggy
1.5 ek
kristálycukor
0.5 mk
fahéj
0.5 ek
étkezési keményítő
Az almás töltelékhez (3 db palacsintához)
1 db
alma
1 ek
kristálycukor
0.5 mk
fahéj
0.5 tk
citromlé
1 ek
zsemlemorzsa
A túrós töltelékhez (3 db palacsintához)
150 g
túró
1 db
tojás
1.5 ek
porcukor
1 ek
búzadara
1 db
citrom reszelt héja
A réteshez
1 csomag
réteslap
(200 g-os kiszerelés)
30 g
olvasztott vaj
A kenéshez
1 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés

  1. A palacsintatésztához a tojásokat simára keverjük a tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a szódavizet, a sót és az olajat. Egy palacsintasütőben, kevés olajon vékony palacsintákat sütünk – összesen 9 darabot.

  2. A meggyes töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, hozzáöntjük, és pár perc alatt besűrítjük.

  3. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kristálycukorral, fahéjjal és citromlével ízesítve, kevés zsemlemorzsával, egy serpenyőben, közepes lángon lepirítjuk.

  4. A túrót összekeverjük a tojással, a porcukorral, a búzadarával és a reszelt citromhéjjal.

  5. Ezután betöltjük a palacsintákat: 3 db-ot meggyel, 3 db-ot almával, 3 db-ot túróval – majd mindegyiket szorosan feltekerjük.

  6. Leterítünk két réteslapot, hogy fedjék egymást, majd megkenjük olvasztott vajjal és ráhelyezzük a második két lapot is. A palacsinták két szélét levághatjuk, és akár el is majszolhatjuk, így könnyebb lesz vele dolgoznunk. Piramis formában rárakjuk a palacsintákat, figyeljünk, hogy 3 íz kerüljön mindig egymás mellé, kettő alulra, egy rá, és így rakjuk sorba, hogy egy hosszú palacsintarudat kapjunk a réteslapon. Majd szorosan feltekerjük és a két szélét lehajtjuk.

  7. A rudat sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Ha tetszett a Kalocsai rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept