A karácsonyi vega pite elkészítéséhez először a tésztával kezdünk, mert annak pihennie kell majd a hűtőben. A lisztet, a vajat, a sajtkrémet, a sót és a parmezánt robotgépben morzsásra dolgozzuk, majd fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összegyúrva tészta állagot kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30-40 percre.

A töltelékhez a meghámozott krumplikat egészben, sós vízben megfőzzük. Egy másik edényben olívaolajat melegítünk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát. Ha már megdinsztelődött, akkor jöhet rá a zúzott fokhagyma, majd a húspótló, végül az áttört krumpli. Összekeverjük, és mehet hozzá 1 tk só, valamint a fűszerek is, ezzel is alaposan elkeverjük, és adunk neki kb. 5 percet, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.
Kettévágjuk a tésztát, és az egyiket kerek formára nyújtjuk, beletesszük a piteformába, és jöhet bele a töltelék. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és szépen ráillesztjük a formára. A felesleges részeket levágjuk, a széleket alaposan összenyomkodjuk, majd a pite tetejét a felvert tojással megkenjük, és megszurkáljuk, hogy a hő távozni tudjon, és a pite ne dudorodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Mikor elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, és csak utána szeleteljük fel.

Elkészítési idő: kb. 90 perc
Még több húsmentes ünnepi fogás:
Vega töltött káposzta
Áfonyás-BBQ szószos golyók
Gluténmentes halrudak fűszeres tört zöldborsóval és remulád mártással