A karalábés húsgombóc elkészítéséhez a rizst bő, sós, lobogó vízben fogkeményre főzzük – vagyis nem kell teljesen puhára főzni, csak kétharmados készültségi szintig, aztán leszűrjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a tojást, a főtt rizst, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
A mártáshoz zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát és közepes hőfokon kb. 7 percig dinszteljük. A darált húsos keverékből kb. 60 g-os gombócokat formázunk és a lábasba rakjuk őket a kb. 3 cm-es darabokra vágott karalábéval együtt. Felöntjük a passatával, a vízzel, sózzuk, édesítjük a cukorral, óvatosan elkeverjük és fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a karalábé és a húsgombóc megfő. Én nem szeretem, ha teljes puhára fő a karalábé, szerintem jó, ha van harapása, így 20-25 perc főzés elég is volt neki. A főzés utolsó 5 percében hozzáadjuk a kb. 4 cm-es darabokra vágott szárzellert is. Friss kenyérrel vagy akár főtt krumplival tálaljuk.

- Elkészítési idő: 45 perc