Brutális kaják

Karalábéshúsgombóc

Karalábés húsgombóc

Hozzávalók
A gombóchoz
80 g
rizs
só, bors
400 g
darált sertéshús
0.5 tk
őrölt kömény
1.5 tk
fűszerpaprika
0.5 fej
vöröshagyma
(170 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
tojás
A mártáshoz
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 db
karalábé
(220 g/db)
400 ml
passata
200 ml
víz
2 ek
kristálycukor
2 szál
szárzeller

Elkészítés

A karalábés húsgombóc elkészítéséhez a rizst bő, sós, lobogó vízben fogkeményre főzzük – vagyis nem kell teljesen puhára főzni, csak kétharmados készültségi szintig, aztán leszűrjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a tojást, a főtt rizst, és az egészet alaposan összedolgozzuk. 

A mártáshoz zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát és közepes hőfokon kb. 7 percig dinszteljük. A darált húsos keverékből kb. 60 g-os gombócokat formázunk és a lábasba rakjuk őket a kb. 3 cm-es darabokra vágott karalábéval együtt. Felöntjük a passatával, a vízzel, sózzuk, édesítjük a cukorral, óvatosan elkeverjük és fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a karalábé és a húsgombóc megfő. Én nem szeretem, ha teljes puhára fő a karalábé, szerintem jó, ha van harapása, így 20-25 perc főzés elég is volt neki. A főzés utolsó 5 percében hozzáadjuk a kb. 4 cm-es darabokra vágott szárzellert is. Friss kenyérrel vagy akár főtt krumplival tálaljuk.

Karalábés húsgombóc
Karalábés húsgombóc (Fotó Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

A karalábé méltatlanul háttérbe szorított zöldség, de mi teszünk azért, hogy a méltó helyére kerüljön - a tányérodra! :)

Lajos-féle töltött karalábé

Tejszínes karalábéleves

Karalábés rizottó

www.streetkitchen.hu

Ahogy minden étel, a paradicsomos húsgombóc is jól variálható. Ha éppen van otthon egy kis karalábéd, amivel nem tudsz mit kezdeni, nyugodtan tedd bele a szaftba a húsgombóc mellé, baromi jól fog neki állni. Egy igazi klasszikus, némi extrával.

Hozzávalók

2 főre
A gombóchoz
80 g
rizs
só, bors
400 g
darált sertéshús
0.5 tk
őrölt kömény
1.5 tk
fűszerpaprika
0.5 fej
vöröshagyma
(170 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
tojás
A mártáshoz
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 db
karalábé
(220 g/db)
400 ml
passata
200 ml
víz
2 ek
kristálycukor
2 szál
szárzeller

A karalábés húsgombóc elkészítéséhez a rizst bő, sós, lobogó vízben fogkeményre főzzük – vagyis nem kell teljesen puhára főzni, csak kétharmados készültségi szintig, aztán leszűrjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a tojást, a főtt rizst, és az egészet alaposan összedolgozzuk. 

A mártáshoz zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát és közepes hőfokon kb. 7 percig dinszteljük. A darált húsos keverékből kb. 60 g-os gombócokat formázunk és a lábasba rakjuk őket a kb. 3 cm-es darabokra vágott karalábéval együtt. Felöntjük a passatával, a vízzel, sózzuk, édesítjük a cukorral, óvatosan elkeverjük és fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a karalábé és a húsgombóc megfő. Én nem szeretem, ha teljes puhára fő a karalábé, szerintem jó, ha van harapása, így 20-25 perc főzés elég is volt neki. A főzés utolsó 5 percében hozzáadjuk a kb. 4 cm-es darabokra vágott szárzellert is. Friss kenyérrel vagy akár főtt krumplival tálaljuk.

Karalábés húsgombóc
Karalábés húsgombóc (Fotó Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

A karalábé méltatlanul háttérbe szorított zöldség, de mi teszünk azért, hogy a méltó helyére kerüljön - a tányérodra! :)

Lajos-féle töltött karalábé

Tejszínes karalábéleves

Karalábés rizottó

Ha tetszett a Karalábés húsgombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept