Fantasztikus desszertek

Katalánkrémespite

Katalán krémes pite

Hozzávalók
A pitetésztához
160 g
finomliszt
1 csipet
20 g
holland kakaópor
95 g
vaj
50 g
porcukor
1 db
tojássárgája
45 g
tejföl
50 g
étcsoki
A crema catalanához
620 ml
tej
5 db
tojássárgája
90 g
cukor
1 db
narancs reszelt héja
1 db
vaníliarúd
2 db
fahéjrúd
2 ek
étkezési keményítő
2 ek
liszt
A tetejére
2 - 3 ek
cukor

Elkészítés
A pitetészta hozzávalóit, az étcsoki kivételével, összegyúrjuk (először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd mehet hozzá a többi alapanyag), becsomagoljuk fóliába és 30 percre a hűtőbe rakjuk. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 24-25 cm-es átmérőjűre és a nyújtófa segítségével belerakjuk a formába. Rányomkodjuk a forma szélére, levágjuk a leeső széleket, rakunk bele két réteg alufóliát, szórunk bele sütőbabot és “vakon” sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, 10 percig. Ezután kivesszük a babot és a fóliát, és további 13-15 perc alatt készre sütjük az alapot.
Még melegen megszórjuk az étcsokival, és ha megolvadt rajta, egy ecsettel elkenjük a pitetészta alján és oldalán, majd hűtőbe dobjuk. A crema catalanához a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, puding sűrűségűre főzzük. kb. 15 percig hagyjuk pihenni, néha átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, majd a hűtőből kivett, csokival bevont pitetésztába simítjuk, és visszarakjuk a hűtőbe 3-4 órára, hogy megdermedjen. Utolsó lépésként megszórjuk a kristálycukorral (szerintem ezzel szebben karamellizálódik, de ha a porcukorra esküdtök, akkor azt is használhattok) és szakácsfáklyával ropogós karamellréteget varázsolunk a tetejére.
katalán krémes pite
Ha tetszett a katalán krémes pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

www.streetkitchen.hu

Az oldalon már boldogítottunk benneteket egy príma crema catalana (katalán krém) recepttel. Most pedig itt a pite verziója. Felturbóztuk egy csokiréteggel bevont kakaós, ropogós tésztával, hogy még teljesebb legyen az öröm amikor majd eszitek!

Hozzávalók

1 22 cm átmérőjű piteformához
A pitetésztához
160 g
finomliszt
1 csipet
20 g
holland kakaópor
95 g
vaj
50 g
porcukor
1 db
tojássárgája
45 g
tejföl
50 g
étcsoki
A crema catalanához
620 ml
tej
5 db
tojássárgája
90 g
cukor
1 db
narancs reszelt héja
1 db
vaníliarúd
2 db
fahéjrúd
2 ek
étkezési keményítő
2 ek
liszt
A tetejére
2 - 3 ek
cukor
A pitetészta hozzávalóit, az étcsoki kivételével, összegyúrjuk (először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd mehet hozzá a többi alapanyag), becsomagoljuk fóliába és 30 percre a hűtőbe rakjuk. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 24-25 cm-es átmérőjűre és a nyújtófa segítségével belerakjuk a formába. Rányomkodjuk a forma szélére, levágjuk a leeső széleket, rakunk bele két réteg alufóliát, szórunk bele sütőbabot és “vakon” sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, 10 percig. Ezután kivesszük a babot és a fóliát, és további 13-15 perc alatt készre sütjük az alapot.
Még melegen megszórjuk az étcsokival, és ha megolvadt rajta, egy ecsettel elkenjük a pitetészta alján és oldalán, majd hűtőbe dobjuk. A crema catalanához a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, puding sűrűségűre főzzük. kb. 15 percig hagyjuk pihenni, néha átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, majd a hűtőből kivett, csokival bevont pitetésztába simítjuk, és visszarakjuk a hűtőbe 3-4 órára, hogy megdermedjen. Utolsó lépésként megszórjuk a kristálycukorral (szerintem ezzel szebben karamellizálódik, de ha a porcukorra esküdtök, akkor azt is használhattok) és szakácsfáklyával ropogós karamellréteget varázsolunk a tetejére.
katalán krémes pite
Ha tetszett a katalán krémes pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ha tetszett a katalán krémes pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése