Pékség

Kávés-fahéjascsiga

Kávés-fahéjas csiga

Hozzávalók
A tésztához
350 g
finomliszt
50 g
kristálycukor
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
7 g
szárított élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
140 g
barna cukor
2 ek
őrölt fahéj
45 g
puha vaj
A kávés mázhoz
115 g
sajtkrém
30 g
puha vaj
80 g
porcukor
1 tk
vaníliaaroma
1 ek
instant kávépor

Elkészítés

A kávés-fahéjas csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a tésztához való lisztet, cukrot és sót, majd félretesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a szárított élesztőt. Ezt a ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percet.

Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 35 × 20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

A töltelék száraz hozzávalóit összekeverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a puha vajjal, és rászórjuk a fahéjas-cukros keveréket. A hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60-90 percet, amíg a duplájára nő.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Közben a kávés mázhoz a sajtkrémet kihabosítjuk a vajjal, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Ezt a mázat a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.

kaves-fahejas-csiga
Kávés-fahéjas csiga (Fotó: Erdőháti Áron)

A kávés-fahéjas csiga mellett ezeket a péksütiket is próbáld ki!

Csokis-kókuszos babka

Sajtos-túrós pogácsa

Mákos-mazsolás csiga

www.streetkitchen.hu

Ez egy másik módja, hogy a reggeli kávénkhoz jussunk. :) A fahéjas töltelék és a bőséges kávékrém a tetején teszi ezt a receptet tökéletessé a hétvége indításához!

Hozzávalók

10 csigához
A tésztához
350 g
finomliszt
50 g
kristálycukor
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
7 g
szárított élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
140 g
barna cukor
2 ek
őrölt fahéj
45 g
puha vaj
A kávés mázhoz
115 g
sajtkrém
30 g
puha vaj
80 g
porcukor
1 tk
vaníliaaroma
1 ek
instant kávépor

A kávés-fahéjas csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a tésztához való lisztet, cukrot és sót, majd félretesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a szárított élesztőt. Ezt a ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percet.

Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 35 × 20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

A töltelék száraz hozzávalóit összekeverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a puha vajjal, és rászórjuk a fahéjas-cukros keveréket. A hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60-90 percet, amíg a duplájára nő.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Közben a kávés mázhoz a sajtkrémet kihabosítjuk a vajjal, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Ezt a mázat a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.

kaves-fahejas-csiga
Kávés-fahéjas csiga (Fotó: Erdőháti Áron)

A kávés-fahéjas csiga mellett ezeket a péksütiket is próbáld ki!

Csokis-kókuszos babka

Sajtos-túrós pogácsa

Mákos-mazsolás csiga

Ha tetszett a Kávés-fahéjas csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept