A klasszikus gulyásleves recept első lépéseként a finomra vágott hagymát a zsíron 2-3 perc alatt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. További 1-2 perc pirítás után mehet bele a kis kockákra vágott paradicsom és paprika. Kicsit lepirítjuk, majd beletesszük a kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágott húst. 2-3 perc pirítás után hozzáadjuk a kétféle paprikakrémet és a pirospaprikát, közben kevergetjük, nehogy megégjen a paprika.
Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a húst. Ha felforrt, hozzáadjuk a zellerzöldet, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel és addig főzzük, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhul. A főzés során pótoljuk a vizet. Ezután hozzáadjuk a kis, kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott répát, zellert és krumplit, valamint a mustárt és felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Tovább főzzük a levest, míg a zöldségek is megpuhulnak. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss kenyérrel kínáljuk a gőzölgő gulyáslevest.

- Elkészítési idő: kb. 180 perc