Húsvét

Klasszikussonkaházireszelttormával,savanyítottretekkelésvillantóstojásvariációkkal

Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal

Hozzávalók
A tálaláshoz
A sonkához
5 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 db
babérlevél
1 ek
egész feketebors
1 ek
mustármag
3 db
szegfűszeg
1 ek
méz
1 db
füstölt frikandósonka
A sárga túróhoz
500 ml
tej
5 db
tojás
2 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 csipet
A savanyított retekhez
150 g
hónapos retek
80 g
kristálycukor
600 ml
forró víz
200 ml
10%-os ételecet
2 tk
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
egész bors
1 tk
mustármag
A kétféle tormához
2 szál
torma
50 ml
10%-os ecet
1 ek
kristálycukor
1 ek
méz
100 ml
víz
A díszekhez
15 db
tojás
2 ek
majonéz
1 db
fejes saláta
2 csokor
újhagyma
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
kígyóuborka
0.5 csokor
snidling
2 szál
angolzeller
5 db
koktélparadicsom
10 db
hónapos retek
feketebors
1 db
kalács

Elkészítés

A klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal igazi komfort kaja, és abszolút villantós!

Első lépésként megcsináljuk a főzővizet. Egy nagy lábasba tesszük a fokhagymagerezdeket és az elnegyedelt vöröshagymát a többi hozzávalóval együtt, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a sonkát. 2 órán át főzzük, közben megkóstoljuk a levét, és ha szükséges, sózzuk, majd hagyjuk állni a főzőlében, hogy még szaftosabb legyen.

A sárga túróhoz a tejet beletesszük egy lábasba, és elkezdjük melegíteni. 

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a sót, és lazán felverjük. 

A kikevert tojást hozzáöntjük a tejhez, és folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg be nem sűrűsödik és túrós állaga nem lesz. Ezután egy szűrőbe teszünk egy gézdarabot, és beletesszük a sárga túrót. A gézdarabot összefogjuk, és kifacsarunk annyi nedvességet a masszából, amennyit csak tudunk. Ezután fellógatjuk, és minimum 3 órán át hagyjuk csöpögni.

A díszítéshez szánt tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük. 

A kétféle tormához a tormát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd elfelezzük és két tálba tesszük. 

Az egyik feléhez adunk 25 ml ecetet, 1 nagy csipet sót, 1 evőkanál cukrot és 50 ml vizet. Elkeverjük, majd hagyjuk állni legalább 10 percig.

A másik adag tormát felöntjük forró vízzel, majd 1 órán át hagyjuk állni, hogy a torma csípőssége enyhüljön. Utána leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az ecetet, a sót, a mézet, és beállítjuk a kívánt állagot vízzel. 

A savanyított retekhez a retket felszeleteljük, beletesszük egy zárható üvegbe az összes többi hozzávalóval, lezárjuk, és félretesszük, amíg elkészülünk mindennel. 

A “tojástulipánokhoz” 3 darab főtt tojás csúcsára vágunk egy keresztet, és az így kapott “szirmok” közül kivesszük a sárgáját. Ezt a három sárgáját kikeverjük majonézzel és  1 evőkanál csípős tormával. Habzsákba tesszük, majd visszatöltjük a krémet a tojásfehérjékbe, az aljukba pedig 1-1 újhagymát szúrunk. 

A többi főtt tojásból a zöldségek segítségével mókás dekorokat, csigát, egérkét csinálunk, ahogy a videóban mutattam, de ha ehhez nincs kedvünk, csak a tálra halmozzuk pár levél fejes salátával együtt. 

Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal a húsvéti asztalon
Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 4 óra

A klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal olyan kaja, amivel igazán nagyot villanthatsz. Ha vevő vagy még több fullos húsvéti kajára, ezeket pattintsd össze!

Főtt tojásos, tépett sonkás gofriburger tormás coleslaw-val

Sonkás rakott nokedli

Sült franciasaláta mézes-tormás tépett sonkával

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha egy olyan húsvéti fogást tálalnál, ami egy az egyben a gyerekkorodat idézi, ez a klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és tojással nagyon be fog jönni!

Hozzávalók

4 főre
A tálaláshoz
A sonkához
5 gerezd
fokhagyma
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 db
babérlevél
1 ek
egész feketebors
1 ek
mustármag
3 db
szegfűszeg
1 ek
méz
1 db
füstölt frikandósonka
A sárga túróhoz
500 ml
tej
5 db
tojás
2 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 csipet
A savanyított retekhez
150 g
hónapos retek
80 g
kristálycukor
600 ml
forró víz
200 ml
10%-os ételecet
2 tk
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
egész bors
1 tk
mustármag
A kétféle tormához
2 szál
torma
50 ml
10%-os ecet
1 ek
kristálycukor
1 ek
méz
100 ml
víz
A díszekhez
15 db
tojás
2 ek
majonéz
1 db
fejes saláta
2 csokor
újhagyma
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
kígyóuborka
0.5 csokor
snidling
2 szál
angolzeller
5 db
koktélparadicsom
10 db
hónapos retek
feketebors
1 db
kalács

A klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal igazi komfort kaja, és abszolút villantós!

Első lépésként megcsináljuk a főzővizet. Egy nagy lábasba tesszük a fokhagymagerezdeket és az elnegyedelt vöröshagymát a többi hozzávalóval együtt, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a sonkát. 2 órán át főzzük, közben megkóstoljuk a levét, és ha szükséges, sózzuk, majd hagyjuk állni a főzőlében, hogy még szaftosabb legyen.

A sárga túróhoz a tejet beletesszük egy lábasba, és elkezdjük melegíteni. 

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a sót, és lazán felverjük. 

A kikevert tojást hozzáöntjük a tejhez, és folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg be nem sűrűsödik és túrós állaga nem lesz. Ezután egy szűrőbe teszünk egy gézdarabot, és beletesszük a sárga túrót. A gézdarabot összefogjuk, és kifacsarunk annyi nedvességet a masszából, amennyit csak tudunk. Ezután fellógatjuk, és minimum 3 órán át hagyjuk csöpögni.

A díszítéshez szánt tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük. 

A kétféle tormához a tormát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd elfelezzük és két tálba tesszük. 

Az egyik feléhez adunk 25 ml ecetet, 1 nagy csipet sót, 1 evőkanál cukrot és 50 ml vizet. Elkeverjük, majd hagyjuk állni legalább 10 percig.

A másik adag tormát felöntjük forró vízzel, majd 1 órán át hagyjuk állni, hogy a torma csípőssége enyhüljön. Utána leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az ecetet, a sót, a mézet, és beállítjuk a kívánt állagot vízzel. 

A savanyított retekhez a retket felszeleteljük, beletesszük egy zárható üvegbe az összes többi hozzávalóval, lezárjuk, és félretesszük, amíg elkészülünk mindennel. 

A “tojástulipánokhoz” 3 darab főtt tojás csúcsára vágunk egy keresztet, és az így kapott “szirmok” közül kivesszük a sárgáját. Ezt a három sárgáját kikeverjük majonézzel és  1 evőkanál csípős tormával. Habzsákba tesszük, majd visszatöltjük a krémet a tojásfehérjékbe, az aljukba pedig 1-1 újhagymát szúrunk. 

A többi főtt tojásból a zöldségek segítségével mókás dekorokat, csigát, egérkét csinálunk, ahogy a videóban mutattam, de ha ehhez nincs kedvünk, csak a tálra halmozzuk pár levél fejes salátával együtt. 

Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal a húsvéti asztalon
Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 4 óra

A klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal olyan kaja, amivel igazán nagyot villanthatsz. Ha vevő vagy még több fullos húsvéti kajára, ezeket pattintsd össze!

Főtt tojásos, tépett sonkás gofriburger tormás coleslaw-val

Sonkás rakott nokedli

Sült franciasaláta mézes-tormás tépett sonkával

Ha tetszett a Klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept