A klasszikus sonka házi reszelt tormával, savanyított retekkel és villantós tojásvariációkkal igazi komfort kaja, és abszolút villantós!
Első lépésként megcsináljuk a főzővizet. Egy nagy lábasba tesszük a fokhagymagerezdeket és az elnegyedelt vöröshagymát a többi hozzávalóval együtt, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a sonkát. 2 órán át főzzük, közben megkóstoljuk a levét, és ha szükséges, sózzuk, majd hagyjuk állni a főzőlében, hogy még szaftosabb legyen.
A sárga túróhoz a tejet beletesszük egy lábasba, és elkezdjük melegíteni.
A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a sót, és lazán felverjük.
A kikevert tojást hozzáöntjük a tejhez, és folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg be nem sűrűsödik és túrós állaga nem lesz. Ezután egy szűrőbe teszünk egy gézdarabot, és beletesszük a sárga túrót. A gézdarabot összefogjuk, és kifacsarunk annyi nedvességet a masszából, amennyit csak tudunk. Ezután fellógatjuk, és minimum 3 órán át hagyjuk csöpögni.
A díszítéshez szánt tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük.
A kétféle tormához a tormát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd elfelezzük és két tálba tesszük.
Az egyik feléhez adunk 25 ml ecetet, 1 nagy csipet sót, 1 evőkanál cukrot és 50 ml vizet. Elkeverjük, majd hagyjuk állni legalább 10 percig.
A másik adag tormát felöntjük forró vízzel, majd 1 órán át hagyjuk állni, hogy a torma csípőssége enyhüljön. Utána leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az ecetet, a sót, a mézet, és beállítjuk a kívánt állagot vízzel.
A savanyított retekhez a retket felszeleteljük, beletesszük egy zárható üvegbe az összes többi hozzávalóval, lezárjuk, és félretesszük, amíg elkészülünk mindennel.
A “tojástulipánokhoz” 3 darab főtt tojás csúcsára vágunk egy keresztet, és az így kapott “szirmok” közül kivesszük a sárgáját. Ezt a három sárgáját kikeverjük majonézzel és 1 evőkanál csípős tormával. Habzsákba tesszük, majd visszatöltjük a krémet a tojásfehérjékbe, az aljukba pedig 1-1 újhagymát szúrunk.
A többi főtt tojásból a zöldségek segítségével mókás dekorokat, csigát, egérkét csinálunk, ahogy a videóban mutattam, de ha ehhez nincs kedvünk, csak a tálra halmozzuk pár levél fejes salátával együtt.

- Elkészítési idő: 4 óra