A kolbászos krumplileves sokunk nagy kedvence, és elkészítése sem bonyolult. A hagymát finomra vágjuk, majd egy lábasban, közepes lángon megdinszteljük az olajon. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a majorannával, rádobjuk a babérlevelet és 1 tk pirospaprikát.
Hagyjuk 1-2 percig hevülni, majd felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ha ez elforrt, beletesszük a nagyobb, 2-3 cm-es kockákra vágott krumplit, és felöntjük a vízzel úgy, hogy kétszeresen ellepje. Ha kell, sózzuk, hogy a krumpli át tudja venni az ízét, majd közepesen erős lángon főzzük kb. 20 percig. Közben a kolbászt 1 cm vékonyan felkarikázzuk, majd a levesbe szórjuk.
A galuskához a tojást és a vizet összekeverjük egy csipet sóval, majd összedolgozzuk a liszttel. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk, ebben 2-3 perc alatt el is készül.
A krumplileves habarva az igazi, ehhez összekeverjük a tejfölt 1 tk pirospaprikával és a liszttel vagy keményítővel. Hőkiegyenlítéssel a leveshez adagoljuk, összeforraljuk, és kész is vagyunk. Sokan a savanykás ízű krumplilevest szeretik, így ízlés szerint 1-2 ek ecettel ízesítjük a végén, majd tálaláskor megszórjuk egy kevés apróra vágott újhagymával.

Elkészítési idő: kb. 40 perc