Felfújtak

Kölesfelfújtkörteraguval

Kölesfelfújt körteraguval

Hozzávalók
A házi körteraguhoz
1 kg
körte
2 ek
őrölt fahéj
150 g
porcukor
150 ml
víz
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
A felfújthoz
250 g
köles
200 ml
víz
700 ml
tej
80 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
4 db
tojás
1 csipet

Elkészítés

A raguhoz a körtéket felkockázzuk és egy lábasba dobjuk a többi hozzávalóval. Közepes lángon lekvárt főzünk belőle kb. 35 perc alatt, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön.

A kölest felrakjuk főni a vízben, majd amikor magába szívta, felöntjük a tej felével. Mikor ezt is magába szívta, felöntjük a maradék tejjel és puhára főzzük a kölest. Ezután hozzákeverjük a vajat és hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a tojássárgájákat, a fehérjéket pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. Mikor még jobban kihűlt a köles, apránként beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. 

A köleses masszához keverjük a körtelekvár felét, majd egy vajjal kikent tepsibe borítjuk, elsimítjuk a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni, majd tálaláskor a maradék körtelekvárral nyakon öntjük és jöhet a zaba!

Kölesfelfújt körteraguval
Kölesfelfújt körteraguval (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Pihentetés: 60 perc

Van ám még néhány gluténmentes receptünk:

Laktóz- és gluténmentes borsófőzelék

Gluténmentes nokedli

Gluténmentes isler

www.streetkitchen.hu

Ha nem szereted a körtét, akkor itt egy recept, ami tuti megszeretteti majd veled. A kölesből legalább annyira jó felfújtat csinálhatsz, mint rizsből vagy bármilyen maradék pékáruból. A körteraguval pedig nemcsak ezt a felfújtat, de a zabkásádat vagy bármilyen sütit feldobhatsz.

pictogram

Gluténmentes

Hozzávalók

1 25 x 35 cm-es tepsihez
A házi körteraguhoz
1 kg
körte
2 ek
őrölt fahéj
150 g
porcukor
150 ml
víz
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
A felfújthoz
250 g
köles
200 ml
víz
700 ml
tej
80 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
4 db
tojás
1 csipet

A raguhoz a körtéket felkockázzuk és egy lábasba dobjuk a többi hozzávalóval. Közepes lángon lekvárt főzünk belőle kb. 35 perc alatt, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön.

A kölest felrakjuk főni a vízben, majd amikor magába szívta, felöntjük a tej felével. Mikor ezt is magába szívta, felöntjük a maradék tejjel és puhára főzzük a kölest. Ezután hozzákeverjük a vajat és hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a tojássárgájákat, a fehérjéket pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. Mikor még jobban kihűlt a köles, apránként beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. 

A köleses masszához keverjük a körtelekvár felét, majd egy vajjal kikent tepsibe borítjuk, elsimítjuk a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni, majd tálaláskor a maradék körtelekvárral nyakon öntjük és jöhet a zaba!

Kölesfelfújt körteraguval
Kölesfelfújt körteraguval (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Pihentetés: 60 perc

Van ám még néhány gluténmentes receptünk:

Laktóz- és gluténmentes borsófőzelék

Gluténmentes nokedli

Gluténmentes isler

Ha tetszett a Kölesfelfújt körteraguval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept