Green kitchen

Korianderes-lime-ospirítotttészta

Korianderes-lime-os pirított tészta
Korianderes-lime-os pirított tészta

Hozzávalók
4 szál
újhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
pak choi
50 ml
szezámolaj
500 g
friss kínai búzatészta
3 ek
szójaszósz
3 ek
sötét szójaszósz
3 tk
kristálycukor
2 gerezd
fokhagyma
1 db
lime
1 csokor
koriander
4 ek
pirított szezámmag
2 db
tojás

Elkészítés
  1. Megtisztítjuk és előkészítjük a zöldségeket. Az újhagymát, a sárgarépát és a pak choit 5–6 cm-es darabokra vágjuk, majd nagyon vékony csíkokra, julienne-re szeleteljük. Igyekszünk, hogy a darabok nagyjából egyformák legyenek.

  2. Az olajat magas hőmérsékleten felmelegítjük egy wokban, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és kevergetve pirítjuk őket.

  3. Közben sós, forrásban lévő vízben megfőzzük a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Leszűrjük és langyosan tartjuk.

  4. Egy kis tálban összekeverjük a kétféle szójaszószt, a kristálycukrot és a reszelt fokhagymát. A kifőtt tésztát a wokban lévő lepirult zöldségekhez adjuk, ráöntjük a szójaszószos keveréket, és alaposan átforgatjuk, hogy mindent bevonjon a mártás. Néhány percig pirítjuk, majd a lime héját ráreszeljük és a levéből is facsarunk hozzá. Hozzáadunk egy marék korianderlevelet és jól átforgatjuk.

  5. Eközben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben, kevés olajon két, lágy sárgájú tükörtojást sütünk.

  6. A tésztát frissen, forrón tálaljuk, pirított szezámmaggal és tükörtojással.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Menzás kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ez a tészta a kínai kifőzdék felturbózott változata, egyszerre friss, illatos és igazi comfortfood. A roppanós zöldségek, a lime savassága és a koriander markáns íze tökéletes harmóniát alkotnak a szójaszószos tésztával. Bármikor jólesik elkészíteni, akár egy hosszú munkanap után is, hiszen minden falatban ott van egy kis ázsiai hangulat.

A korianderes-lime-os pirított tészta igazi villámkaja: pár alapanyag, pár perc a serpenyő fölött, és máris kész egy illatos, fűszeres, enyhén citrusos fogás. A legjobb benne, hogy teljesen rugalmas: készítheted simán csak zöldségekkel, de dobhatod fel grillezett csirkével, garnélával vagy tofuval is, attól függően, mi van otthon. Bármilyen ázsiai jellegű tészta jó hozzá – rizstészta, soba, udon vagy akár spagetti is, ha épp az lapul a kamrában.

Hozzávalók

2 főre
4 szál
újhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
pak choi
50 ml
szezámolaj
500 g
friss kínai búzatészta
3 ek
szójaszósz
3 ek
sötét szójaszósz
3 tk
kristálycukor
2 gerezd
fokhagyma
1 db
lime
1 csokor
koriander
4 ek
pirított szezámmag
2 db
tojás

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk és előkészítjük a zöldségeket. Az újhagymát, a sárgarépát és a pak choit 5–6 cm-es darabokra vágjuk, majd nagyon vékony csíkokra, julienne-re szeleteljük. Igyekszünk, hogy a darabok nagyjából egyformák legyenek.

  2. Az olajat magas hőmérsékleten felmelegítjük egy wokban, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és kevergetve pirítjuk őket.

  3. Közben sós, forrásban lévő vízben megfőzzük a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Leszűrjük és langyosan tartjuk.

  4. Egy kis tálban összekeverjük a kétféle szójaszószt, a kristálycukrot és a reszelt fokhagymát. A kifőtt tésztát a wokban lévő lepirult zöldségekhez adjuk, ráöntjük a szójaszószos keveréket, és alaposan átforgatjuk, hogy mindent bevonjon a mártás. Néhány percig pirítjuk, majd a lime héját ráreszeljük és a levéből is facsarunk hozzá. Hozzáadunk egy marék korianderlevelet és jól átforgatjuk.

  5. Eközben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben, kevés olajon két, lágy sárgájú tükörtojást sütünk.

  6. A tésztát frissen, forrón tálaljuk, pirított szezámmaggal és tükörtojással.

Korianderes-lime-os pirított tészta
Korianderes-lime-os pirított tészta (Fotó: Street Kitchen)

A koriander igazi megosztó fűszer – van, aki odavan érte, mások szerint szappanízű, de az biztos, hogy egészségügyi szempontból nagyon is van létjogosultsága a konyhában.

Először is, tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő káros szabad gyököket. Emellett gyulladáscsökkentő hatású, és régóta használják az emésztés támogatására is – főleg puffadás, görcsök esetén jön jól. A koriander vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: van benne A-, C-, K-vitamin, valamint kálium, kalcium és vas.

A friss koriander levele különösen jó hatással van a vércukorszint szabályozására és a méregtelenítő folyamatokra, míg a koriandermagokat gyakran alkalmazzák szélhajtóként, vízhajtóként vagy akár a vérnyomás enyhe csökkentésére is.

A korianderes-lime-os pirított tészta mellé még ezeket is elkészítheted!

Teriyaki tofu

Koreai rántott csirke

Pirított tofu air fryerben

Ha tetszett a korianderes-lime-os pirított tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése