Vegetáriánus ételek

Krumplislapótya

Krumplis lapótya
Krumplis lapótya tejföllel, kaporral

Hozzávalók
500 g
áttört főtt burgonya
200 g
liszt
1 tk
1 db
tojás
2 ek
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
olaj a sütéshez
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
1 csokor
kapor

Elkészítés
  1. A krumplis lapótya elkészítéséhez a burgonyát felkockázzuk és megfőzzük, majd még melegen áttörjük.

  2. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a tojással, a tejföllel és a reszelt fokhagymával. Lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk – ha túl lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá.

  3. A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és téglalapokat vágunk belőle. Mókás dolog ez a lapótya, mert többféle formája is lehet, úgyhogy ha ahhoz van kedvünk, akár kis lepényeket is formázhatunk a tésztából, de én maradtam a téglalapnál.

  4. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-3 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük.

  5. Tejföllel és apróra vágott kaporral tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Ne ijedj meg a mókás névtől, ez a recept pont olyan egyszerű, amennyire zseniális. Köretnek is megállja a helyét, de magában is isteni!

A lapótya egy hagyományos, főként erdélyi eredetű, olajban kisütött tésztaétel. Fogyasztják édesen és sósan is, szilvás vagy almás töltelékkel, de sósan is nagyon jól működik.

Habár az édes formája is elterjedt, a lapótya eredetileg lángoshoz hasonló tésztából készült, és tejföllel fogyasztották. Most mi is a sós változatot dobtuk össze.

Hozzávalók

4 főre
500 g
áttört főtt burgonya
200 g
liszt
1 tk
1 db
tojás
2 ek
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
olaj a sütéshez
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
1 csokor
kapor

Elkészítés

  1. A krumplis lapótya elkészítéséhez a burgonyát felkockázzuk és megfőzzük, majd még melegen áttörjük.

  2. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a tojással, a tejföllel és a reszelt fokhagymával. Lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk – ha túl lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá.

  3. A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és téglalapokat vágunk belőle. Mókás dolog ez a lapótya, mert többféle formája is lehet, úgyhogy ha ahhoz van kedvünk, akár kis lepényeket is formázhatunk a tésztából, de én maradtam a téglalapnál.

  4. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-3 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük.

  5. Tejföllel és apróra vágott kaporral tálaljuk.


Ha tetszett a Krumplis lapótya receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept