A krumplis lapótya elkészítéséhez a burgonyát felkockázzuk és megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a tojással, a tejföllel és a reszelt fokhagymával. Lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk – ha túl lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá.
A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és téglalapokat vágunk belőle. Mókás dolog ez a lapótya, mert többféle formája is lehet, úgyhogy ha ahhoz van kedvünk, akár kis lepényeket is formázhatunk a tésztából, de én maradtam a téglalapnál.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-3 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük.
Tejföllel és apróra vágott kaporral tálaljuk.
Krumplislapótya
Ne ijedj meg a mókás névtől, ez a recept pont olyan egyszerű, amennyire zseniális. Köretnek is megállja a helyét, de magában is isteni!
A lapótya egy hagyományos, főként erdélyi eredetű, olajban kisütött tésztaétel. Fogyasztják édesen és sósan is, szilvás vagy almás töltelékkel, de sósan is nagyon jól működik.
Habár az édes formája is elterjedt, a lapótya eredetileg lángoshoz hasonló tésztából készült, és tejföllel fogyasztották. Most mi is a sós változatot dobtuk össze.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A krumplis lapótya elkészítéséhez a burgonyát felkockázzuk és megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a tojással, a tejföllel és a reszelt fokhagymával. Lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk – ha túl lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá.
A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és téglalapokat vágunk belőle. Mókás dolog ez a lapótya, mert többféle formája is lehet, úgyhogy ha ahhoz van kedvünk, akár kis lepényeket is formázhatunk a tésztából, de én maradtam a téglalapnál.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-3 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük.
Tejföllel és apróra vágott kaporral tálaljuk.

Bejött a krumplis lapótya? Megértjük, mi sem tudtunk vele leállni, szóval, ha kedvet kaptál még több burgonyás finomsághoz, rajtunk nem múlik! Itt van még három frankó recept, hogy legyen miből válogatni!
Ha tetszett a Krumplis lapótya receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!