A burrito elkészítéséhez először a salsát keverjük be. A konzerv paradicsomhoz adjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott jalapenót. Belefacsarjuk a citrom levét, beletesszük a sót, a borsot, a cukrot és a koriandert is úgy, hogy a szárát finomra, a levelét pedig durvára vágjuk. Ezután mehet bele a vékonyan felcikkezett, majd felkockázott avokádó, alaposan összekeverjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A sertésszűzről levágjuk a zsíros, inas részeket, majd hosszában 3 részre vágjuk, és vékonyan felcsíkozzuk. Hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd lehetőleg fűszermalomból beledaráljuk az ízlés szerinti mennyiségű chipotle chilit. A paradicsompürét kevés vízzel felhígítjuk, hogy egyszerűbben össze tudjuk keverni a felvágott hússal. Használhatunk helyette passatát is. A húsos keveréket összedolgozzuk a fűszerekkel, valamint a finomra vágott hagymával.
A rizs elkészítéséhez a vizet kimérjük egy lábasba, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd erős lángon felforraljuk. Mehet hozzá a rizs, és sűrűn átkeverve főzelék állagúra főzzük, majd fedővel letakarva, 130 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Ezalatt egy erős lángon hevített, forró serpenyőben elkészítjük az előre befűszerezett húst. Folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml vízzel, és a húsra öntjük, közepes lángon összeforraljuk, hogy ragacsosan összetartsa a húsos ragut.
Kivesszük a sütőből a rizst, levesszük a fedőt, hogy a gőz távozni tudjon. Felvágjuk a petrezselymet, a szárát finomra, a levelét pedig rusztikusra, majd a rizshez keverjük.
Az összeállításhoz előkészítjük a reszelt sajtot, a jégsalátát és a leöblített vörös babot. A tortillát egészen eddig a csomagolásban tartjuk, mert könnyen kiszárad, majd egyesével kivesszük, és olyan méretűre tépett alufóliára helyezzük, hogy még fel is tudjuk majd csavarni.
A fóliára helyezett tortilla alsó felére szedjük a petrezselymes rizst, mellétesszük a vörös babot, a salsát, a salátát, majd a ragut és a végén a tejfölt, amit megszórunk reszelt sajttal. Az egészet a tortilla összehajtásával zárjuk, a fólia segítségével szorosra tekerjük, majd félbevágva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 30 perc