Vegetáriánus ételek

Laskagombapörkölt

Laskagombapörkölt
Laskagomba pörkölt (Fotó: Street Kitchen)

Hozzávalók
3 ek
olívaolaj
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
kápia paprika
(140 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
500 g
laskagomba
500 ml
zöldségalaplé
1 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
bors
1 csokor
petrezselyem
A nokedlihez
250 g
finomliszt
1 db
tojás
190 ml
víz

Elkészítés
  1. Egy közepes méretű lábasban, közepes lángon felhevítünk 2 ek olajat, majd beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranybarnára pirítjuk. Ez a lépés nagyon fontos, hiszen ez fogja megadni a pörkölt alapízét. 

    Ha már szép a színe, hozzáadunk 3 gerezd apróra vágott fokhagymát. A tv-paprikát és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, majd egy teflonserpenyőben, magas lángon lepirítjuk, és hozzáadjuk a hagymához a kis kockákra vágott paradicsommal együtt.

  2. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a paprikákat pirítottuk, felhevítünk 1 ek olívaolajat, és magas lángon, keveset mozgatva lepirítjuk a csíkokra vágott laskagombát. Figyeljünk rá, hogy ne tömjük túl a serpenyőt, ha szükséges, inkább csináljuk több részletben.

  3. A lepirított gombát hozzáadjuk a hagymás pörköltalaphoz, és felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi. Rászórjuk a fűszerpaprika kétharmadát, majd 2 perc pirítás után hozzáadjuk a fűszerköményt, és sóval, borssal ízesítjük. 30 percig forraljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot, amíg egy szaftos pörkölt állagot nem kapunk.

  4. Ameddig fő, elkészítjük a nokedlit is, amihez először egy fazékban feltesszük melegedni a főzővizet kevés sóval. A lisztet, a tojást, a vizet és a sót egy tálba tesszük, és egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy ne keverjük be a tésztát, amíg a víz nem forrt fel, mert nyúlóssá válik és sokkal tovább tart majd kiszaggatni.

  5. Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a keveréket és 2-3 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.

  6. Amikor már szépen besűrűsödött a pörkölt szaftja, beletesszük a maradék fűszerpaprikát és hozzáreszelünk egy gerezd fokhagymát. További 15 percig főzzük.

  7. Ha kész, lekapcsoljuk, hozzákeverjük a frissen vágott petrezselymet, és a nokedlivel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Ha azt hitted, a pörkölt csak húsból lehet jó, akkor a laskagomba most bebizonyítja az ellenkezőjét! Ropogósra pirítva, szaftosan főzve és egy tál friss nokedlivel tálalva – ez a fogás a húsmentes napok hőse.

pictogram

Vega

A laskagomba pörkölt az a kaja, ami bebizonyítja, hogy nem csak húsból lehet jó, szaftos, pörköltet készíteni. A laskagomba jól felveszi a fűszereket, és olyan állagot hoz, mintha egy könnyedebb, mégis tartalmas ragut ennél. Ha valami egyszerű, de ütős hétköznapi kajára vágysz, ez jó irány.

Hozzávalók

2 főre
3 ek
olívaolaj
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
kápia paprika
(140 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
500 g
laskagomba
500 ml
zöldségalaplé
1 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
bors
1 csokor
petrezselyem
A nokedlihez
250 g
finomliszt
1 db
tojás
190 ml
víz

Elkészítés

  1. Egy közepes méretű lábasban, közepes lángon felhevítünk 2 ek olajat, majd beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranybarnára pirítjuk. Ez a lépés nagyon fontos, hiszen ez fogja megadni a pörkölt alapízét. 

    Ha már szép a színe, hozzáadunk 3 gerezd apróra vágott fokhagymát. A tv-paprikát és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, majd egy teflonserpenyőben, magas lángon lepirítjuk, és hozzáadjuk a hagymához a kis kockákra vágott paradicsommal együtt.

  2. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a paprikákat pirítottuk, felhevítünk 1 ek olívaolajat, és magas lángon, keveset mozgatva lepirítjuk a csíkokra vágott laskagombát. Figyeljünk rá, hogy ne tömjük túl a serpenyőt, ha szükséges, inkább csináljuk több részletben.

  3. A lepirított gombát hozzáadjuk a hagymás pörköltalaphoz, és felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi. Rászórjuk a fűszerpaprika kétharmadát, majd 2 perc pirítás után hozzáadjuk a fűszerköményt, és sóval, borssal ízesítjük. 30 percig forraljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot, amíg egy szaftos pörkölt állagot nem kapunk.

  4. Ameddig fő, elkészítjük a nokedlit is, amihez először egy fazékban feltesszük melegedni a főzővizet kevés sóval. A lisztet, a tojást, a vizet és a sót egy tálba tesszük, és egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy ne keverjük be a tésztát, amíg a víz nem forrt fel, mert nyúlóssá válik és sokkal tovább tart majd kiszaggatni.

  5. Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a keveréket és 2-3 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.

  6. Amikor már szépen besűrűsödött a pörkölt szaftja, beletesszük a maradék fűszerpaprikát és hozzáreszelünk egy gerezd fokhagymát. További 15 percig főzzük.

  7. Ha kész, lekapcsoljuk, hozzákeverjük a frissen vágott petrezselymet, és a nokedlivel tálaljuk.

Laskagomba pörkölt
Laskagomba pörkölt (Fotó: Street Kitchen)

A pörkölt alapja ugyanaz, amit kívülről tudunk, a különbség az, hogy a gomba gyorsabban elkészül, mégis jó szaftos lesz a végeredmény. Nem nehéz étel, tele van ízzel — tökéletes alternatíva akkor, amikor valami visszafogottabb, zöldségesebb fogást keresel.

A laskagomba pörkölt mellett van még vega pörkölt receptünk, itt is van még három!

Vegán pörkölt

Karfiolpörkölt

Csicseriborsó-pörkölt

Ha tetszett a laskagombapörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése