A csicseriborsó-pörkölt elkészítéséhez először az olajat közepes hőmérsékleten felhevítjük egy lábasban, és lepirítjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát. Sózzuk, majd mehet rá a 1,5 cm-es kockára vágott paprika és paradicsom. 7-8 percig rotyogtatjuk, amíg levet ereszt, majd hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, az erőspaprika-krémet, a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a pörköltalapot, és fedő nélkül főzzük 25-30 percig. A kész csicseriborsó-pörköltet kenyérrel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc
Bizony ezt a borsó fajtát nem csak a hummuszhoz lehet felhasználni, bár ahhoz is kitűnő! De mellette - és a csicseriborsó pörköltön túl - még sok más recept alapja lehet! Mutatunk is néhányat.
Fűszeres, csicseriborsós tortillatekercs
Csicseriborsós raguval töltött kaliforniai paprika
Marokkói fűszeres húsgolyók fetás, sült csicseriborsós salátával és kuszkusszal