Megúszós kaják

Lazactejszínesgombásmártásban

Lazac tejszínes gombás mártásban
lazac-tejszines-gombas-martasban

Hozzávalók
800 g
bőrös lazacfilé
kb. 2 ek olívaolaj
1 fej
salotta hagyma
2 gerezd
fokhagyma
500 g
csiperkegomba
bors
150 ml
száraz fehérbor
500 ml
tejszín
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. A lazacszeleteket sózzuk, majd egy sütőpapírt helyezünk a serpenyőbe. A papírra kevés olajat öntünk és bőrrel lefelé ráhelyezzük a halat. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt.

  2. Közepesen erős lángon pirítjuk 2 percig a hal bőrét, majd ha megpirult, óvatosan megfordítjuk és további 2 percig pirítjuk. A lepirított lazacszeleteket ezután félrerakjuk.

  3. Ugyanabban a serpenyőben, mint amiben a halat pirítottuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Magas hőfokon pirítjuk, hogy a gomba színt kapjon.

  4. Ekkor ráöntjük a bort, amit elpárolunk, és a serpenyőbe öntjük a tejszínt. 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.

  5. A halszeleteket a mártásba ültetjük bőrös felükkel felfelé, és lefedve pároljuk 10 percig.

  6. A kész lazacot óvatosan kivesszük és ízlésünk szerint választott körettel tálaljuk, meglocsolva a mártással.

www.streetkitchen.hu

Ha valaki szereti a halat és a gombát, akkor ez biztosan a kedvencévé válik. Sok étlapon is találkozhatunk vele. Krémes, ízes gombamártás tökéletesen puha és szaftos lazaccal. Rizzsel vagy tésztával is kiválóan működik.

Gondolnád, hogy ez a lazac tejszínes gombás mártásban mindössze 35 perc alatt elkészül? A sütőpapíros technikának köszönhetően a hal bőre gyönyörűen megpirul, mégsem ragad le, miközben a szaftos belseje tökéletesen omlós marad. A mártás pedig annyira krémes és ízes, hogy szinte bármilyen köret örömmel megmártózna benne. Ha még csak most ismerkedsz a halas receptekkel, ezzel érdemes kezdeni!

Hozzávalók

4 fő részére
800 g
bőrös lazacfilé
kb. 2 ek olívaolaj
1 fej
salotta hagyma
2 gerezd
fokhagyma
500 g
csiperkegomba
bors
150 ml
száraz fehérbor
500 ml
tejszín
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. A lazacszeleteket sózzuk, majd egy sütőpapírt helyezünk a serpenyőbe. A papírra kevés olajat öntünk és bőrrel lefelé ráhelyezzük a halat. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt.

  2. Közepesen erős lángon pirítjuk 2 percig a hal bőrét, majd ha megpirult, óvatosan megfordítjuk és további 2 percig pirítjuk. A lepirított lazacszeleteket ezután félrerakjuk.

  3. Ugyanabban a serpenyőben, mint amiben a halat pirítottuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Magas hőfokon pirítjuk, hogy a gomba színt kapjon.

  4. Ekkor ráöntjük a bort, amit elpárolunk, és a serpenyőbe öntjük a tejszínt. 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.

  5. A halszeleteket a mártásba ültetjük bőrös felükkel felfelé, és lefedve pároljuk 10 percig.

  6. A kész lazacot óvatosan kivesszük és ízlésünk szerint választott körettel tálaljuk, meglocsolva a mártással.

lazac-tejszines-gombas-martasban-3
Lazac tejszínes gombás mártásban (Fotó: Street Kitchen)

Ez a fogás tökéletes választás, ha villantani szeretnél a konyhában – legyen szó romantikus vacsiról vagy egy különleges hétköznapi ebédről. Rizzsel klasszikus, friss tésztával viszont igazi komfortétel. Egy pohár jófajta fehérborral lesz igazán kerek az élmény – és ha marad, a mártás másnap is isteni!

Ha rákapnál a lazacos vonalra, van még pár ütős ötletünk:

A tökéletes lazac remuládmártással

Citromos-lazacos tészta

Sütőtökös rizottó grillezett lazaccal

Ha tetszett a lazac tejszínes gombás mártásban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése