Pékség

Lilla-féleciabatta

Lilla-féle ciabatta

Hozzávalók
Az előtésztához
150 g
kenyérliszt
150 ml
meleg víz
2 g
porélesztő
A tésztához
300 g
kenyérliszt
175 ml
meleg víz
5 g
cukor
10 g
3 g
porélesztő
2 ek
olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez
durumliszt vagy búzadara a gyúráshoz

Elkészítés

Egy spatulával összekeverjük az előtészta hozzávalóit, egy tálba rakjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük 18-20 órára.

Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből. Egy dagasztótálba tesszük a tészta többi hozzávalójával, és legalább 8 percig dagasztjuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Ezután belerakjuk egy enyhén kiolajozott kelesztőtálba, és lefedve hagyjuk kelni 2 órán át szobahőmérsékleten, hogy beinduljon a kelés, mivel a hűtős előtészta még nagyon hideg volt.

Ha letelt a 2 óra, a tálban kívűlről befelé hajtogatva a tésztát átgyúrjuk, célszerű olajos kézzel. Fél óra elteltével újra átgyúrjuk, és ezt megismételjük még egyszer, tehát 3-szor kell átgyúrni és pihentetni a tésztát.

Ezután a tésztát elfelezzük, vagy egyben hagyjuk, és egy durumlisztezett deszkára borítjuk. Megformázzuk, én most a klasszik téglalap alakút választottam, de lehet kerek alakú vagy akár csavart is, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és sütés előtt lefedve hagyjuk kelni még 10 percig.

220 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és további 8 percet hagyjuk még bent. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni legalább 20 percig.

lilla-féle ciabatta
Lilla-féle ciabatta

Ezek is érdekelhetnek:

Teljes kiőrlésű, fehérjés tönkölykenyér

Tépett csirkecombos ciabatta

www.streetkitchen.hu

Egy jó kenyér hosszú időt igényel, főleg igaz ez a ciabattára. Ha igazán jó tésztát akartok, ami sokáig marad puha, ne féljetek belevágni, mert viszonylag egyszerű elkészíteni, és tuti, hogy következőnek 3-szor ennyit akartok majd készíteni belőle.

Hozzávalók

2 kisebb vagy 1 nagyobb kenyérhez
Az előtésztához
150 g
kenyérliszt
150 ml
meleg víz
2 g
porélesztő
A tésztához
300 g
kenyérliszt
175 ml
meleg víz
5 g
cukor
10 g
3 g
porélesztő
2 ek
olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez
durumliszt vagy búzadara a gyúráshoz

Egy spatulával összekeverjük az előtészta hozzávalóit, egy tálba rakjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük 18-20 órára.

Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből. Egy dagasztótálba tesszük a tészta többi hozzávalójával, és legalább 8 percig dagasztjuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Ezután belerakjuk egy enyhén kiolajozott kelesztőtálba, és lefedve hagyjuk kelni 2 órán át szobahőmérsékleten, hogy beinduljon a kelés, mivel a hűtős előtészta még nagyon hideg volt.

Ha letelt a 2 óra, a tálban kívűlről befelé hajtogatva a tésztát átgyúrjuk, célszerű olajos kézzel. Fél óra elteltével újra átgyúrjuk, és ezt megismételjük még egyszer, tehát 3-szor kell átgyúrni és pihentetni a tésztát.

Ezután a tésztát elfelezzük, vagy egyben hagyjuk, és egy durumlisztezett deszkára borítjuk. Megformázzuk, én most a klasszik téglalap alakút választottam, de lehet kerek alakú vagy akár csavart is, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és sütés előtt lefedve hagyjuk kelni még 10 percig.

220 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és további 8 percet hagyjuk még bent. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni legalább 20 percig.

lilla-féle ciabatta
Lilla-féle ciabatta

Ezek is érdekelhetnek:

Teljes kiőrlésű, fehérjés tönkölykenyér

Tépett csirkecombos ciabatta

Ha tetszett a Lilla-féle ciabatta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept