Fantasztikus desszertek

Madártej-torta

Madártej-torta

Hozzávalók
A piskótához
3 db
szoba-hőmérsékletű tojás
60 g
kristálycukor
12 g
vaníliás cukor
1 csipet
65 g
finomliszt
A krémhez
8 db
tojássárgája
80 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
500 ml
tej
1 mk
vaníliaaroma
80 g
finomliszt
A tetejére
200 g
kristálycukor
100 g
tojásfehérje
200 g
vaj

Elkészítés

A madártej-torta piskótájához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani. Ha már fehéredik, beleszórjuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habbá verjük. 

A sárgáját szintén kihabosítjuk. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, aztán hozzáadjuk a sót, majd két részletben a lisztet. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérjecsomók. 

Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Elkenjük az oldalán is, középen egy kis mélyedést hagyva, így nem lesz púpos a piskóta. Berakjuk a 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe kb.18-20 percre. 

Miközben sül a tészta, elkészítjük a krém alapját, amihez a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, 100 ml tejjel, a vaníliaaromával és a liszttel, majd amikor már csomómentes, hozzáadjuk a maradék tejet is. Közepesnél kicsit magasabb lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémalapot, mintha pudingot készítenénk, majd hűtőhidegre hűtjük.

Miután megsült a piskóta, kivesszük a sütőből, megfordítjuk, és sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni.  Végül körbevágjuk a forma mentén egy műanyag késsel. Leemeljük róla a formát, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, aztán visszarakjuk a formába.

A madártej-torta krémje

A krémhez a vajat egy tálban kihabosítjuk, majd 4-5 lépésben, robotgéppel újra és újra átkeverve hozzáadagoljuk a vaníliás alapkrémet. Az így kapott krémet rákenjük a piskótára, majd bedobjuk a fagyasztóba 2-3 órára, vagy a hűtőbe egy éjszakára.

Összeállítás

Mikor megdermedt a torta, a habréteghez a fehérjét és a cukrot vízgőz fölött jól megmelegítjük, majd kihűlésig magas fokozaton habosítjuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük a habot, kidíszítjük vele a torta tetejét, és szakácsfáklyával megkaramellizáljuk a külsejét.

madartej-torta-1
Madártej-torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Sütési idő: 18-20 perc
  • Hűtés: min. 4 óra

Ezeket a tortákat is imádni fogjátok:

Mogyoróvajas joghurtmousse-torta

Narancsos csokitorta

Szív alakú red velvet torta

www.streetkitchen.hu

Nem épp a leghamarabb elkészíthető torta, de higgyétek el, hogy nagyon-nagyon finom, és megéri a fáradozást!

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
A piskótához
3 db
szoba-hőmérsékletű tojás
60 g
kristálycukor
12 g
vaníliás cukor
1 csipet
65 g
finomliszt
A krémhez
8 db
tojássárgája
80 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
500 ml
tej
1 mk
vaníliaaroma
80 g
finomliszt
A tetejére
200 g
kristálycukor
100 g
tojásfehérje
200 g
vaj

A madártej-torta piskótájához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani. Ha már fehéredik, beleszórjuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habbá verjük. 

A sárgáját szintén kihabosítjuk. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, aztán hozzáadjuk a sót, majd két részletben a lisztet. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérjecsomók. 

Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Elkenjük az oldalán is, középen egy kis mélyedést hagyva, így nem lesz púpos a piskóta. Berakjuk a 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe kb.18-20 percre. 

Miközben sül a tészta, elkészítjük a krém alapját, amihez a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, 100 ml tejjel, a vaníliaaromával és a liszttel, majd amikor már csomómentes, hozzáadjuk a maradék tejet is. Közepesnél kicsit magasabb lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémalapot, mintha pudingot készítenénk, majd hűtőhidegre hűtjük.

Miután megsült a piskóta, kivesszük a sütőből, megfordítjuk, és sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni.  Végül körbevágjuk a forma mentén egy műanyag késsel. Leemeljük róla a formát, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, aztán visszarakjuk a formába.

A madártej-torta krémje

A krémhez a vajat egy tálban kihabosítjuk, majd 4-5 lépésben, robotgéppel újra és újra átkeverve hozzáadagoljuk a vaníliás alapkrémet. Az így kapott krémet rákenjük a piskótára, majd bedobjuk a fagyasztóba 2-3 órára, vagy a hűtőbe egy éjszakára.

Összeállítás

Mikor megdermedt a torta, a habréteghez a fehérjét és a cukrot vízgőz fölött jól megmelegítjük, majd kihűlésig magas fokozaton habosítjuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük a habot, kidíszítjük vele a torta tetejét, és szakácsfáklyával megkaramellizáljuk a külsejét.

madartej-torta-1
Madártej-torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Sütési idő: 18-20 perc
  • Hűtés: min. 4 óra

Ezeket a tortákat is imádni fogjátok:

Mogyoróvajas joghurtmousse-torta

Narancsos csokitorta

Szív alakú red velvet torta

Ha tetszett a Madártej-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept