A kifliket felkarikázzuk, egy nagy tálba dobjuk és ráöntjük a tejet. Alaposan elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk a kristálycukorból 120 g-ot és a vaníliaaromát. Fehéredésig habosítjuk egy kézi robotgéppel, majd ezt is hozzákeverjük a kiflikhez.
Az almákat meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk és egy tálban elkeverjük 80 g olvasztott vajjal a maradék kristálycukorral.
Egy tepsit kikenünk a maradék vajjal, majd megkezdjük a rétegezést. Kifli, alma, kifli. Végül megkenjük a tetejét egy általunk választott lekvárral. Ez esetben szilvalekvárral.
180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 30 percre.
Közben kihabosítjuk a tojásfehérjéket.
30 perc után kivesszük a sütőből, és a tetejére nyomjuk egy habzsákból a tojáshabot.
Visszadobjuk 10 percre a sütőbe, és már akár frissen, melegen fogyaszthatjuk is.
Máglyarakás
A legjobb klasszikus magyar desszert, amit már kiskoromban is sokat készítettem a nagyszüleimmel.
A máglyarakás az a desszert, ami garantáltan nosztalgiát hoz minden falatban. Puha, tejes kifli, illatos fahéjas alma, sűrű szilvalekvár és a tetején ott virít a habcsókkorona – ez tényleg a klasszik magyar konyha egyik legédesebb csodája. Gyorsan összedobható, mégis látványos, így ünnepi asztalon is simán megállja a helyét. És ami a legjobb? Tuti felhasználási mód, ha szikkadt kiflikkel szemezel a konyhapulton.
Hozzávalók
Elkészítés
A kifliket felkarikázzuk, egy nagy tálba dobjuk és ráöntjük a tejet. Alaposan elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk a kristálycukorból 120 g-ot és a vaníliaaromát. Fehéredésig habosítjuk egy kézi robotgéppel, majd ezt is hozzákeverjük a kiflikhez.
Az almákat meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk és egy tálban elkeverjük 80 g olvasztott vajjal a maradék kristálycukorral.
Egy tepsit kikenünk a maradék vajjal, majd megkezdjük a rétegezést. Kifli, alma, kifli. Végül megkenjük a tetejét egy általunk választott lekvárral. Ez esetben szilvalekvárral.
180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 30 percre.
Közben kihabosítjuk a tojásfehérjéket.
30 perc után kivesszük a sütőből, és a tetejére nyomjuk egy habzsákból a tojáshabot.
Visszadobjuk 10 percre a sütőbe, és már akár frissen, melegen fogyaszthatjuk is.

Hasznos tudnivalók
Kifli: Szikkadt kifli a legjobb hozzá, mert jobban beszívja a tejet. De akár zsemlével vagy kaláccsal is működhet.
Lekvár: A szilvalekvár klasszikus, de bátran próbáld ki barackkal, meggyel vagy akár narancsos verzióval is.
Habcsók: A tojáshabot tálalás előtt akár egy kis cukorral karamellizálhatod grillfokozaton, így még roppanósabb lesz.
Tárolás: Hűtőben 2-3 napig eláll, és hidegen is nagyon finom – főleg másnap!
Variáció: Dobj bele egy marék mazsolát vagy durvára vágott diót, ha extra textúrára vágysz.
A máglyarakás nem véletlenül lett a klasszikus magyar konyha egyik édes ikonja. Kifli, alma, lekvár, egy csipetnyi fahéj és egy adag tojáshab – minden benne van, ami egy otthonos, szerethető desszerthez kell. Ráadásul nemcsak finom, de tökéletes maradékmentő is. Ha ez a retró máglyarakás beindította a gyerekkori emlékeket, van még pár ötletünk, amit szintén imádni fogsz!
Ha tetszett a Máglyarakás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!