A lisztet egy keverőtálba dobjuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a kristálycukrot és a felkockázott hideg vajat. A kezünkkel az egészet elkezdjük összemorzsolni egészen addig, amíg a vaj teljesen összevegyül a többi hozzávalóval, és egy nagyon morzsalékos tésztát nem kapunk.
Ezután lassan hozzácsorgatjuk a tejet, és egy szép feszes tésztává gyúrjuk. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, mert a vaj teljesen felolvadhat benne a kezünk melegétől. Miután megformáztuk, nejlonba csomagolva 30 percre a hűtőbe dobjuk.
A töltelékhez meghámozzuk az almákat és egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat és a tejfölt, majd alaposan elkeverjük.
A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórjuk a két evőkanál lisztet, amit alaposan elegyengetünk benne, hogy mindenhol beletapadjon a vajba.
Enyhén lisztezett felületen a tésztánk felét kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. akkorára, mint a tepsink, majd belehelyezzük. Megszurkáljuk villával, megszórjuk a búzadarával, elegyengetjük rajta, majd mehet bele a töltelék.
Kinyújtjuk a tésztánk másik felét is, és ráhelyezzük a töltelékre. A túllógó részeket levágjuk, majd ezt is megszurkáljuk villával és lekenjük egy felvert tojással.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Szeletelés előtt érdemes 30 percig hűlni hagyni.
Tipp: a tésztánál fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon meg benne, ezért mindig gyorsan kell vele dolgozni, és az épp nem használt részt érdemes visszarakni a hűtőbe.
Magyarnagyialmáspitéje
A magyar almás pite gyökerei a 19. századba nyúlnak vissza, amikor a háziasszonyok gyakran készítettek „kétlapos süteményt” gyümölccsel töltve. Azóta minden család receptje picit más: van, aki szegfűszeget vagy vaníliát is tesz a töltelékbe, mások a tetejét vastagon porcukrozzák, és van, aki lekvárral keni meg az alsó lapot az alma alatt, hogy még ízesebb legyen.
A magyar nagyi almás pitéje omlós tésztás, fehéjtól illatozó süti, ami a gyerekkor falusi konyháját hozza vissza.
Érdemes savanykásabb almát választani (például jonatánt vagy idaredet), mert a cukor épp annyira édesíti, hogy megmaradjon a friss, gyümölcsös íz. Ha lédúsabb almát használunk, reszelés után szórjuk meg kevés citromlével, és hagyjuk állni 10 percig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét – így garantáltan nem ázik át a tészta.
Hozzávalók
A töltelékhez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A lisztet egy keverőtálba dobjuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a kristálycukrot és a felkockázott hideg vajat. A kezünkkel az egészet elkezdjük összemorzsolni egészen addig, amíg a vaj teljesen összevegyül a többi hozzávalóval, és egy nagyon morzsalékos tésztát nem kapunk.
Ezután lassan hozzácsorgatjuk a tejet, és egy szép feszes tésztává gyúrjuk. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, mert a vaj teljesen felolvadhat benne a kezünk melegétől. Miután megformáztuk, nejlonba csomagolva 30 percre a hűtőbe dobjuk.
A töltelékhez meghámozzuk az almákat és egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat és a tejfölt, majd alaposan elkeverjük.
A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórjuk a két evőkanál lisztet, amit alaposan elegyengetünk benne, hogy mindenhol beletapadjon a vajba.
Enyhén lisztezett felületen a tésztánk felét kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. akkorára, mint a tepsink, majd belehelyezzük. Megszurkáljuk villával, megszórjuk a búzadarával, elegyengetjük rajta, majd mehet bele a töltelék.
Kinyújtjuk a tésztánk másik felét is, és ráhelyezzük a töltelékre. A túllógó részeket levágjuk, majd ezt is megszurkáljuk villával és lekenjük egy felvert tojással.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Szeletelés előtt érdemes 30 percig hűlni hagyni.
Tipp: a tésztánál fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon meg benne, ezért mindig gyorsan kell vele dolgozni, és az épp nem használt részt érdemes visszarakni a hűtőbe.

A vajjal való morzsolásnál a lehető leghidegebb vajat használjuk, sőt akár 10 percre a fagyasztóba is betehetjük a kockákat, így sokkal omlósabb lesz a végeredmény. A villával való megszurkálás pedig nem csupán hagyomány: így nem púposodik fel a tészta sütés közben.
A magyar nagyi almás pitéje mellett más almás sütijeink is vannak!
Ha tetszett a magyar nagyi almás pitéje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



