Almás sütik

Magyarnagyialmáspitéje

Magyar nagyi almás pitéje
Magyar nagyi almás pitéje

Hozzávalók
450 g
finomliszt
1 csipet
1 db
tojás
20 g
kristálycukor
150 g
hideg vaj
150 ml
tej
A töltelékhez
1 kg
alma
200 g
kristálycukor
1 tk
őrölt fahéj
2 ek
tejföl
Az összeállításhoz
20 g
vaj
2 ek
finomliszt
4 ek
búzadara
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A lisztet egy keverőtálba dobjuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a kristálycukrot és a felkockázott hideg vajat. A kezünkkel az egészet elkezdjük összemorzsolni egészen addig, amíg a vaj teljesen összevegyül a többi hozzávalóval, és egy nagyon morzsalékos tésztát nem kapunk.

  2. Ezután lassan hozzácsorgatjuk a tejet, és egy szép feszes tésztává gyúrjuk. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, mert a vaj teljesen felolvadhat benne a kezünk melegétől. Miután megformáztuk, nejlonba csomagolva 30 percre a hűtőbe dobjuk.

  3. A töltelékhez meghámozzuk az almákat és egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat és a tejfölt, majd alaposan elkeverjük. 

  4. A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórjuk a két evőkanál lisztet, amit alaposan elegyengetünk benne, hogy mindenhol beletapadjon a vajba. 

  5. Enyhén lisztezett felületen a tésztánk felét kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. akkorára, mint a tepsink, majd belehelyezzük. Megszurkáljuk villával, megszórjuk a búzadarával, elegyengetjük rajta, majd mehet bele a töltelék. 

  6. Kinyújtjuk a tésztánk másik felét is, és ráhelyezzük a töltelékre. A túllógó részeket levágjuk, majd ezt is megszurkáljuk villával és lekenjük egy felvert tojással. 

  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

  8. Szeletelés előtt érdemes 30 percig hűlni hagyni.

  9. Tipp: a tésztánál fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon meg benne, ezért mindig gyorsan kell vele dolgozni, és az épp nem használt részt érdemes visszarakni a hűtőbe.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A magyar almás pite gyökerei a 19. századba nyúlnak vissza, amikor a háziasszonyok gyakran készítettek „kétlapos süteményt” gyümölccsel töltve. Azóta minden család receptje picit más: van, aki szegfűszeget vagy vaníliát is tesz a töltelékbe, mások a tetejét vastagon porcukrozzák, és van, aki lekvárral keni meg az alsó lapot az alma alatt, hogy még ízesebb legyen.

A magyar nagyi almás pitéje omlós tésztás, fehéjtól illatozó süti, ami a gyerekkor falusi konyháját hozza vissza.

Érdemes savanykásabb almát választani (például jonatánt vagy idaredet), mert a cukor épp annyira édesíti, hogy megmaradjon a friss, gyümölcsös íz. Ha lédúsabb almát használunk, reszelés után szórjuk meg kevés citromlével, és hagyjuk állni 10 percig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét – így garantáltan nem ázik át a tészta.

Hozzávalók

1 db 20x33 cm-es tepsihez
450 g
finomliszt
1 csipet
1 db
tojás
20 g
kristálycukor
150 g
hideg vaj
150 ml
tej
A töltelékhez
1 kg
alma
200 g
kristálycukor
1 tk
őrölt fahéj
2 ek
tejföl
Az összeállításhoz
20 g
vaj
2 ek
finomliszt
4 ek
búzadara
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A lisztet egy keverőtálba dobjuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a kristálycukrot és a felkockázott hideg vajat. A kezünkkel az egészet elkezdjük összemorzsolni egészen addig, amíg a vaj teljesen összevegyül a többi hozzávalóval, és egy nagyon morzsalékos tésztát nem kapunk.

  2. Ezután lassan hozzácsorgatjuk a tejet, és egy szép feszes tésztává gyúrjuk. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, mert a vaj teljesen felolvadhat benne a kezünk melegétől. Miután megformáztuk, nejlonba csomagolva 30 percre a hűtőbe dobjuk.

  3. A töltelékhez meghámozzuk az almákat és egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat és a tejfölt, majd alaposan elkeverjük. 

  4. A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórjuk a két evőkanál lisztet, amit alaposan elegyengetünk benne, hogy mindenhol beletapadjon a vajba. 

  5. Enyhén lisztezett felületen a tésztánk felét kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. akkorára, mint a tepsink, majd belehelyezzük. Megszurkáljuk villával, megszórjuk a búzadarával, elegyengetjük rajta, majd mehet bele a töltelék. 

  6. Kinyújtjuk a tésztánk másik felét is, és ráhelyezzük a töltelékre. A túllógó részeket levágjuk, majd ezt is megszurkáljuk villával és lekenjük egy felvert tojással. 

  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

  8. Szeletelés előtt érdemes 30 percig hűlni hagyni.

  9. Tipp: a tésztánál fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon meg benne, ezért mindig gyorsan kell vele dolgozni, és az épp nem használt részt érdemes visszarakni a hűtőbe.

Magyar nagyi almás pitéje
Magyar nagyi almás pitéje (Fotó: Street Kitchen)

A vajjal való morzsolásnál a lehető leghidegebb vajat használjuk, sőt akár 10 percre a fagyasztóba is betehetjük a kockákat, így sokkal omlósabb lesz a végeredmény. A villával való megszurkálás pedig nem csupán hagyomány: így nem púposodik fel a tészta sütés közben.

A magyar nagyi almás pitéje mellett más almás sütijeink is vannak!

Almás-fahéjas csiga

Bögrés almás pite

Fordított almás süti

Ha tetszett a magyar nagyi almás pitéje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése