Egy edényben vizet forralunk, majd abban blansírozzuk a leveleket 2-3 percig. Leszűrjük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg hűl a csalán, egy meleg serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagokat és félretesszük.
A csalánból jól kinyomkodjuk a vizet és egy aprítóba tesszük a fenyőmaggal együtt, amiből pár szemet félrerakunk a tálaláshoz.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt parmezánt. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd az olívaolajat és a majonézt is hozzáöntjük.
Sózzuk, borsozzuk, és addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz a pesztó. Pirított fenyőmaggal megszórva tálaljuk.
Ugyanúgy, mint bármelyik pesztót, ezt is használhatjuk tésztákhoz.
Majonézescsalánpesztó
A csalán egy sokoldalúan felhasználható gyógynövény, melyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk. Lehet furán hangzik, de én most pesztót készítettem belőle. Próbáljátok ki ti is!
A majonézes csalánpesztó első lépéseként szedjünk csalánt, de óvatosan! 😀
Összességében a csalán levele finom és egészséges táplálék, de fontos a megfelelő előkészítés, ezért érdemes jól megmosni és leszedni a leveleit. Ajánlott a zsenge, fiatal leveleket választani, mert az idősebb levelek csípősek lehetnek és kevésbé finomak.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy edényben vizet forralunk, majd abban blansírozzuk a leveleket 2-3 percig. Leszűrjük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg hűl a csalán, egy meleg serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagokat és félretesszük.
A csalánból jól kinyomkodjuk a vizet és egy aprítóba tesszük a fenyőmaggal együtt, amiből pár szemet félrerakunk a tálaláshoz.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt parmezánt. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd az olívaolajat és a majonézt is hozzáöntjük.
Sózzuk, borsozzuk, és addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz a pesztó. Pirított fenyőmaggal megszórva tálaljuk.
Ugyanúgy, mint bármelyik pesztót, ezt is használhatjuk tésztákhoz.

Tipp: a csalánra allergiás reakciók is előfordulhatnak, ezért érdemes kis mennyiséggel kezdeni a fogyasztást.
Ez a krémes, fűszeres szósz igazi különlegesség, amit érdemes tésztára, pirítósra vagy akár saláta mellé kanalazni.
Ha maradnál az egyszerűbb vonalon a majonézes csalánpesztó helyett, akkor íme három alap pesztó!
Ha tetszett a Majonézes csalánpesztó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!