Mártogatósok, szószok, krémek

Majonézescsalánpesztó

Majonézes csalánpesztó
majonezes-csalanpeszto

Hozzávalók
4 marék
csalánlevél
50 g
fenyőmag
2 gerezd
fokhagyma
30 g
parmezán
0.5 db
citrom leve
25 ml
olívaolaj
150 g
majonéz
bors

Elkészítés
  1. Egy edényben vizet forralunk, majd abban blansírozzuk a leveleket 2-3 percig. Leszűrjük, és megvárjuk, míg kihűl.

  2. Amíg hűl a csalán, egy meleg serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagokat és félretesszük.

  3. A csalánból jól kinyomkodjuk a vizet és egy aprítóba tesszük a fenyőmaggal együtt, amiből pár szemet félrerakunk a tálaláshoz. 

  4. Hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt parmezánt. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd az olívaolajat és a majonézt is hozzáöntjük. 

  5. Sózzuk, borsozzuk, és addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz a pesztó. Pirított fenyőmaggal megszórva tálaljuk. 

  6. Ugyanúgy, mint bármelyik pesztót, ezt is használhatjuk tésztákhoz.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A csalán egy sokoldalúan felhasználható gyógynövény, melyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk. Lehet furán hangzik, de én most pesztót készítettem belőle. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók

250 g pesztóhoz
4 marék
csalánlevél
50 g
fenyőmag
2 gerezd
fokhagyma
30 g
parmezán
0.5 db
citrom leve
25 ml
olívaolaj
150 g
majonéz
bors

Elkészítés

  1. Egy edényben vizet forralunk, majd abban blansírozzuk a leveleket 2-3 percig. Leszűrjük, és megvárjuk, míg kihűl.

  2. Amíg hűl a csalán, egy meleg serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagokat és félretesszük.

  3. A csalánból jól kinyomkodjuk a vizet és egy aprítóba tesszük a fenyőmaggal együtt, amiből pár szemet félrerakunk a tálaláshoz. 

  4. Hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt parmezánt. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd az olívaolajat és a majonézt is hozzáöntjük. 

  5. Sózzuk, borsozzuk, és addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz a pesztó. Pirított fenyőmaggal megszórva tálaljuk. 

  6. Ugyanúgy, mint bármelyik pesztót, ezt is használhatjuk tésztákhoz.

harom-inyenc-martogatos-3
Majonézes csalánpesztó (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: a csalánra allergiás reakciók is előfordulhatnak, ezért érdemes kis mennyiséggel kezdeni a fogyasztást. 

Ez a krémes, fűszeres szósz igazi különlegesség, amit érdemes tésztára, pirítósra vagy akár saláta mellé kanalazni.

Ha maradnál az egyszerűbb vonalon a majonézes csalánpesztó helyett, akkor íme három alap pesztó!

Bazsalikompesztó

Vörös pesztó

Alap pesztórecept

Ha tetszett a Majonézes csalánpesztó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept