A lisztet, a darált mákot, a porcukrot és a sót összekeverjük.
Hozzádaraboljuk a hideg vajat, elmorzsoljuk vele, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálló, de nem ragacsos tésztát kapjunk. (Ha kevésnek érezzük a 3 ek. tejfölt, tegyünk még bele egy keveset a megfelelő állag eléréséhez.)
A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kisebb darabokra osztjuk, ceruzavastagságú rudakat sodrunk és kiflikké formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg az alja enyhén színes lesz, de a teteje világos marad.
Még langyosan, óvatosan beleforgatjuk a porcukor és a vaníliás cukor keverékébe.
Mákoshókifli
-jmKiF9.webp)
-jmKiF9.webp)
Puha, omlós, porcukorral behintett kis téli csodák, amik mindig eltűnnek a tányérról, mielőtt kihűlnének. A mák és a vaníliás porcukor együtt olyan karácsonyi hangulatot hoz, hogy már az első falatnál beindul a nosztalgia. Ha egyszer megsütöd, minden évben kérni fogják.
A mákos hókifli egy igazi ünnepi alapdarab, amit akkor is könnyű elkészíteni, ha nem vagy rutinos sütőbajnok. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, a pihentetési időt pedig ne spórold el – így lesz tökéletes az állaga, és nem reped szét sütés közben. :)
Hozzávalók
A forgatáshoz
Elkészítés
A lisztet, a darált mákot, a porcukrot és a sót összekeverjük.
Hozzádaraboljuk a hideg vajat, elmorzsoljuk vele, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálló, de nem ragacsos tésztát kapjunk. (Ha kevésnek érezzük a 3 ek. tejfölt, tegyünk még bele egy keveset a megfelelő állag eléréséhez.)
A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kisebb darabokra osztjuk, ceruzavastagságú rudakat sodrunk és kiflikké formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg az alja enyhén színes lesz, de a teteje világos marad.
Még langyosan, óvatosan beleforgatjuk a porcukor és a vaníliás cukor keverékébe.

Egyetlen falat ebből a mákos hókifliből, és máris ott vagy fejben a gyerekkori karácsonyok közepén, a radiátor mellett, forró kakaóval a kezedben. Süsd meg ajándékba, reggeli mellé vagy csak úgy – de készülj fel, hogy ebből mindig kevés lesz. Előre szólunk: dupla adagnak van értelme! :D
Ha szereted a klasszikus ünnepi sütiket, ezeket is érdemes kipróbálnod:
Ha tetszett a mákos hókifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Címkék, kategóriák
-jmKiF9.webp)



