Karácsonyi desszertek

Retrómákosguba

Retró mákos guba
Retró mákos guba mézzel megcsorgatva

Hozzávalók
1.2 l
tej
100 g
kristálycukor
5 db
tojás
1 db
vaníliarúd
A mákos keverékhez
150 g
darált mák
70 g
porcukor
1 db
narancs reszelt héja
Az összeállításhoz
10 db
kifli
(szikkadt)
A tepsi kenéséhez
1 ek
vaj
A tálaláshoz
150 g
méz

Elkészítés
  1. A mákos gubához először felkarikázzuk a szikkadt kifliket és egy nagyobb tálba tesszük.

  2. Egy gyorsforralóban összemelegítjük a tejet a kristálycukorral, a tojássárgákkal és a vaníliarúd kikapart magjával, odafigyelve, hogy ne kapjon magas hőt túl sokáig, nehogy kicsapódjanak a tojások.

  3. Közben egy tálban összekeverjük a mákot a porcukorral és a narancs reszelt héjával. A tojásos tejet a kiflikre öntjük, majd a porcukros mákot is, és jól összekeverjük. 

  4. A mákos gubát egy kivajazott tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

  5. Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Villámgyors receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Gyerekkorom kedvence, de én csak a kifli végeit ettem ki belőle. :) Ebből tuti nem marad!

A retró mákos guba az a desszert, amit vagy azonnal imádsz, vagy idő kell, míg megérted a lelki világát – de ha egyszer elkap, sose ereszt. Ez a klasszikus magyar édesség a maradék kifli újraértelmezése: egy kis tej, cukor, mák, és már kész is a gyerekkor íze. Nincs benne flanc, csak puha, tejes kiflidarabok, mák mindenhol, és az a nosztalgikus érzés, hogy ez pont olyan, mint a nagyinál volt.

Hozzávalók

4 - 6 főre
1.2 l
tej
100 g
kristálycukor
5 db
tojás
1 db
vaníliarúd
A mákos keverékhez
150 g
darált mák
70 g
porcukor
1 db
narancs reszelt héja
Az összeállításhoz
10 db
kifli
(szikkadt)
A tepsi kenéséhez
1 ek
vaj
A tálaláshoz
150 g
méz

Elkészítés

  1. A mákos gubához először felkarikázzuk a szikkadt kifliket és egy nagyobb tálba tesszük.

  2. Egy gyorsforralóban összemelegítjük a tejet a kristálycukorral, a tojássárgákkal és a vaníliarúd kikapart magjával, odafigyelve, hogy ne kapjon magas hőt túl sokáig, nehogy kicsapódjanak a tojások.

  3. Közben egy tálban összekeverjük a mákot a porcukorral és a narancs reszelt héjával. A tojásos tejet a kiflikre öntjük, majd a porcukros mákot is, és jól összekeverjük. 

  4. A mákos gubát egy kivajazott tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

  5. Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Ha tetszett a retró mákos guba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése