Fantasztikus desszertek

Mákos-meggyesmonodesszertcsokibamártva

Mákos-meggyes monodesszert csokiba mártva
meggyes-makos-monodesszert

Hozzávalók
7 db
lapzselatin
180 ml
tej
180 g
kristálycukor
4 db
tojás
2 db
citrom
225 g
darált mák
360 ml
habtejszín
A töltelékhez
30 db
fagyasztott meggy
(kb. 60-70 g)
25 g
kristálycukor
10 g
pektin
1 mk
őrölt fahéj
A kimártáshoz
150 g
fehércsoki-pasztilla
150 g
kakaóvaj
A dekorhoz
50 g
liofilizált málna

Elkészítés
  1. A mákos-meggyes monodesszert első lépéseként a mákmousse-szal kezdünk, amihez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük, majd kimérjük az angol krémhez a tejet, a kristálycukrot és a tojásokat.

  2. Ha elérte a 82 fokot, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük. Belereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a darált mákot, és elkeverjük. 

  3. Egy másik tálban ¾-ig felverjük a tejszínt, és ezt is hozzákeverjük a mákos krémhez.

  4. A meggykompóthoz egy gyorsforralóba rakjuk a meggyet, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel és a meggyhez keverjük a fahéjjal együtt, majd pár percig főzzük.

  5. Kikészítünk egy csipeszt, amivel majd a meggyeket beletesszük a mousse-ba, ha nincs csipeszünk, akkor leszűrhetjük, hiszen csak a meggyekre lesz szükségünk.

  6. Tuti tipp: mi kb. 60 ml-es szilikonformákat használtunk, értelemszerűen ha kisebb vagy nagyobb a forma, akkor több vagy kevesebb kis mousse jön ki a receptből, de mindenhogy működik. 

  7. A kiválasztott szilikonformák alá tortadobot vagy vágódeszkát teszünk, akkorát, ami befér a fagyasztóba. A mákmousse-szal ¾-ig töltjük a formákat, majd mindegyikbe helyezünk egy meggyet. Ha nem lenne tele a szilikonforma, öntünk még egy kevés mousse-t a tetejére, és cukrászspatulával lehúzzuk a felesleget.

  8. A monodesszerteket a mélyhűtőbe tesszük minimum 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.

  9. A roppanós csokiburokhoz vízgőz felett összemelegítjük a fehér csokit a kakaóvajjal, amíg homogén nem lesz, majd visszahűtjük és 28-29 fokon használjuk.

  10. Elővesszük a monodesszerteket, egy hurkapálcát vagy egy fogvájót a közepébe szúrunk és kétszer megmártjuk a csokiban.

  11. Zsírpapírra tesszük, és pár másodperc alatt meg is szilárdul a csoki. Szobahőmérsékleten 15 perc múlva kienged a fagyos belső, és már tálalhatjuk is egy darab liofilizált meggyel a tetején.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ünnepi elegancia. Egyszerre hagyományos és modern, ami apró formában is nagyot szól.

Ez a mákos-meggyes monodesszert igazi ünnepi különlegesség, ami a klasszikus magyar ízvilágot ötvözi modern technikákkal. A mousse-alapú desszert elkészítése során megismerkedhetsz az angol krém és a zselatin használatával, a kompót pedig sűrített gyümölcsbetétként kerül a belsejébe. A csokiba mártás extra roppanást ad, miközben a liofilizált meggy szép és karakteres zárásként szolgál. A leírás ne ijesszen meg: kezdőként is bátran belevághatsz, csak egy kis türelemre és precizitásra lesz szükség! :)

Hozzávalók

30 darabhoz
7 db
lapzselatin
180 ml
tej
180 g
kristálycukor
4 db
tojás
2 db
citrom
225 g
darált mák
360 ml
habtejszín
A töltelékhez
30 db
fagyasztott meggy
(kb. 60-70 g)
25 g
kristálycukor
10 g
pektin
1 mk
őrölt fahéj
A kimártáshoz
150 g
fehércsoki-pasztilla
150 g
kakaóvaj
A dekorhoz
50 g
liofilizált málna

Elkészítés

  1. A mákos-meggyes monodesszert első lépéseként a mákmousse-szal kezdünk, amihez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük, majd kimérjük az angol krémhez a tejet, a kristálycukrot és a tojásokat.

  2. Ha elérte a 82 fokot, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük. Belereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a darált mákot, és elkeverjük. 

  3. Egy másik tálban ¾-ig felverjük a tejszínt, és ezt is hozzákeverjük a mákos krémhez.

  4. A meggykompóthoz egy gyorsforralóba rakjuk a meggyet, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel és a meggyhez keverjük a fahéjjal együtt, majd pár percig főzzük.

  5. Kikészítünk egy csipeszt, amivel majd a meggyeket beletesszük a mousse-ba, ha nincs csipeszünk, akkor leszűrhetjük, hiszen csak a meggyekre lesz szükségünk.

  6. Tuti tipp: mi kb. 60 ml-es szilikonformákat használtunk, értelemszerűen ha kisebb vagy nagyobb a forma, akkor több vagy kevesebb kis mousse jön ki a receptből, de mindenhogy működik. 

  7. A kiválasztott szilikonformák alá tortadobot vagy vágódeszkát teszünk, akkorát, ami befér a fagyasztóba. A mákmousse-szal ¾-ig töltjük a formákat, majd mindegyikbe helyezünk egy meggyet. Ha nem lenne tele a szilikonforma, öntünk még egy kevés mousse-t a tetejére, és cukrászspatulával lehúzzuk a felesleget.

  8. A monodesszerteket a mélyhűtőbe tesszük minimum 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.

  9. A roppanós csokiburokhoz vízgőz felett összemelegítjük a fehér csokit a kakaóvajjal, amíg homogén nem lesz, majd visszahűtjük és 28-29 fokon használjuk.

  10. Elővesszük a monodesszerteket, egy hurkapálcát vagy egy fogvájót a közepébe szúrunk és kétszer megmártjuk a csokiban.

  11. Zsírpapírra tesszük, és pár másodperc alatt meg is szilárdul a csoki. Szobahőmérsékleten 15 perc múlva kienged a fagyos belső, és már tálalhatjuk is egy darab liofilizált meggyel a tetején.

meggyes-makos-monodesszert-4
Mákos-meggyes monodesszert csokiba mártva (Fotó: Street Kitchen)

Ez a desszert nemcsak látványra hozza az ünnepi hangulatot, hanem ízben is elvarázsol: a mák, a meggy és a fehér csoki triója tökéletesen harmonizál. Ideális karácsonyi vagy elegáns vendégváró édesség, de akár ajándéknak is bevethető.

Ha idén valami igazán személyeset adnál karácsonyra, az ehető ajándék mindig nyerő választás. Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem mutatósak is, így tökéletesek gasztroajándéknak!

Ajándékként is tökéletes ez a klasszikus mézes puszedli

Cukrozott fűszeres pekándió

Aszaltszilvás-mákos bonbon

Ha tetszett a mákos-meggyes monodesszert csokiba mártva receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése