A mákos-meggyes monodesszert első lépéseként a mákmousse-szal kezdünk, amihez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük, majd kimérjük az angol krémhez a tejet, a kristálycukrot és a tojásokat.
Ha elérte a 82 fokot, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük. Belereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a darált mákot, és elkeverjük.
Egy másik tálban ¾-ig felverjük a tejszínt, és ezt is hozzákeverjük a mákos krémhez.
A meggykompóthoz egy gyorsforralóba rakjuk a meggyet, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel és a meggyhez keverjük a fahéjjal együtt, majd pár percig főzzük.
Kikészítünk egy csipeszt, amivel majd a meggyeket beletesszük a mousse-ba, ha nincs csipeszünk, akkor leszűrhetjük, hiszen csak a meggyekre lesz szükségünk.
Tuti tipp: mi kb. 60 ml-es szilikonformákat használtunk, értelemszerűen ha kisebb vagy nagyobb a forma, akkor több vagy kevesebb kis mousse jön ki a receptből, de mindenhogy működik.
A kiválasztott szilikonformák alá tortadobot vagy vágódeszkát teszünk, akkorát, ami befér a fagyasztóba. A mákmousse-szal ¾-ig töltjük a formákat, majd mindegyikbe helyezünk egy meggyet. Ha nem lenne tele a szilikonforma, öntünk még egy kevés mousse-t a tetejére, és cukrászspatulával lehúzzuk a felesleget.
A monodesszerteket a mélyhűtőbe tesszük minimum 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.
A roppanós csokiburokhoz vízgőz felett összemelegítjük a fehér csokit a kakaóvajjal, amíg homogén nem lesz, majd visszahűtjük és 28-29 fokon használjuk.
Elővesszük a monodesszerteket, egy hurkapálcát vagy egy fogvájót a közepébe szúrunk és kétszer megmártjuk a csokiban.
Zsírpapírra tesszük, és pár másodperc alatt meg is szilárdul a csoki. Szobahőmérsékleten 15 perc múlva kienged a fagyos belső, és már tálalhatjuk is egy darab liofilizált meggyel a tetején.
Mákos-meggyesmonodesszertcsokibamártva
Ünnepi elegancia. Egyszerre hagyományos és modern, ami apró formában is nagyot szól.
Ez a mákos-meggyes monodesszert igazi ünnepi különlegesség, ami a klasszikus magyar ízvilágot ötvözi modern technikákkal. A mousse-alapú desszert elkészítése során megismerkedhetsz az angol krém és a zselatin használatával, a kompót pedig sűrített gyümölcsbetétként kerül a belsejébe. A csokiba mártás extra roppanást ad, miközben a liofilizált meggy szép és karakteres zárásként szolgál. A leírás ne ijesszen meg: kezdőként is bátran belevághatsz, csak egy kis türelemre és precizitásra lesz szükség! :)
Hozzávalók
A töltelékhez
A kimártáshoz
A dekorhoz
Elkészítés
A mákos-meggyes monodesszert első lépéseként a mákmousse-szal kezdünk, amihez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük, majd kimérjük az angol krémhez a tejet, a kristálycukrot és a tojásokat.
Ha elérte a 82 fokot, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük. Belereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a darált mákot, és elkeverjük.
Egy másik tálban ¾-ig felverjük a tejszínt, és ezt is hozzákeverjük a mákos krémhez.
A meggykompóthoz egy gyorsforralóba rakjuk a meggyet, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel és a meggyhez keverjük a fahéjjal együtt, majd pár percig főzzük.
Kikészítünk egy csipeszt, amivel majd a meggyeket beletesszük a mousse-ba, ha nincs csipeszünk, akkor leszűrhetjük, hiszen csak a meggyekre lesz szükségünk.
Tuti tipp: mi kb. 60 ml-es szilikonformákat használtunk, értelemszerűen ha kisebb vagy nagyobb a forma, akkor több vagy kevesebb kis mousse jön ki a receptből, de mindenhogy működik.
A kiválasztott szilikonformák alá tortadobot vagy vágódeszkát teszünk, akkorát, ami befér a fagyasztóba. A mákmousse-szal ¾-ig töltjük a formákat, majd mindegyikbe helyezünk egy meggyet. Ha nem lenne tele a szilikonforma, öntünk még egy kevés mousse-t a tetejére, és cukrászspatulával lehúzzuk a felesleget.
A monodesszerteket a mélyhűtőbe tesszük minimum 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.
A roppanós csokiburokhoz vízgőz felett összemelegítjük a fehér csokit a kakaóvajjal, amíg homogén nem lesz, majd visszahűtjük és 28-29 fokon használjuk.
Elővesszük a monodesszerteket, egy hurkapálcát vagy egy fogvájót a közepébe szúrunk és kétszer megmártjuk a csokiban.
Zsírpapírra tesszük, és pár másodperc alatt meg is szilárdul a csoki. Szobahőmérsékleten 15 perc múlva kienged a fagyos belső, és már tálalhatjuk is egy darab liofilizált meggyel a tetején.

Ez a desszert nemcsak látványra hozza az ünnepi hangulatot, hanem ízben is elvarázsol: a mák, a meggy és a fehér csoki triója tökéletesen harmonizál. Ideális karácsonyi vagy elegáns vendégváró édesség, de akár ajándéknak is bevethető.
Ha idén valami igazán személyeset adnál karácsonyra, az ehető ajándék mindig nyerő választás. Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem mutatósak is, így tökéletesek gasztroajándéknak!
Ha tetszett a mákos-meggyes monodesszert csokiba mártva receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



