Fantasztikus desszertek

Mandulagrillázsoschoux

Mandulagrillázsos choux

Hozzávalók
A tésztához
100 ml
víz
60 g
vaj
1 csipet
1 csipet
cukor
100 g
liszt
3 db
tojás
A felső craquelin réteghez
80 g
liszt
70 g
puha vaj
80 g
barna cukor
A krémhez
3 marék
hántolt mandula
150 g
porcukor
500 g
mascarpone
3 - 4 ek
mogyorókrém
A díszítéshez
50 g
olvasztott étcsoki

Elkészítés
A tésztához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot összemelegítjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük, majd amikor kissé sercegő hangot ad és szépen összeállt, levesszük a tűzről. Belekeverünk egy tojást, és hagyjuk kihűlni, majd mehet bele a másik két tojás is.Közben a roppanós réteghez összekeverjük a 3 összetevőt, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és berakjuk a fagyasztóba, amíg megdermed. Kivesszük, és kb. 2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából. Az időközben kihűlt masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 2,5 cm-es gombócokat nyomunk belőle, amiknek a tetejére 1-1 kiszaggatott korongot helyezünk. A sütőt 190 fokra állítjuk, teszünk az aljába egy vízzel teli edényt, hogy gőzös teret kapjunk, és mikor a sütő elérte megfelelő hőmérsékletet, berakjuk a sütni a tésztagombócokat. 20-22 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és pici, résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A krémhez a mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a cukrot pedig egy másik edényben karamellizáljuk, majd kiöntjük egy sütőpapíros vágódeszkára. Amikor a cukor megszilárdult, kisebb darabokra törjük, és a pirult, kihűlt mandulával együtt aprítógépben lezúzzuk. A mascarponét elkezdjük kihabosítani, közben pedig hozzászórjuk a cukros mandulát. Ha nem elég édes a krém, kevés porcukrot rakhatunk hozzá. A díszítéshez való olvasztott csokit berakjuk egy nyomózsákba, kivágjuk a végét, és sütőpapírra kb. 2 cm-es korongokat nyomunk, majd hűtőbe rakjuk őket. A fánkok tetejét egy éles késsel levágjuk, 1-1 kávéskanálnyi mogyorókrémet rakunk az aljukra, majd csillagcsöves nyomózsákból 1-1 adag krémet nyomunk rájuk, erre kerülnek a levágott kalapok, mindegyikre 1-1 pici krémréteg, ezekre pedig zárásként, a megszilárdult csokilapok. Ha tetszett a mandulagrillázsos choux receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

www.streetkitchen.hu

A choux szerintem egy eléggé szexi, francia desszert, ami gyakorlatilag az olasz profiterol vagy épp a mi képviselőfánkunk tesója. Mindegyiknek az alapja az égetett tészta, ennél a csodánál az a különbség, hogy a tészta tetejére sütés előtt kerül egy kis „kalap” is, amely a sütési idő alatt rusztikus kéreggel vonja be a fánkok tetejét és oldalát. Én speciel mogyoró- és mandulaimádó vagyok, úgyhogy a krém is ilyen alappal készült.

Hozzávalók

10 darabhoz
A tésztához
100 ml
víz
60 g
vaj
1 csipet
1 csipet
cukor
100 g
liszt
3 db
tojás
A felső craquelin réteghez
80 g
liszt
70 g
puha vaj
80 g
barna cukor
A krémhez
3 marék
hántolt mandula
150 g
porcukor
500 g
mascarpone
3 - 4 ek
mogyorókrém
A díszítéshez
50 g
olvasztott étcsoki
A tésztához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot összemelegítjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük, majd amikor kissé sercegő hangot ad és szépen összeállt, levesszük a tűzről. Belekeverünk egy tojást, és hagyjuk kihűlni, majd mehet bele a másik két tojás is.Közben a roppanós réteghez összekeverjük a 3 összetevőt, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és berakjuk a fagyasztóba, amíg megdermed. Kivesszük, és kb. 2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából. Az időközben kihűlt masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 2,5 cm-es gombócokat nyomunk belőle, amiknek a tetejére 1-1 kiszaggatott korongot helyezünk. A sütőt 190 fokra állítjuk, teszünk az aljába egy vízzel teli edényt, hogy gőzös teret kapjunk, és mikor a sütő elérte megfelelő hőmérsékletet, berakjuk a sütni a tésztagombócokat. 20-22 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és pici, résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A krémhez a mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a cukrot pedig egy másik edényben karamellizáljuk, majd kiöntjük egy sütőpapíros vágódeszkára. Amikor a cukor megszilárdult, kisebb darabokra törjük, és a pirult, kihűlt mandulával együtt aprítógépben lezúzzuk. A mascarponét elkezdjük kihabosítani, közben pedig hozzászórjuk a cukros mandulát. Ha nem elég édes a krém, kevés porcukrot rakhatunk hozzá. A díszítéshez való olvasztott csokit berakjuk egy nyomózsákba, kivágjuk a végét, és sütőpapírra kb. 2 cm-es korongokat nyomunk, majd hűtőbe rakjuk őket. A fánkok tetejét egy éles késsel levágjuk, 1-1 kávéskanálnyi mogyorókrémet rakunk az aljukra, majd csillagcsöves nyomózsákból 1-1 adag krémet nyomunk rájuk, erre kerülnek a levágott kalapok, mindegyikre 1-1 pici krémréteg, ezekre pedig zárásként, a megszilárdult csokilapok. Ha tetszett a mandulagrillázsos choux receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ha tetszett a mandulagrillázsos choux receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése