Főzelékek

Mángoldfőzeléktükörtojással

Mángoldfőzelék tükörtojással
Mángold főzelék

Hozzávalók
500 g
mángold
(friss)
1 ek
vaj
3 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
2 dl
tej
2 dl
főzőtejszín
bors
1 csipet
szerecsendió
A tálaláshoz
2 db
tükörtojás

Elkészítés
  1. A mángold szárát levágjuk, a leveleket alaposan megmossuk és nagyobb darabokra tépjük vagy vágjuk. A szárakat is felhasználhatjuk, ha apróra daraboljuk őket.

  2. Egy közepes méretű lábasban felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig közepes lángon pirítjuk, amíg illatos lesz.

  3. Hozzáadjuk a mángoldot, és fedő alatt 5-7 percig pároljuk, amíg megfonnyad és megpuhul. Ha a szárakat is felhasználjuk, azokat először 3-4 percig pároljuk, majd utána adjuk hozzá a leveleket.

  4. A mángoldra szórjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, közben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett további 5-7 percig főzzük, amíg a főzelék besűrűsödik.

  5. Tükörtojással tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Őszintén szólva nem hittem, hogy ez az étel jó lehet, de határozottan meglepő lett a végeredmény, ugyanis nagyon finom volt! Ha te is szeretnél meglepődni, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a főzeléket.

pictogram

Vega

Őszintén? Nem gondoltuk volna, hogy a mángold ennyire menő alapanyag tud lenni. De ez a főzelék simán rácáfol minden előítéletre! Krémes, fokhagymás, egy csipet szerecsendióval megbolondítva, és a végén ráütünk egy tükörtojást… na, így lesz a mángoldfőzelékből meglepően szerethető kaja. Egy próbát mindenképp megér, aztán lehet, hogy új kedvencet avatsz!

Hozzávalók

2 főre
500 g
mángold
(friss)
1 ek
vaj
3 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
2 dl
tej
2 dl
főzőtejszín
bors
1 csipet
szerecsendió
A tálaláshoz
2 db
tükörtojás

Elkészítés

  1. A mángold szárát levágjuk, a leveleket alaposan megmossuk és nagyobb darabokra tépjük vagy vágjuk. A szárakat is felhasználhatjuk, ha apróra daraboljuk őket.

  2. Egy közepes méretű lábasban felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig közepes lángon pirítjuk, amíg illatos lesz.

  3. Hozzáadjuk a mángoldot, és fedő alatt 5-7 percig pároljuk, amíg megfonnyad és megpuhul. Ha a szárakat is felhasználjuk, azokat először 3-4 percig pároljuk, majd utána adjuk hozzá a leveleket.

  4. A mángoldra szórjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, közben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett további 5-7 percig főzzük, amíg a főzelék besűrűsödik.

  5. Tükörtojással tálaljuk.


Mángoldfőzelék tükörtojással
Mángoldfőzelék tükörtojással (Fotó: Street Kitchen)

Hasznos tudnivalók

  • Mángold: Ha szép, friss a mángoldod, bátran használd a szárát is – csak aprítsd finomra.

  • Főzeléksűrítés: A lisztes-tejes alap helyett készítheted keményítővel vagy simán csak tejszínnel, ha gluténmentes verzióban gondolkodsz.

  • Ízesítés: A szerecsendió adja meg azt a kis extra mélységet – ne hagyd ki!

  • Tálalás: Tükörtojás helyett jöhet rá buggyantott tojás vagy akár egy kevés reszelt sajt.

  • Tárolás: Hűtőben 2 napig simán eláll, újramelegítve is krémes marad.

A mángold főzelék remek példája annak, hogy a klasszikus ételeket is lehet újragondolni – és még meglepően finomak is lesznek! Nem kell hozzá sok alapanyag, csak egy kis bátorság, hogy kipróbálj valami mást. A legfinomabb mángold főzelék receptje után megjött a kedvetek még több főzelékhez? További verhetetlen hüvelyes főzelékek várnak rád:

Zöldborsófőzelék tükörtojással

Vöröslencse-főzelék aszalt paradicsommal

Fejtettbab-főzelék

Ha tetszett a Mángoldfőzelék tükörtojással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept