Szendvics

Marhaburgerfügésmajonézzelésbarackchutneyval

Marhaburger fügés majonézzel és barack chutneyval

Hozzávalók
A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:
600 g
darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
4 db
hamburgerzsömle
150 g
majonéz
8 szem
aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
1 gerezd
fokhagyma
2 ek
balzsamecet
1 mk
fehér bors
1 mk
A barackos chutneyhoz:
1 fej
vöröshagyma
3 db
őszibarack
100 ml
bourbon whisky
50 g
barna cukor
1 db
citrom
1 csipet
Az összeszereléshez:
100 g
brie sajt
1 csomag
rukkola

Elkészítés

A marhaburger fügés majonézzel igazi ínyenc fogás. Először a chutneyhoz a hagymát finomra vágjuk, és közepes lángon elkezdjük párolni. Ha már kicsit összeesett, a kimagozott, apróra vágott barackot is rászórjuk, és további 3-5 percig hőkezeljük. Ha kicsit ez is levet eresztett, felöntjük a whisky-vel, és hagyjuk az alkoholtartalmát elpárologni, majd hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, belefacsarjuk fél citrom levét, utána alaposan összekeverjük, és addig kevergetjük közepes lángon, amíg a leve el nem fő, kb. 5-8 percig. Ha szükséges (a gyümölcstől függően), tehetünk még bele egy kis cukrot vagy citromlevet. A fügés majonéz hozzávalóit egy aprítógépbe dobjuk, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, állítsunk az ízeken, hogy harmonikusak legyenek, se nem túl édes, se nem túl savanyú.

image does not exist

A darált marhahúsból 4 pogácsát formálunk, a felületén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon, oldalanként 4-5 perc alatt közepes lángon készre sütjük. A második oldalára szeletelt brie sajtot olvasztunk. Ha kész, megpirítjuk a félbevágott zsömléket.

A pirult zsömle alját megkenjük a fügés majonézzel, majd rukkolát halmozunk rá, erre kerül a brie sajttal koronázott húspogácsa, majd 2 evőkanál chutney. A pirult zsömle tetejét is megkenjük a fügés majonézzel, és kész is a burger!

Szeretjük az extrém koncepciókat, de megértjük azt is, ha ez a marhaburger fügés majonézzel talán kicsit túlmegy a határon. Aki esetleg hagyományosabb burgereket készítene, annak olyan receptekkel is tudunk szolgálni:

Smashed burger kétféle sajttal

Mikulás-csapda burger

Tonkatsu burger csípős coleslaw-val

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha marhahúshoz jól párosítható gyümölcsöket kellene sorolni, lehet, hogy nem jutnánk messzire, most azonban megmutatjuk, hogy a füge és a barack is tud jó barátja lenni egy szuper burgernek!

Hozzávalók

4 főre
A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:
600 g
darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
4 db
hamburgerzsömle
150 g
majonéz
8 szem
aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
1 gerezd
fokhagyma
2 ek
balzsamecet
1 mk
fehér bors
1 mk
A barackos chutneyhoz:
1 fej
vöröshagyma
3 db
őszibarack
100 ml
bourbon whisky
50 g
barna cukor
1 db
citrom
1 csipet
Az összeszereléshez:
100 g
brie sajt
1 csomag
rukkola

A marhaburger fügés majonézzel igazi ínyenc fogás. Először a chutneyhoz a hagymát finomra vágjuk, és közepes lángon elkezdjük párolni. Ha már kicsit összeesett, a kimagozott, apróra vágott barackot is rászórjuk, és további 3-5 percig hőkezeljük. Ha kicsit ez is levet eresztett, felöntjük a whisky-vel, és hagyjuk az alkoholtartalmát elpárologni, majd hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, belefacsarjuk fél citrom levét, utána alaposan összekeverjük, és addig kevergetjük közepes lángon, amíg a leve el nem fő, kb. 5-8 percig. Ha szükséges (a gyümölcstől függően), tehetünk még bele egy kis cukrot vagy citromlevet. A fügés majonéz hozzávalóit egy aprítógépbe dobjuk, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, állítsunk az ízeken, hogy harmonikusak legyenek, se nem túl édes, se nem túl savanyú.

image does not exist

A darált marhahúsból 4 pogácsát formálunk, a felületén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon, oldalanként 4-5 perc alatt közepes lángon készre sütjük. A második oldalára szeletelt brie sajtot olvasztunk. Ha kész, megpirítjuk a félbevágott zsömléket.

A pirult zsömle alját megkenjük a fügés majonézzel, majd rukkolát halmozunk rá, erre kerül a brie sajttal koronázott húspogácsa, majd 2 evőkanál chutney. A pirult zsömle tetejét is megkenjük a fügés majonézzel, és kész is a burger!

Szeretjük az extrém koncepciókat, de megértjük azt is, ha ez a marhaburger fügés majonézzel talán kicsit túlmegy a határon. Aki esetleg hagyományosabb burgereket készítene, annak olyan receptekkel is tudunk szolgálni:

Smashed burger kétféle sajttal

Mikulás-csapda burger

Tonkatsu burger csípős coleslaw-val

Ha tetszett a Marhaburger fügés majonézzel és barack chutneyval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept