Fantasztikus desszertek

Meggyeszabkeksz

Meggyes zabkeksz
meggyes-zabkeksz

Hozzávalók
230 g
vaj
280 g
kristálycukor
2 db
tojás
1 zacskó
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
220 g
liszt
1 tk
sütőpor
1 tk
szódabikarbóna
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
260 g
zabpehely
50 g
török mogyoró
150 g
aszalt meggy
50 g
csokipasztilla

Elkészítés
  1. Első lépésként a robotgép segítségével homogénre keverjük a vajat a kristálycukorral, majd amikor teljesen egynemű, folyamatos kevergetés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat, végül a vaníliás cukrot is.

  2. Egy másik keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sót, és habverővel elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a vajas-cukros mixhez és robotgéppel összedolgozzuk.

  3. Mikor alaposan összekevertük, mehet bele a zabpehely, ismét elkeverjük, aztán az aprított mogyoró, az aszalt meggy és a csokipasztilla. Utoljára óvatosan összekeverjük a masszát.

  4. Egy fagyikanál segítségével gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Egy tepsire érdemes 9 gombócot helyezni, egyenletes térközökkel, hogy ne süljenek össze. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a kekszeket.

  5. Hagyjuk kihűlni őket, körülbelül fél óra múlva már ropogóssá válnak. Dobozban tárolva akár másfél hétig is elállnak, nem mintha nem ennénk meg őket szinte azonnal. 

www.streetkitchen.hu

Egy tökéletes nasi, akár reggelire, akár csak egy kávé mellé. Az aszalt meggy keveset használt, de nagyon jó alapanyag, amivel feldobhatjuk a desszertjeinket.

Ez a meggyes zabkeksz egyszerre nosztalgikus és izgalmas: a zabpehelytől rusztikus, az aszalt meggytől pedig fanyar-édes karaktert kap. Az elkészítés pofonegyszerű, a végeredmény pedig sokáig eltartható – már ha marad belőle.

Hozzávalók

20 darab kekszhez
230 g
vaj
280 g
kristálycukor
2 db
tojás
1 zacskó
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
220 g
liszt
1 tk
sütőpor
1 tk
szódabikarbóna
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
260 g
zabpehely
50 g
török mogyoró
150 g
aszalt meggy
50 g
csokipasztilla

Elkészítés

  1. Első lépésként a robotgép segítségével homogénre keverjük a vajat a kristálycukorral, majd amikor teljesen egynemű, folyamatos kevergetés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat, végül a vaníliás cukrot is.

  2. Egy másik keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sót, és habverővel elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a vajas-cukros mixhez és robotgéppel összedolgozzuk.

  3. Mikor alaposan összekevertük, mehet bele a zabpehely, ismét elkeverjük, aztán az aprított mogyoró, az aszalt meggy és a csokipasztilla. Utoljára óvatosan összekeverjük a masszát.

  4. Egy fagyikanál segítségével gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Egy tepsire érdemes 9 gombócot helyezni, egyenletes térközökkel, hogy ne süljenek össze. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a kekszeket.

  5. Hagyjuk kihűlni őket, körülbelül fél óra múlva már ropogóssá válnak. Dobozban tárolva akár másfél hétig is elállnak, nem mintha nem ennénk meg őket szinte azonnal. 

meggyes-zabkeksz-4
Meggyes zabkeksz (Fotó: Street Kitchen)

Ha egyszer megsütöd, garantáltan beépül a kedvenc nasijaid közé. Dobozban tárolva napokig friss marad, így akár előre is sütheted egy hétvégi piknikre, túrára vagy csak úgy, a hétköznapok megédesítésére.

A meggyes zabkeksz mellett bőven van még frankó keksz a tarsolyunkban, és persze, hogy ezek is zabból készültek! 🙂

Sütés nélküli zabpelyhes keksz

Házi felturbózott zabkeksz

Almás zabkeksz

Ha tetszett a Meggyes zabkeksz receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept