Szezonális receptek

Mennyeiszilváslepény

Mennyei szilvás lepény
Mennyei szilvás lepény (Fotó: Street Kitchen)

Hozzávalók
200 ml
tej
80 g
barna cukor
20 g
friss élesztő
400 g
finomliszt
1 csipet
2 db
tojás
100 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
A tetejére
400 g
szilva
50 ml
víz
1 db
citrom
10 g
keményítő
65 g
barna cukor
A dekorációhoz
150 g
szilva
2 ek
porcukor

Elkészítés

A pitetészta elkészítése

A mennyei szilvás lepény első lépéseként beleszórjuk a langyos tejbe a barna cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd az élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben hozzáadjuk a puha vajat is, és szép simára dagasztjuk kb. 4-5 perc alatt. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük 40 perc alatt.

A gyümölcsragu elkészítése

Miközben kel a tészta, a szilvákat félbevágjuk, kiszedjük a magokat, majd negyedekre aprítjuk. Egy gyorsforralóban puhára főzzük a szilvát egy kis vízzel, a citrom héjával és levével, a keményítővel és a barna cukorral. Egy chutney állagú gyümölcsragut kapunk, amit félreteszünk. 

Egy piteformát vagy tepsit kikenünk vajjal (olajat is használhatunk), és belenyomkodjuk a tésztát. A tetejére kanalazzuk a szilvaragut, és rárakosgatjuk a friss szilvákat is, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Porcukorral megszórva tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Egy zamatos szilvás sütit nemcsak ősszel készülhetünk, hanem nyáron is. Vagy igazából bármikor. És még másnap is puha… bár nem biztos, hogy marad belőle.

A szilvás pite igazi klasszikus, ami egyszerre hozza a gyümölcsös frissességet és az otthoni ízeket. A lédús szilva enyhén fanyar íze tökéletesen egyensúlyozza a tészta édességét.

A pite melegen egy gombóc vaníliafagyival, hidegen pedig egy csésze kávé mellett üt igazán. Egyszerű, szezonális és mindig nagy sikert arat.

Hozzávalók

1 24 cm átmérőjű piteformához
200 ml
tej
80 g
barna cukor
20 g
friss élesztő
400 g
finomliszt
1 csipet
2 db
tojás
100 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
A tetejére
400 g
szilva
50 ml
víz
1 db
citrom
10 g
keményítő
65 g
barna cukor
A dekorációhoz
150 g
szilva
2 ek
porcukor

Elkészítés

A pitetészta elkészítése

A mennyei szilvás lepény első lépéseként beleszórjuk a langyos tejbe a barna cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd az élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben hozzáadjuk a puha vajat is, és szép simára dagasztjuk kb. 4-5 perc alatt. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük 40 perc alatt.

A gyümölcsragu elkészítése

Miközben kel a tészta, a szilvákat félbevágjuk, kiszedjük a magokat, majd negyedekre aprítjuk. Egy gyorsforralóban puhára főzzük a szilvát egy kis vízzel, a citrom héjával és levével, a keményítővel és a barna cukorral. Egy chutney állagú gyümölcsragut kapunk, amit félreteszünk. 

Egy piteformát vagy tepsit kikenünk vajjal (olajat is használhatunk), és belenyomkodjuk a tésztát. A tetejére kanalazzuk a szilvaragut, és rárakosgatjuk a friss szilvákat is, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Porcukorral megszórva tálaljuk.


Tipp: használd ezt a lepénytésztát más gyümölcsökkel vagy túróval, pirított hagymával, a lehetőségek száma határtalan. Laktózmentesen is elkészítheted ugyanezekkel az arányokkal.

mennyei-szilvas-lepeny-1
Mennyei szilvás lepény (Fotó: Street Kitchen)

A mennyei szilváslepény meghozta a kedved még több puha lepényhez? Itt van még három, hogy legyen miből válogatni!

Falusi túrós lepény

Almás-szilvás lepény

Fordított barackos lepény

Ha tetszett a Mennyei szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept