A hagymát finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majoránnát, és egy gyors keverés után a pirospaprikát. Rögtön felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne égjen meg.
Beletesszük a megtisztított, felkockázott burgonyát, sózzuk, majd felöntjük a megadott mennyiségű vízzel. A babérlevél is mehet bele. Lefedve, közepes lángon főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul.
Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés főzőlével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszacsorgatjuk a fazékba. Óvatosan összeforraljuk a főzeléket, ha szükséges, még sózzuk. Végül ízlés szerint ecettel savanyítjuk.
A párizsi elkészítéséhez a párizsit kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket először lisztbe, majd sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A főzelékkel együtt tálaljuk.
Menzáskrumplifőzelék
Van az az íz, ami visszarepít a gyerekkorunkba – a kicsit lisztes, savanykás menzás krumplifőzelék, mellette pedig a rántott parizer, ami egyszerre fura és imádnivaló.
A menzás krumplifőzelék elkészítéséhez nem kell sok minden, csak pár alap dolog, no meg egy jó tejfölös habarás, amitől selymesen krémes lesz az egész. A lisztes sűrítés és az ecetes savanyítás pont azt a retró ízvilágot hozza, amitől sokan instant időutazást élnek át. Ez a recept tökéletes kiindulópont kezdőknek is, ha belekóstolnának a klasszikus magyar komfortkaják világába.
Hozzávalók
A rántott párizsihoz
Elkészítés
A hagymát finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majoránnát, és egy gyors keverés után a pirospaprikát. Rögtön felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne égjen meg.
Beletesszük a megtisztított, felkockázott burgonyát, sózzuk, majd felöntjük a megadott mennyiségű vízzel. A babérlevél is mehet bele. Lefedve, közepes lángon főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul.
Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés főzőlével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszacsorgatjuk a fazékba. Óvatosan összeforraljuk a főzeléket, ha szükséges, még sózzuk. Végül ízlés szerint ecettel savanyítjuk.
A párizsi elkészítéséhez a párizsit kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket először lisztbe, majd sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A főzelékkel együtt tálaljuk.

A menzás krumplifőzelék rántott parizerrel az a fajta nosztalgiafogás, amit nem csak gyerekként, de felnőttként is szívesen kanalazunk. Igazi hétköznapi komfortétel, amit tálalhatjuk ecetes uborkával, friss kenyérrel vagy akár egy tükörtojással is feldobhatjuk – bármelyik verzióban működik. Ha vendég jön, és szeretnél valami "magyarosan retrót", ez biztos befutó!
Ha szereted a klasszikus főzelékeket, akkor ezek a receptek is betalálnak majd nálad!
Ha tetszett a Menzás krumplifőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!