Street Kitchen

Mexikóibabpüré

Mexikói babpüré

Hozzávalók
3 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt koriandermag
1 tk
füstölt fűszerpaprika
1 csipet
chilipehely
2 konzerv
vörösbab
(240 g-os kiszerelés)
só, bors
1 db
lime leve
1 csokor
koriander
A tálaláshoz
0.25 csokor
koriander
1 db
lime
4 db
20 cm-es tortillalap
2 ek
olívaolaj

Elkészítés

Egy kisebb lábosban, közepesen magas hőfokon megpirítjuk az olívaolajon a finomra vágott vörös- és fokhagymát kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a római köményt, a koriandert, a füstölt paprikát, a chilipelyhet, a babkonzerveket a levükkel együtt, sózzuk, borsozzuk és további 5 percig főzzük, immár közepes hőfokon. 

Ha frankón összefőttek az ízek, akkor egy krumplinyomóval vagy egy késes aprítóval kissé darabosra pürésítjük, és a végén ízesítjük a lime kifacsart levével és az aprított korianderlevelekkel. Ha menet közben úgy ítéljük meg, hogy nem elég szaftos, akkor egy kevés vizet adhatunk még hozzá, hogy frankó állaga legyen a pürének. Melegen, langyosan vagy hidegen is fogyaszthatjuk: tálba szedjük a babkrémet, rárakjuk a koriandert a tetejére és pár gerezd lime-ot kínálunk mellé. 

A tortillákat egy forró serpenyőben megpirítjuk az olívaolajon, majd háromszögekre vágva a krém mellé tálaljuk, hogy lehessen mivel tunkolni. 

Mexikói babpüré tortillával
Mexikói babpüré (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

A mexikói babpüré gyorsan elkészíthető, és rendkívül sokoldalú is. Ha egy kis változatosságra vágysz, próbáld ki a tortilla mellett különböző kenyerekkel – a rozskenyér például tökéletesen passzol hozzá! Emellett bátran kísérletezz a fűszerezéssel is, hiszen a mexikói ételekhez remekül megy az íz, ráadásul akár vendégváró falatként is tálalhatnál. Ha vendégeket vársz, és nem tudod, mivel készülj nekik, ez a babpüré jó választás lehet! Ezen kívül mutatunk még néhány ötletet a tökéletes zöldséges krémekhez:

Vega zöldséges paté

Sárgaborsóhummusz

Citromos zöldborsókrém

www.streetkitchen.hu

Egy fűszeres, pikáns babpüré parádésan fel tudja dobni a tacót vagy a burritót. De ha csak egy egyszerű sült húshoz, netán grillezett sajthoz vagy zöldséghez használod fel, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy semmiképp se hagyd ki!

pictogram

Vegán

Hozzávalók

4 főre
3 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt koriandermag
1 tk
füstölt fűszerpaprika
1 csipet
chilipehely
2 konzerv
vörösbab
(240 g-os kiszerelés)
só, bors
1 db
lime leve
1 csokor
koriander
A tálaláshoz
0.25 csokor
koriander
1 db
lime
4 db
20 cm-es tortillalap
2 ek
olívaolaj

Egy kisebb lábosban, közepesen magas hőfokon megpirítjuk az olívaolajon a finomra vágott vörös- és fokhagymát kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a római köményt, a koriandert, a füstölt paprikát, a chilipelyhet, a babkonzerveket a levükkel együtt, sózzuk, borsozzuk és további 5 percig főzzük, immár közepes hőfokon. 

Ha frankón összefőttek az ízek, akkor egy krumplinyomóval vagy egy késes aprítóval kissé darabosra pürésítjük, és a végén ízesítjük a lime kifacsart levével és az aprított korianderlevelekkel. Ha menet közben úgy ítéljük meg, hogy nem elég szaftos, akkor egy kevés vizet adhatunk még hozzá, hogy frankó állaga legyen a pürének. Melegen, langyosan vagy hidegen is fogyaszthatjuk: tálba szedjük a babkrémet, rárakjuk a koriandert a tetejére és pár gerezd lime-ot kínálunk mellé. 

A tortillákat egy forró serpenyőben megpirítjuk az olívaolajon, majd háromszögekre vágva a krém mellé tálaljuk, hogy lehessen mivel tunkolni. 

Mexikói babpüré tortillával
Mexikói babpüré (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

A mexikói babpüré gyorsan elkészíthető, és rendkívül sokoldalú is. Ha egy kis változatosságra vágysz, próbáld ki a tortilla mellett különböző kenyerekkel – a rozskenyér például tökéletesen passzol hozzá! Emellett bátran kísérletezz a fűszerezéssel is, hiszen a mexikói ételekhez remekül megy az íz, ráadásul akár vendégváró falatként is tálalhatnál. Ha vendégeket vársz, és nem tudod, mivel készülj nekik, ez a babpüré jó választás lehet! Ezen kívül mutatunk még néhány ötletet a tökéletes zöldséges krémekhez:

Vega zöldséges paté

Sárgaborsóhummusz

Citromos zöldborsókrém

Ha tetszett a Mexikói babpüré receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept