Pékség

Mézes-mákoskeltkalács

Mézes-mákos kelt kalács

Hozzávalók
A tésztához
30 g
friss élesztő
300 ml
langyos tej
40 g
cukor
300 g
finomliszt
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
350 g
rétesliszt
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g)
A töltelékhez
300 ml
száraz fehérbor
200 g
méz
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g)
40 g
mazsola
60 g
kandírozott narancshéj
100 g
baracklekvár
1 tk
mézeskalács fűszerkeverék
400 g
darált mák
100 g
édes morzsa
2 db
alma
(kb. 300 g tisztítva)
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A mézes-mákos kelt kalács remek pékáru, amihez először bedagasztjuk a tésztát, ehhez az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, elkeverjük benne a cukor felét és 1 ek lisztet, majd hagyjuk felfutni. 


A tojásokat és a tojássárgáját a dagasztógép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a réteslisztet, a lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd a felfutott élesztős tejet is. Közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk, amikor szép homogén tésztát kaptunk, kivesszük a keverőtálból, kerekre formázzuk, majd visszarakjuk a tálba, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A töltelék

Közben a töltelékhez a bort egy nyeles forralóedénybe öntjük, és közepes lángon elkezdjük felforralni. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a narancshéjat, a baracklekvárt és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ha felforrt, hozzáadjuk a mákot és közepes lángon, folyamatosan kevergetve újra felforraljuk. Ezután félrehúzzuk, hozzáadjuk az édes morzsát, illetve a meghámozott, 0,5 cm-es kockákra vágott almát, és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

Kalács összeállítása

A megkelt tésztát kettéosztjuk, és lisztezett deszkán fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük a mákos töltelékkel, figyelve rá, hogy a széleken kihagyjunk 2-2 cm-t. A tésztákat szorosan feltekerjük, és egymás mellé helyezzük őket, a végüket összecsípjük, és a két rudat egymásra tekerjük, hogy egy egyszerű fonatot kapjunk, majd a végét szintén összenyomjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és hagyjuk még kelni 20-30 percig. A felvert tojással lekenjük a kalácsot, majd mikor a tojás kissé megszáradt, újból lekenjük, néhány helyen egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

  • Előkészítés: 40 perc
  • Kelesztés: 90 perc
  • Sütés: 35 perc
  • Összesen: 165 perc
Mézes-mákos kelt kalács recept
Mézes-mákos kelt kalács recept (Fotó: Street Kitchen)

Ha belejöttél a kalácskészítésbe, még néhány Street Kitchen recept:

Almás-vaníliás kalácspuding

Ostoros kalács

Sonkával, tormával, tojással töltött kalács

www.streetkitchen.hu

A klasszikus kalácsot most egy mézes-mákos töltelékkel dobjuk fel, ez a recept egy szép nagy darabhoz való, de garantálom, hogy nem fog fejtörést okozni, mihez kezdjünk a több napos megmaradt kaláccsal. Gyorsabb megenni, mint elkészíteni. ;)

Hozzávalók

1 kalács
A tésztához
30 g
friss élesztő
300 ml
langyos tej
40 g
cukor
300 g
finomliszt
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
350 g
rétesliszt
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g)
A töltelékhez
300 ml
száraz fehérbor
200 g
méz
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g)
40 g
mazsola
60 g
kandírozott narancshéj
100 g
baracklekvár
1 tk
mézeskalács fűszerkeverék
400 g
darált mák
100 g
édes morzsa
2 db
alma
(kb. 300 g tisztítva)
A lekenéshez
1 db
tojás

A mézes-mákos kelt kalács remek pékáru, amihez először bedagasztjuk a tésztát, ehhez az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, elkeverjük benne a cukor felét és 1 ek lisztet, majd hagyjuk felfutni. 


A tojásokat és a tojássárgáját a dagasztógép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a réteslisztet, a lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd a felfutott élesztős tejet is. Közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk, amikor szép homogén tésztát kaptunk, kivesszük a keverőtálból, kerekre formázzuk, majd visszarakjuk a tálba, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A töltelék

Közben a töltelékhez a bort egy nyeles forralóedénybe öntjük, és közepes lángon elkezdjük felforralni. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a narancshéjat, a baracklekvárt és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ha felforrt, hozzáadjuk a mákot és közepes lángon, folyamatosan kevergetve újra felforraljuk. Ezután félrehúzzuk, hozzáadjuk az édes morzsát, illetve a meghámozott, 0,5 cm-es kockákra vágott almát, és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

Kalács összeállítása

A megkelt tésztát kettéosztjuk, és lisztezett deszkán fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük a mákos töltelékkel, figyelve rá, hogy a széleken kihagyjunk 2-2 cm-t. A tésztákat szorosan feltekerjük, és egymás mellé helyezzük őket, a végüket összecsípjük, és a két rudat egymásra tekerjük, hogy egy egyszerű fonatot kapjunk, majd a végét szintén összenyomjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és hagyjuk még kelni 20-30 percig. A felvert tojással lekenjük a kalácsot, majd mikor a tojás kissé megszáradt, újból lekenjük, néhány helyen egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

  • Előkészítés: 40 perc
  • Kelesztés: 90 perc
  • Sütés: 35 perc
  • Összesen: 165 perc
Mézes-mákos kelt kalács recept
Mézes-mákos kelt kalács recept (Fotó: Street Kitchen)

Ha belejöttél a kalácskészítésbe, még néhány Street Kitchen recept:

Almás-vaníliás kalácspuding

Ostoros kalács

Sonkával, tormával, tojással töltött kalács

Ha tetszett a Mézes-mákos kelt kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept